Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie!

Jest to mój pierwszy post na forum muratora, a zatem korzystajac z okazji chciałbym sie przywitać. :wink:

Tak jak w temacie - mam problem z bankiem (BOŚ), w którym zaciągnąłem kredyt na zakup gruntu i dziś otrzymałem informację o pozytywnym rozpatrzeniu wniosku nr 2 o kredyt budowlany.

Wszystko pięknie, tylko przy drugim kredycie bank zażądał poświadczenia wekslowego ze strony rodziców przy podpisywaniu umowy. Mam pytanie:

Czy poświadczenie takie (poręczenie) obciąża ich zdolność kredytową?Sprawa jest o tyle specyficzna, że oni też chcą zaciągnąć niebawem kredyt budowlany i obawiam sie, że jak poręczą u mnie, to mogą mieć później problem w swoim banku.

Czy ktoś z Was spotkał się z taką sytuacją? Za wszelkie informacje będę bardzo dźwięczny :-).

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/44002-bank-%C5%BC%C4%85da-po%C5%9Bwiadczenia-rodzic%C3%B3w/

Witam serdecznie!

Jest to mój pierwszy post na forum muratora, a zatem korzystajac z okazji chciałbym sie przywitać. :wink:

Tak jak w temacie - mam problem z bankiem (BOŚ), w którym zaciągnąłem kredyt na zakup gruntu i dziś otrzymałem informację o pozytywnym rozpatrzeniu wniosku nr 2 o kredyt budowlany.

Wszystko pięknie, tylko przy drugim kredycie bank zażądał poświadczenia wekslowego ze strony rodziców przy podpisywaniu umowy. Mam pytanie:

Czy poświadczenie takie (poręczenie) obciąża ich zdolność kredytową?Sprawa jest o tyle specyficzna, że oni też chcą zaciągnąć niebawem kredyt budowlany i obawiam sie, że jak poręczą u mnie, to mogą mieć później problem w swoim banku.

Witam. A to Wy jesteście niepełnoletni czy co?? :o Na jakiej zasadzie bank wybiera sobie poręczycieli ( w tym przypadku wekslowych)?????? Pozdrawiam

Czy ktoś z Was spotkał się z taką sytuacją? Za wszelkie informacje będę bardzo dźwięczny :-).

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/44002-bank-%C5%BC%C4%85da-po%C5%9Bwiadczenia-rodzic%C3%B3w/#findComment-899404

A to Wy jesteście niepełnoletni czy co?? Na jakiej zasadzie bank wybiera sobie poręczycieli ( w tym przypadku wekslowych)??????

Niestety jestem jedynym żywicielem rodziny (żona dopiero ukończyła studia) i dlatego bank szuka najbliższego powiązania z moją osobą. Czy jest to w porządku? - wg mnie absolutnie nie

Bo pewnie za malo zarabia i nie ma co zastawić

Moja praca, a w zasadzie wynagrodzenie jest o tyle specyficzne, że opiera się tak w 30% na nadgodzinach i różnych dodatkach do pensji i bank robi z tego tytułu problemy

Rodzicę będą obciążeni tymi wekslami i ich zdolnośc kredytowa się zmniejszy

Tzn. że "ugotuję" ich na kolejne 30 lat, bez szansy realizacji własnych planów?

PZD.

https://forum.murator.pl/topic/44002-bank-%C5%BC%C4%85da-po%C5%9Bwiadczenia-rodzic%C3%B3w/#findComment-899797