Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kredy hipoteczny

Krystyna32

Recommended Posts

• Odpowiedzi 101
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W 2003 PKO BP - około 2 tygodni

Obecnie Deutsche Bank - minął już miesiąc i dalej czekam. Chyba się zastanowię nad Millenium...

He he he w Millenium?! Jeśli chodzi Ci o czas ...to zdecydowanie źle wybierzesz...natomiast warunki mają jedne z bardziej korzystnych na rynku.

ja w millenium na 300tys pln to czekalem na decyzje - 10 dni

sierpien 2005

Ja raczej odradzam pośredników jeśli już masz upatrzony bank. Wlepią Ci 2% prowizji, której można uniknąć lub zredukować przy bezpośrednich rozmowach z bankiem. Tego typu pośrednicy są dobrzy, gdy nie orientujesz się w ofertach banków, nie masz czasu sprawdzać i chcesz szybko znaleźć najlepszą ofertę.

Jeśli chodzi o Deutsche Bank to skusili mnie dwoma plusami:

1) ponieważ będzie to kredyt na cel refinansowy (czyli spłata kredytu w CHF w innym banku), zaproponowali mi spłatę bezpośrednio w CHF (dzięki czemu unikam niekorzystnych różnic kurs kupna/sprzedaży i jestem ponad 6k zł do przodu)

2) zaproponowali mi oprocentowanie niezależne od udziału własnego, a wówczas nie miałem jeszcze wyceny nieruchomości

Ja raczej odradzam pośredników jeśli już masz upatrzony bank. Wlepią Ci 2% prowizji, której można uniknąć lub zredukować przy bezpośrednich rozmowach z bankiem. Tego typu pośrednicy są dobrzy, gdy nie orientujesz się w ofertach banków, nie masz czasu sprawdzać i chcesz szybko znaleźć najlepszą ofertę.

Jeśli chodzi o Deutsche Bank to skusili mnie dwoma plusami:

1) ponieważ będzie to kredyt na cel refinansowy (czyli spłata kredytu w CHF w innym banku), zaproponowali mi spłatę bezpośrednio w CHF (dzięki czemu unikam niekorzystnych różnic kurs kupna/sprzedaży i jestem ponad 6k zł do przodu)

2) zaproponowali mi oprocentowanie niezależne od udziału własnego, a wówczas nie miałem jeszcze wyceny nieruchomości

...to ja w trybie polemiki ;)

- zalatwialem przez posrednika, gdzie jest jego obciazajaca mnie prowizja 'ze 2%', skoro brak oplat, oprocentowanie kredytu 1,49% w CHF?

- na jaki czas wziales kredyt w Deutsche Bank? w dluzszej perspektywie to sobie mozesz wyliczac, ile to niby zaoszczedziles... rynek nie stoi w miejscu... moze np na 20 lat i wyliczyles, ze zaoszczedzisz na roznicach kursowych 6341,23 zl? :lol:

hehe... lepiej unikac generalizowania... i liczenia zyskow z serii 'na pewno'

Witam

Tez bede starał sie o 300tys we frankach

Jesli to nie tajemnica ile płacisz rate i na ile lat????

A jak wyglada sprawa wypłaty transz kredytu?

Ja też bardzo prosiłabym kolegę o odpowiedz na w/w pyt poniewaz tez bede starac sieo kredyt w wys 300 tyś :wink:

Witam

Byłem w open finance i zaproponowali mi milenium bank kredyt na 2,19% we frankach na 30 lat

To chyba niezle rata ok 1450 zł

Pozdrawiam

...to ja w trybie polemiki ;)

- zalatwialem przez posrednika, gdzie jest jego obciazajaca mnie prowizja 'ze 2%', skoro brak oplat, oprocentowanie kredytu 1,49% w CHF?

- na jaki czas wziales kredyt w Deutsche Bank? w dluzszej perspektywie to sobie mozesz wyliczac, ile to niby zaoszczedziles... rynek nie stoi w miejscu... moze np na 20 lat i wyliczyles, ze zaoszczedzisz na roznicach kursowych 6341,23 zl? :lol:

Ja pisałem o własnym doświadczeniu - poszedłem do Expandera i na dzień dobry chcieli 2% prowizji, choć bezpośrednio w banku było mniej.

Oszczędność w DB jest rzeczywista i już w tym momencie. Chodzi o to, że mam zaciągnięty kredyt w CHF w PKO BP. Ze względu na stosunkowo wysokie oprocentowanie (4,63%), postanowiłem przenieść kredyt do innego banku. Wszystkie banki na rynku z wyjątkiem Deutsche Banku proponowały mi wzięcie kredytu w CHF i denominację do złotego. A więc otrzymywałbym wypłatę w PLN wg kursu kupna, ale PKO BP musiałbym zapłacić według kursu sprzedaży. Czyli już podczas tej operacji traciłbym około 7 000 zł. Tymczasem w DB zaproponowali mi, że spłacą PKO BP bezpośrednio w CHF. Tak więc już w tej chwili jestem do przodu o w/w sumę.

Kredyt zaś biorę na 8 lat, gdyż ograniczeniem jest wiek mamy, która jest współkredytobiorcą. Doskonale zdaję sobie sprawę z wahań kursowych oraz szczególnie ostatnio LIBOR-u. Jednak mimo to, kredyt w PLN długo jeszcze nie będzie opłacalny. Poza tym, jeśli pewna para bliźniaków nie zacznie wyprawiać jakiś głupot z Mr Adrew i Mr Roman, to należy się liczyć z umacnianiem złotówki, a co za tym idzie zmniejszaniem płaconych rat. Ale każdy podejmuje decyzję na własne ryzyko :-?

Ja Was podziwiam, przez 30 lat oddawać 1450 zł/miesięcznie. Jak was na to stać. Relatywnie jestem w stanie odkładac miesięcznie 2500 zł/miesiąc (przy zarobkach obojga około 6000 zł) i teraz urwać z tego 1450 to zostaje na okrętkę 1000 zł/miesiąc odkładanego. Na wakacje trzeba wydac z 5000 zł/rok (przeciez bez odpoczynku można pożyć 5 lat ale nie całe życie) czyli zostaje 7000 zł rocznie odłozonych z czego trzeba pokryć wszystkie inne inwestycje przez 30 lat (łącznie z odłozeniem na nowe: auto, pralke lodówkę, zmywarkę, TV, i miliardy innych rzeczy), potem zwiększone wydatki na studia dzieci i tysiące innych rzeczy a Wy cały czas uwiązani spłatą kredytu. Przyjmując że macie średnio 30 lat skończycie spłacac w wieku 60 lat. A gdzie kasa odłozona na emeryturę. Zdajecie sobie sprawę ze zwiększonych wydatków z tytułu posiadania domu (opłaty, ogrzewanie, remonty, dojazdy) !! Szaleństwo.

Cypku, przymierzam się do kredytu, ale znacznie mniejszego (nie ta zdolność kredytowa :p ). Bardzo się boję kredytów, zresztą nigdy ich nie brałam, ale potrafię zrozumieć motywy decyzji moich przedmówców. Mając do wyboru wieloletnie mieszkanie w wynajętym mieszkaniu, czy mieszkanie w niewielkim mieszkaniu wraz z rodzicami, rodzeństwem itp, nie dziwię się, że ludzie decydują się na kredyt. Sama zastanawiałam się, czy nie odkładać kasę i budować za kilka lat ( a mam do sprzedania mieszkanie, ale to na wykończeniówkę), ale perspektywa dalszego mieszkania zwłaszcza latem w blokowisku mnie przeraża i w dodatku człowiek nie jest coraz młodszy, a do majstrów ponoć trzeba mieć zdrowie... Owszym, duży kredyt w stosunku do zarobków jest ryzykiem, ale potem jest się na własnym.

Wiadomo,ze kredyt 300 tyś nie jest marzeniem mojego zycia,ale co mamy zrobic?Mieszkam w malym w mieszkaniu w bloku,otoczona BARDZO nieciekawym towarzystwem.Nie chce czekać jeszcze 10 lat na rozpoczęcie budowy...wole zaryzykować.Moze bym sie ne zdecydowała,ale mamy duze szanse spłacic połowe kredyu duzo wczesniej wiec i raty sie zmniejszą.

Dorotko, ja mam krechę 15 kpln i staram się ją jak najszybciej spłacić, ale po wykończeniu domu (teoria0 jest masa, cała masa dodatkowych wydatków, na które wtedy brakuje, choćby zakup drugiego auta, bo sie okazuje, że z jednym zyć nie idzie. Nie wspomnę o zwiekszonych wydatkach na paliwo (250 zł/miesiac w bloku do 450 zł/miesiąc w domku) !!!!!

Na miejscu jakich "ich" ??

Myślę, że trzeba liczyc siły na zamiary.

Nie trzeba od razu mieszkac w domku.

My z zoną mieszkaliśmy 15 lat w bloku, jak kaskę uzbieralismy (300 kpln - duze wyżeczenia ale pomagały nam procenty i lokaty a nie odsetki) i teraz nadal męczymy sie ze zwiekszonymi kosztami zycia. Mam nadzieję, że za 2 lata będziemy juz na swoim - z 300 kpln na starcie. A co "im" sie serwuje 30 lat udręki, przeciez ludzie sobie nie zdaja sprawy w co sie ładują !!