Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kosztorys czy to dużo czy przyzwoicie

sicek

Recommended Posts

Witam

Potrzebuje rzeczowej i fachowej odpowiedzi na pytanie czy za ten zakres robót opisany poniżej 20 000 to przyzwoita cena czy może zawyżona.

Jak zawyżona to ile ta robota jest warta.

Jestem laikiem w tej dziedzinie stawiam pierwsze kroki w budowlance.

Zakres robót:

Łazienka 4 m kwadratowe, wys. 2,60 – położenie glazury do sufitu bez półek, terakota, montaż brodzika, geberit, umywalka, sufit podwieszany (karton gips) z oświetleniem, hydraulika, przełożenie 3 gniazdek elektrycznych.

Pomieszczenie gospodarcze 2 m kwadratowe – terakota, przełożenie 2 gniazd elektr.

Holl 10 m kwadratowych - terakota w karo, sufit podwieszany z oświetleniem.

Kuchnia 10 m kwadratowych – terakota w karo, pasek glazury ok. 3,50m bieżącego, sufit podwieszany z oświetleniem, przełożenie 6 gniazd elektrycznych, hydraulika.

Montaż 4 ościeżnic, gładź gipsowa ok. 300-350 m,

Cała ta robota została wyceniona na 20 000 zł

Dla mnie to strasznie dużo

liczmy

35 zł m kw glazury x 29,5 ponad 1000

gładź ja płaciłam 6 zł, ale chyba robią po 10 zł to mamy 3,5 tys

ościeżnice czytałam,że robią po 100 zł jedna - 400 zł

montowanie ceramiki - u mnie chyba za 50 zł sztuka więc 100 brodzik i umywalka, choć mogę się mylić zwłaszcza co do brodzika

geberit i sufity nie wiem

gniazdka 20 zł zrobienie nowych, do 35 zł z materiałem sztuka

jakby nie patrzeć do 20 tys. daleko

myślę,że trzeba się targować, co szczerze polecam

trzymaj się

klementyna

Witam

Potrzebuje rzeczowej i fachowej odpowiedzi na pytanie czy za ten zakres robót opisany poniżej 20 000 to przyzwoita cena czy może zawyżona.

Jak zawyżona to ile ta robota jest warta.

Jestem laikiem w tej dziedzinie stawiam pierwsze kroki w budowlance.

Zakres robót:

Łazienka 4 m kwadratowe, wys. 2,60 – położenie glazury do sufitu bez półek, terakota, montaż brodzika, geberit, umywalka, sufit podwieszany (karton gips) z oświetleniem, hydraulika, przełożenie 3 gniazdek elektrycznych.

Pomieszczenie gospodarcze 2 m kwadratowe – terakota, przełożenie 2 gniazd elektr.

Holl 10 m kwadratowych - terakota w karo, sufit podwieszany z oświetleniem.

Kuchnia 10 m kwadratowych – terakota w karo, pasek glazury ok. 3,50m bieżącego, sufit podwieszany z oświetleniem, przełożenie 6 gniazd elektrycznych, hydraulika.

Montaż 4 ościeżnic, gładź gipsowa ok. 300-350 m,

Cała ta robota została wyceniona na 20 000 zł

Ta kwota to niezły żart ! :lol:

Ułożenie terakoty to ok. 35zł za metr, gładzie 5-6zł za metr, gniazda to kilkadziesiąt zł za sztukę, montaż ościeżnic ok. 100 za sztukę.

Myślę, że nie ma sensu się targować bo jeżeli ktoś wali taką kwotę to znaczy, że uważa Cię za jelenia z którego można zedrzeć.... no respect :evil:

Ale sama robota? czy z materiałami?

Sama robocizna za dużo....dużo za dużo

Łazienka +biały montaż ca. liczmy ryczałtem 4tys

Pom gosp. liczmy 200zł

Hall 800zł

Kuchnia liczmy ca.2tys

Ościeżnice liczmy 500zł

Gładź gipsowa 10zł/m2 z matetriałem 3,5tys

Duperelki /listwy,oprawy/ 1tys

Razem ca. 11tys

Podałem ceny za jakie byłby w stanie zrobić kumpel który od lat zajmuje się wykończeniami mieszkań i domów.Bardzo dobry /i dość drogi/ fachowiec.