bonetka 18.11.2005 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2005 Witam Państwa bardzo serdecznie.Czytam wszystkie wypowiedzi odnośnie pomp ciepła i zauważyłam, że zwraca się uwagę najbardziej na jeden aspekt sprawy /bardzo ważny!/ -koszty.Gdyby pominąć ten czynnik /przyjmijmy takie założenie/ nasuwa się pytanie jaką PC wybrać?, jaka byłaby najtańsza w eksploatacji z dostępnych na rynku.Oczywiście, musimy PC dostosować do warunków w jakich ma pracować i tu zaczynają się pytania. Mam zamiar zbudować dom na Mazurach /parter + użytkowe poddasze,około 200 mkw/ jako najtańsze żródło ogrzewania wybieram PC./nie mam szans na gaz/.Warunki pracy PC są nienajlepsze : piaszczysty grunt, głębokość zamarzania 140cm.System ma być monowalentny /dać tyle kasy i dogrzewać jeszcze czymś to wg mnie nieporozumienie/.Tak więc musi być:- niskotemperaturowe ogrzewanie podłogowe najlepiej 35*C-45*C, może być ścienne ale tu już temp.pracy 45*C-55*C a grzejniki to już 70*C /strop jest drewniany więc podłogówka odpada/ co wybrać? o ile więcej 100, 500 PLN? na rok zapłacę za eksploatację powyższych w stosunku do podłogówki-rodzaje PC: -powietrzna- odpada bo temp.w zimie spada do –35*C -studniowa- odpada bo trwałość około 20 lat, woda może wyczerpać się wcześniej, studnia zrzutowa po pewnym czasie może zrobić się niewydolna, jeśli woda jest o złym składzie chemicznym trzeba zastosować dodatkowe filtry, jeśli głęboko lustro to trzeba zastosować dodatkowe pompy -z bezpośrednim odparowaniem czynnika roboczego -b.dobre jeżeli jest wszędzie podłogówka ,poza tym kwestia głębokości zakopania kolektora /zalecana 80cm-1m/-odpada, chociaż na plus-czynnik roboczy np.propan /brak dolewek/ -solanka(glikol)-w tym przypadku najlepsza ,musi być tylko kolektor pionowy /eliminuje amplitudę wahań temperatury gruntu/.Ciekawa jestem jaką temperaturę ma grunt na różnych głębokościach np.2m, 10m, 30m, 50m ?Dalej , jest problem jaką PC wybrać?:-producent-polską, niemiecką ,szwedzką .włoską , inną?-COP - czy z najwyższym COP? a co jeśli jedna ma wyższe COP ale pobiera więcej prądu a druga mniejsze ale i mniej energii elektrycznej /jak je porównać/ -sprężarka –spiralna czy tłokowa?-ilość stopni mocy –1,2 czy 3?-z jakim sterowaniem ? -lepsza z wbudowanym zbiornikiem cwu? /są małe 100-150 litrowe/ w lecie się nie grzeje co ale mimo wszystko ¼ mocy idzie na cwu, co wtedy z regeneracją gruntu? Przy dużych rodzinach i tak trzeba podpinać większy zbiornik /300-500l/ Może lepiej zbiornik cwu mieć osobno bo ilość załączeń PC /wtedy pobiera największą moc/ jest duża i ze względów finansowych nieopłacalna.- co z wentylacją - czy zakupić PC mającą już tą opcję? czy taniej /eksploatacyjnie/ zamontować osobny rekuperator przeciwprądowy czy obrotowy.Jak tu się rozeznać?.Producenci i dystrybutorzy, każdy chwali swoje. Inwestorzy, którzy dokonują termomodernizacji mogą liczyć na audyt , mają wyliczone co i jak.BOS może udzielić im niskooprocentowanego kredytu z czego 25% umorzyć.Reszta musi radzić sobie sama. PC jest inwestycją drogą ,jeśli ktoś się już decyduje wydać pieniądze chce to zrobić raz wybrać najlepiej jak potrafi a później płacić najmniejsze r-ki za energię z możliwych.To za poważna sprawa ,żeby stosować metodę prób i błędów.Firmy doradcze, albo doradzają tylko przedsiębiorcom albo współpracują z producentem.Proszę mi pomóc, tylu jest mądrych ludzi na tym forum, wszystkie uwagi, spostrzeżenia będą dla mnie bardzo cenne.Termin się zbliża a do decyzji daleko.Przepraszam, że tak się rozpisałam ale chciałam dokładnie wyjaśnić jakie mam wątpliwości.Mam nadzieję, że Państwa nie zanudziłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.11.2005 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2005 Drewniany strop nie eliminuje podlogówki. Obok jest dużo jezior, a w nich przy dnie zawsze około 4stC. Woda oziębiona odpłynie a napłynie ciepła - 4stC. No i wydatek na wykopki odpadnie, a to spora kasa. Łudeczkę pożyczyć, rurki załadować - i w rejs. W 3 godziny dałoby się to chyba i to z pożyczaniem i oddawaniem tej łudeczki. Może tak?PozdrawiamAdam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonetka 19.11.2005 01:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2005 Drewniany strop i podłogówka.Założeniem systemu /PC/ jest korzystanie z taniego prądu tzw.drugiej taryfy /G12/.Suchy jastrych /rurki w rowkach, zasypka i płyty polistyrenowe/ dobrze przewodzi ciepło ale co z akumulacyjnością systemu? Mokry jastrych doskonale spełnia tą funkcję a suchy wg mnie -nie- a może się mylę?Mokrego nie można użyć ze względu na ciężar takiej podłogi.Pozdrawiam. PS.To był mój pierwszy tekst na forum.Zauważyłam błąd /poprawiłam ale na stronie widnieje nadal/.Powinno być ....1/4 mocy......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_m 20.11.2005 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 Spróbuję odpowiedzieć na kilka pytań. 1. Na pewno kompresor spiralny, bo cichszy i trwalszy. 2. Zbiornik CWU - inwestujemy w droższy, 200-litrowy. Producent deklaruje max. 20 minut czas nagrzewania. 3. Wybór pompy? Na wszelki wypadek taka, której serwis macie niedaleko. No i dobrze z polskim menu. 4. Wentylacja raczej niezależnie. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonetka 21.11.2005 01:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Dziękuję bardzo za reakcję.Teraz jeszcze jedno pytanie.Grunt powinien się w lecie regenerować.Jeżeli będziemy grzali wodę (cwu) PC /np.przyjadą goście na całe lato/ to pompa będzie włączała się często.Czy mimo to grunt będzie się wystarczająco regenerował? -raczej chyba nie.Może lepiej poszukać innego rozwiązania.Dobrym wyjściem /nie najtańszym / byłoby zainstalowanie solarów na dachu.Przynajmniej woda byłaby grzana za darmo.Niewielkie to oszczędności 200-300 PLN rocznie ale za to pozwoliłoby na pełną regenerację ziemi.Nie mogę jednak z tego skorzystać bo będę miała gont drewniany i ze względu na niebezpieczeństwo pożaru trochę się boję /wiem, że są zabezpieczenia/.Poza tym będę w tym domu przebywać sezonowo i jak przyjadę następnym razem solarów może już nie być /złodzieje/.Można zamontować solary na specjalnym ekranie obrotowym na ziemi / takie obracające się zależnie od położenia słońca/ ale to nie zmienia zbytnio sytuacji.Trzeba zrobić to inaczej tylko jak? Serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 21.11.2005 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Odpowiem Ci przynajmniej na jedno pytanie: temperatura glikolu powracającego z pionowych studni (gł. 50m) to u mnie 10stC (przy wyłączonej sprężarce). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_m 21.11.2005 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Wydaje mi się, że przy pionowych odwiertach umieszczonych minimum co 5-7 metrów problem wychładzania gruntu nie powinien się pojawiać, ale może się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonetka 21.11.2005 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Peterku to bardzo, bardzo dużo.Czy mógłbyś mi odpowiedzieć na takie pytanie , jeżeli woda jest np. na 30 ,40 ,50 metrach / przeważnie ludzie kopią do głębokośći takiej gdzie znajdują (drogie odwiery)/ tzn. że głębiej jest cieplejsza niż np. 5 metrów wyżej ?-czy po pewnej głębokości dalej jest stała?. Systemy ze studniami jeżeli chodzi o glikole są lepsze niżkolektory /pionowe czy poziome/ osiągają lepszą sprawność bo jak sam zauważyłeś tem.wody wyższa niż gruntu.Pod Warszawą / w Klaudynie/ jest całe osiedle domków jednorodzinnych gdzie PC oparte na studniach.PŁacą za domek o 230 mkw. 1000 PLN rocznie /70-80 PLN miesięcznie/.System nie sprawdził się tylko u jednej osoby , która miała system mieszany podłogówka i grzejniki .Widocznie grzejniki były normalne (przystosowane do wody 80-90*C a nie na 30*C) i było zimno bo nie były przewymiarowane.Jak był dyskomfort cieplny to widocznie ta osoba podkręcała całość do większej temperatury i dlatego dostawała r-ki większe niż inni.Mieli sczęście /mieszkańcy/ bo nad wszystkim czuwał profesor fizyki /Pan Piotrowski/, który na wszystkim się znał, umiał liczyć , robić wykresy, porównywać i dlatego to tak dobrze działało /i mam nadzieję że działa, bo co może się popsuć, woda, jak była czysta chemicznie to się nagle nie pogorszyła , a studnie mogą działać około 20 lat ( żywotność PC też tyle wynosi)/.W tych domach mieli rekuperatory. Nie słyszałam o lepszym /eksploatacyjnie systemie/ w Polsce jeżeli chodzi o PC . Jesze jedno pytanie, jeżeli studnie są troche oddalone od domu, czy woda nie traci bardzo dużo ze swojej temperatury na przesyle?/oczywiście rury zabezpieczamy cieplnie i prowadzimy na odpowiedniej głębokości-właściwie jakiej? , poniżej przemarzania czy nie ma to znaczenia?/ Serdecznie pozdrawiam i życzę miłego dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 21.11.2005 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 stala temperatua to sa najlepsze teksty jakie czytam zawsze w broszurkach na temat pmp ciepla, GWC itd stala to ona jest faktycznie- pod warunkiem, ze NIKT NIE POBIERA STAMTAD CIEPLA !!!!! powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonetka 21.11.2005 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Michał_m i bardzo proszę innych o włączenie się do dyskusji. Kolektory poziome i pionowe. Tutaj opinie poszczególnych osób /specjalistów/ trochę się różnią.Jedni twierdzą , że wybór zależy tylko od wielkości działki .Drudzy , że w pionowych temperatura jest stabilniejsza.Zaletą poziomych jest dodatkowo możliwość wykorzystania gruntu jako zasobnika ciepła w instalacjach współ.z kolektorami słonecznymi.Trzeba się jeszcze zastanowić jaki rodzaj pionowego kolektora zastosować.Typu U, z przepływem przeciwbieżnym czy z koncentrycznym.Również, jest istotne jakiego materiału użyjemy do ich wykonania.Stali czy PCV.Najefektywniejszy ze względu na 50-krotny współ. przewodzenia ciepła stali w stosunku do PV jest ten pierwszy ale podatny jest na korozję.Wydajność stalowej /podwójnej wwierconej pionowo/ w gruntach suchychto 50W/mb, mokrych 70W/mb.Dodatkowo na taki wynik ma wpływ masa kontaktowa (dobrze przewodząca ciepło) wciskana między grunt a rurę.PCV - tu wydajność kolektora waha się od 30 do 100 W/m w zależności od rodzaju gruntu.Minimalna odległość sond pionowych to 5m inaczej może dojść /lata/ do zlodowacenia. Jak pisałam ten pierwszy post to sądziłam, że podyskutujemy.W jakich warunkach lepszy jest pionowy a w jakich poziomy /i nie chodzi tylko o wielkość działki/?Przedstawimy np. 5 szt PC o takim samym potenjale cieplnym np.12KWróżnych producentów , porównamy ze sobą i wybierzemy najlepszą.Dowiemy się jakich materiałów używają wykonawcy , który lepszy?Ostatnio Firma A wprowadziła nowy system polietylenowy dolnego źródła/nie trzeba wykonywać przejścia kilkunastu /pionowy/ rur przez ścianę budynku/.Kto z Państwa ma PC działającą więcej niż 3 lata ? Czy przy kolektorach pionowych macie PC z zasobnikiem, czyli regeneracja gruntu mniej potrzebna niż przy poziomych? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 21.11.2005 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Ja mam 3 studnie po 50m każda, oddalone od siebie o 5m, odcinki łączące studnie z pc zakopane są poniżej strefy przemarzania i po wprowadzeniu w ruch glikolu (bez załączenia sprężarki) i odczekaniu np. 10 min, temp glikolu wynosi 10stC. Praca sprężarki, jak na razie, obniża temp. glikolu do 8stC. Co do odwiertów wiele nie "myślałem", powiedziano mi, że ma tak być i tak zrobiłem. Leon, dolne źródło w postaci pionowych odwiertów jest bardziej stabilne temperaturowo niż w postaci poziomej. Jednocześnie nie posiada minusów układu studni czerpalnej i zrzutowej, ale nie mam zamiaru Cię na coś przekonywać, bo i po co. Przypomnij mi jedynie bym wykonał pomiar temp. na wiosnę w celu przedstawienia Ci jak przechłodziłem Matkę Ziemię . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 21.11.2005 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Ja mam 3 studnie po 50m każda, oddalone od siebie o 5m, odcinki łączące studnie z pc zakopane są poniżej strefy przemarzania i po wprowadzeniu w ruch glikolu (bez załączenia sprężarki) i odczekaniu np. 10 min, temp glikolu wynosi 10stC. Praca sprężarki, jak na razie, obniża temp. glikolu do 8stC. Co do odwiertów wiele nie "myślałem", powiedziano mi, że ma tak być i tak zrobiłem. Leon, dolne źródło w postaci pionowych odwiertów jest bardziej stabilne temperaturowo niż w postaci poziomej. Jednocześnie nie posiada minusów układu studni czerpalnej i zrzutowej, ale nie mam zamiaru Cię na coś przekonywać, bo i po co. Przypomnij mi jedynie bym wykonał pomiar temp. na wiosnę w celu przedstawienia Ci jak przechłodziłem Matkę Ziemię . Pozdrawiam jak bym zapomnial to zmierz od siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_m 21.11.2005 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Ja mam pdoobnie jak Peterek, tylko jeden odwiert więcej. Układ jest dodatkowo korzystny, ponieważ dodatkowo w dolnej części odwiertów jest woda, co poprawia wymianę. Nie mam doświadczeń z eksploatacją w tym domu (pompa ruszy w tym tygodniu), ale znam inne dane, słyszałem tez o prof. Piotrowskim (nawet czytałem jakąś jego publikację). A tak zupełnie na marginesie - wykonanie kolektora pionowego jest chyba po prostu sporo tańsze, wykop można zrobić nawet ręcznie, płacąc umówioną stawkę kopaczom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimi31 21.11.2005 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 A po ilu latach eksploatacji zwraca się koszt zainstalowania takiej pompy? Przecież to kosztuje ok 30 tyś zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonetka 21.11.2005 15:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Mimi 31 Pompa ciepła ciepła np.9 kW 14000 PLN / dane z 2004r/- tyle co dobrej klasy kocioł gazowyStudnie -2000PLN /różne ceny w różnych miejscach/zbiornik 200-300 l - 2000-3000 PLNjeszcze uruchomienie, dodatkowe pompy ,itdnie liczymy ogrzewania podłogowego bo jak ktoś ogrzewa 2 taryfowo i nie ma PC to też takie ogrzewanie musi mieć .Tak więc najtańszy inwestycyjnie jest system studni w porównaniu do kolektorów pionowych i poziomych. Niektórzy liczą że się zwróci po 5-7 latach, niektórzy , że po 15 , więc każdy liczy inaczej. Najważniejsze, że jeśli się decydujemy to musi to działać!!!!Nieprzewymiarowana PC , zauważyć należy że do domów 230 mkw /Klaudyn/ zastosowano 9 KW /oczywiście domy dobrze ocieplone/.U mnie 200 kw chcą zastosować 14 kW.Więc jak to ma się jedno do drugiego. Dlatego koszty rosną -PC większa drożej kosztuje itd.Jeżeli będzie za mało kolektora, będzie zakopany na złej głębokości,nie bedzie tylko podlogówki to już koszty eksploatacji będą większe.Można popełnić wiele innych błędów , które mogą spowodować nieopłacalność systemu i dlatego trzeba zrobić wszystko, żeby tak nie było. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 21.11.2005 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 A po ilu latach eksploatacji zwraca się koszt zainstalowania takiej pompy? Przecież to kosztuje ok 30 tyś zł. Pytanie pokrętne czas "zwrotu" jest różny dla każdego. Są tacy, co nie mówią o żadnym zwrocie (i też mają rację), ceniąc niskie koszty eksploatacji i bardzo wysoki komfort. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 21.11.2005 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 A po ilu latach eksploatacji zwraca się koszt zainstalowania takiej pompy? Przecież to kosztuje ok 30 tyś zł. Pytanie pokrętne czas "zwrotu" jest różny dla każdego. Są tacy, co nie mówią o żadnym zwrocie (i też mają rację), ceniąc niskie koszty eksploatacji i bardzo wysoki komfort. pozdro pokretna to byla (nie obraz sie ) wlasnie Twoja odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_m 21.11.2005 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 A po ilu latach eksploatacji zwraca się koszt zainstalowania takiej pompy? Przecież to kosztuje ok 30 tyś zł. Pytanie pokrętne czas "zwrotu" jest różny dla każdego. Są tacy, co nie mówią o żadnym zwrocie (i też mają rację), ceniąc niskie koszty eksploatacji i bardzo wysoki komfort. pozdro pokretna to byla (nie obraz sie ) wlasnie Twoja odpowiedz Ty też się nie obraź, ale to Twoje wypowiedzi wnoszą do tego wątku najmniej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonetka 21.11.2005 16:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Peterku wiem , że masz studnie i jesteś zadowolony.Kopałeś na chybił-trafił , czy jakoś specjalnie się przygotowywałeś.Miałeś jakieś mapy pokazujące przekrój siatki wodnej , wzywałeś miejscowego różczkarza,czy osobę która kopie studnie na twoim terenie i zna temat. Mój problem jest taki, że ja tam cały czas nie będę /300km/ i boję się czy można zostawić studnie bez dozoru.A jak wrócę i na działce będę miała jezioro?Czy są systemy zabezpieczające, że jeśli zapcha się zrzutowa to staje całość i najwyżej nie grzeje.Najlepiej gdyby powiadamiała np.SMS (właściciela o problemie). Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pońko M. 21.11.2005 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 bonetka napisała: Niektórzy liczą że się zwróci po 5-7 latach, niektórzy , że po 15 , więc każdy liczy inaczej. Najważniejsze, że jeśli się decydujemy to musi to działać!!!! Nieprzewymiarowana PC , zauważyć należy że do domów 230 mkw /Klaudyn/ zastosowano 9 KW /oczywiście domy dobrze ocieplone/. U mnie 200 kw chcą zastosować 14 kW.Więc jak to ma się jedno do drugiego. Dlatego koszty rosną -PC większa drożej kosztuje itd. Budynek 200 mkw, budynkowi 200 mkw nierówny. To, że np. w Klaudynie zastosowano pompę ciepła o mocy 9 kW u Pana X nie oznacza, że u Pana Y ta sama pompa będzie OK. Bilans cieplny - od tego trzeba wyjść. Sama sobie odpowiedziałaś. W tamtych budynkach jest wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła i do tego bardzo dobra izolacyjność, czyli średni współczynnik zapotrzebowania na ciepło z pewnością sporo poniżej 50 W/m2 powierzchni grzewczej. Jeśli Twój dom ma mieć "standardową, dobrą izolację" i nie będzie posiadał wentylacji z rekuperacją to z pewnością ktoś kto przygotował Ci ofertę zakładał, że tak jest i dla uproszczenia wyliczał straty cieplne na poziomie 50 - 60 W/m2 x 200 - 230 m2 powierzchni. Nie ma co porównywać domu sąsiada. To nie ma sensu. Daje jedynie jakiś punkt odniesienia czego się można spodziewać przy danych warunkach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts