Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie ściany MAX19cm+5cmWełna+12CegłaKrat ???

Gość

Recommended Posts

Na pewno taka ściana jest zbyt zimna. Kupiłem taki domek i chcę go docieplić. Oczywiście styropian z wiadomych względów odpada. Ale czy widzicie jakieś zagrożenia docieplenia takiej ściany metodą lekką mokrą z wykorzystaniem wełny ??. Nadmienię że ta w murze jest suchutka bo przebijałem otwór na wylot - dom był już zamieszkany. Nie ma też pustki powietrznej, ale tu akurat upewniłem się już, że nie zawsze jest ona wymagana a zwykle nadużywana. Jaką grubość wełny położyć. Gdzie wypadnie punkt rosy przy konkretnej grubości, jaki dać tynk - silikatowy ze względu na paroprzepuszczalność czy wystarczy mineralny. Pomóżcie. Z GÓRY DZIĘKUJĘ.

To co zaproponowałeś jest chyba optymalne. Nie umiem przeliczać pkt. rosy i innych pierdołów ale na chłopski rozum dałbym 7-8 cm wełny + paroprzepuszczalny tynk i już. Uważaj czy za bardzo nie utopią ci się w ścianie okna.

Co i jak się opłaca można wyliczyć z audytu energetycznego. Przykład w numerze 9 albo 10 z 1999 roku. Mam to przerobione w Excelu. Zainteresowanym służę pomocą. Mnie wyszło, że przy MAXie najbardziej opłacalne jest 12 cm styropianu, chociaż sprawdzałem w tym roku, gdy znacząco potaniał styropian (jest już po mniej niż 90 zł/m3) i teraz wyszło mi, że najbardziej opłacalne jest 15 cm. Mam już przyklejone 12 cm.