T_Tomek 08.01.2003 01:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2003 Czy jest możliwe wykorzystanie ciepła z kominka do ogrzania sauny. Kominek na parterze, sauna na poddaszu. Może ktoś już próbował takiego rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zedgrajewo 08.01.2003 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2003 Powinno to zdać egzamin, u mnie powietrze z kominka ponad 75st.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 08.01.2003 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2003 Możliwe to pewnie jest. Trzeba tylko jakoś wymyślic dobre sterowanie gorącym powietrzem. Idealnie byłoby je jakoś wpuszczać przez jakieś kamienie do sauny na które potem można trochę wody wylać. Ja bym tak raczej nie robił. W takim przypadku poszedłbym na piec elektryczny. A u siebie w domu wybuduję oddzielny budyneczek na saunę z piecem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domka 08.01.2003 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2003 Ja podobnie jak Maco, wolę oddzielny budyneczek na saunę w ogrodzie. W zimie hop w śnieg, latem do basenu lub beczki z wodą, a i miejsca w domu więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 08.01.2003 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2003 Ja także nie jestem zwolennikiem usytuowania sauny w budynku mieszkalnym. Jeżeli masz odpowiedni "kawałek" gruntu to wybuduj saunę jako osobny obiekt. Z pewnością unikniesz nadmiaru pary (czytaj wilgoci) w budynku.Wracając do zasadniczej części pytania to z pewnością nie uzyskasz z komika wystarczająco ciepłego powietrza zdolnego odpowiednio ogrzać kamienie. Najwyżej będziesz miał w "saunie" cieplejsze pomieszczenie od pozostałych. [ Ta wiadomość była edytowana przez: Wowka dnia 2003-01-08 15:52 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akson 13.01.2003 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2003 Z tą parą, to w przypadku sauny fińskiej małe nieporozumienie. Sauna jest najbardziej suchym pomieszczeniem. Ok. 10 % wilgotności. Oczywiście polewa się kamyczki wodą, ale ta podwyższona wilgotność jest chwilowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz B 15.01.2003 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2003 A co zrobisz latem, gdy temp.na dworzu będzie dochodziła do 28 stopni ? Napalisz w kominku ? Wówczas będziesz musiał mieć oddzielne źródło ciepła w sałnie - czyli piec. Jeśli tak to po co łączyć dwa źródła?P.S.Ładne masz imię. hi, hi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts