tomstor 18.11.2005 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2005 Witam serdecznie! Jest to mój pierwszy post na forum muratora, a zatem korzystajac z okazji chciałbym sie przywitać. Tak jak w temacie - mam problem z bankiem (BOŚ), w którym zaciągnąłem kredyt na zakup gruntu i dziś otrzymałem informację o pozytywnym rozpatrzeniu wniosku nr 2 o kredyt budowlany. Wszystko pięknie, tylko przy drugim kredycie bank zażądał poświadczenia wekslowego ze strony rodziców przy podpisywaniu umowy. Mam pytanie: Czy poświadczenie takie (poręczenie) obciąża ich zdolność kredytową?Sprawa jest o tyle specyficzna, że oni też chcą zaciągnąć niebawem kredyt budowlany i obawiam sie, że jak poręczą u mnie, to mogą mieć później problem w swoim banku. Czy ktoś z Was spotkał się z taką sytuacją? Za wszelkie informacje będę bardzo dźwięczny . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alf310 18.11.2005 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2005 Witam serdecznie! Jest to mój pierwszy post na forum muratora, a zatem korzystajac z okazji chciałbym sie przywitać. Tak jak w temacie - mam problem z bankiem (BOŚ), w którym zaciągnąłem kredyt na zakup gruntu i dziś otrzymałem informację o pozytywnym rozpatrzeniu wniosku nr 2 o kredyt budowlany. Wszystko pięknie, tylko przy drugim kredycie bank zażądał poświadczenia wekslowego ze strony rodziców przy podpisywaniu umowy. Mam pytanie: Czy poświadczenie takie (poręczenie) obciąża ich zdolność kredytową?Sprawa jest o tyle specyficzna, że oni też chcą zaciągnąć niebawem kredyt budowlany i obawiam sie, że jak poręczą u mnie, to mogą mieć później problem w swoim banku. Witam. A to Wy jesteście niepełnoletni czy co?? Na jakiej zasadzie bank wybiera sobie poręczycieli ( w tym przypadku wekslowych)?????? Pozdrawiam Czy ktoś z Was spotkał się z taką sytuacją? Za wszelkie informacje będę bardzo dźwięczny . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alf310 18.11.2005 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2005 Witam. A to Wy jesteście niepełnoletni czy co?? Na jakiej zasadzie bank wybiera sobie poręczycieli ( w tym przypadku wekslowych)?????? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 18.11.2005 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2005 Bo pewnie za malo zarabia i nie ma co zastawić. Rodzicę beda obciążeni tymi wekslami i ich zdolnośc kredytowa się zmniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomstor 18.11.2005 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2005 A to Wy jesteście niepełnoletni czy co?? Na jakiej zasadzie bank wybiera sobie poręczycieli ( w tym przypadku wekslowych)?????? Niestety jestem jedynym żywicielem rodziny (żona dopiero ukończyła studia) i dlatego bank szuka najbliższego powiązania z moją osobą. Czy jest to w porządku? - wg mnie absolutnie nie Bo pewnie za malo zarabia i nie ma co zastawić Moja praca, a w zasadzie wynagrodzenie jest o tyle specyficzne, że opiera się tak w 30% na nadgodzinach i różnych dodatkach do pensji i bank robi z tego tytułu problemy Rodzicę będą obciążeni tymi wekslami i ich zdolnośc kredytowa się zmniejszy Tzn. że "ugotuję" ich na kolejne 30 lat, bez szansy realizacji własnych planów? PZD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts