Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Państwa bardzo serdecznie.Czytam wszystkie wypowiedzi odnośnie pomp ciepła i zauważyłam, że zwraca się uwagę najbardziej na jeden aspekt sprawy /bardzo ważny!/ -koszty.Gdyby pominąć ten czynnik /przyjmijmy takie założenie/ nasuwa się pytanie jaką PC wybrać?, jaka byłaby najtańsza w eksploatacji z dostępnych na rynku.Oczywiście, musimy PC dostosować do warunków w jakich ma pracować i tu zaczynają się pytania.

Mam zamiar zbudować dom na Mazurach /parter + użytkowe poddasze,około 200 mkw/ jako najtańsze żródło ogrzewania wybieram PC./nie mam szans na gaz/.Warunki pracy PC

są nienajlepsze : piaszczysty grunt, głębokość zamarzania 140cm.

System ma być monowalentny /dać tyle kasy i dogrzewać jeszcze czymś to wg mnie nieporozumienie/.

Tak więc musi być:

- niskotemperaturowe ogrzewanie podłogowe najlepiej 35*C-45*C,

może być ścienne ale tu już temp.pracy 45*C-55*C a grzejniki to już

70*C /strop jest drewniany więc podłogówka odpada/ co wybrać? o ile

więcej 100, 500 PLN? na rok zapłacę za eksploatację powyższych w

stosunku do podłogówki

-rodzaje PC:

-powietrzna- odpada bo temp.w zimie spada do –35*C

-studniowa- odpada bo trwałość około 20 lat, woda może wyczerpać

się wcześniej, studnia zrzutowa po pewnym czasie może

zrobić się niewydolna, jeśli woda jest o złym składzie

chemicznym trzeba zastosować dodatkowe filtry,

jeśli głęboko lustro to trzeba zastosować dodatkowe

pompy

-z bezpośrednim odparowaniem czynnika roboczego -b.dobre jeżeli

jest wszędzie podłogówka ,poza tym kwestia głębokości

zakopania kolektora /zalecana 80cm-1m/-odpada, chociaż

na plus-czynnik roboczy

np.propan /brak dolewek/

-solanka(glikol)-w tym przypadku najlepsza ,musi być tylko kolektor

pionowy /eliminuje amplitudę wahań temperatury

gruntu/.Ciekawa jestem jaką temperaturę

ma grunt na różnych głębokościach np.2m, 10m, 30m,

50m ?

Dalej , jest problem jaką PC wybrać?:

-producent-polską, niemiecką ,szwedzką .włoską , inną?

-COP - czy z najwyższym COP? a co jeśli jedna ma wyższe COP ale

pobiera więcej prądu a druga mniejsze ale i mniej energii

elektrycznej /jak je porównać/

-sprężarka –spiralna czy tłokowa?

-ilość stopni mocy –1,2 czy 3?

-z jakim sterowaniem ?

-lepsza z wbudowanym zbiornikiem cwu? /są małe 100-150 litrowe/ w

lecie się nie grzeje co ale mimo wszystko ¼ mocy idzie na

cwu, co wtedy z regeneracją gruntu?

Przy dużych rodzinach i tak trzeba podpinać większy

zbiornik /300-500l/ Może lepiej zbiornik cwu mieć osobno

bo ilość załączeń PC /wtedy pobiera największą moc/ jest

duża i ze względów finansowych nieopłacalna.

- co z wentylacją - czy zakupić PC mającą już tą opcję? czy

taniej /eksploatacyjnie/

zamontować osobny rekuperator przeciwprądowy czy

obrotowy.

Jak tu się rozeznać?.Producenci i dystrybutorzy, każdy chwali swoje. Inwestorzy, którzy dokonują termomodernizacji mogą liczyć na audyt , mają wyliczone co i jak.

BOS może udzielić im niskooprocentowanego kredytu z czego 25% umorzyć.

Reszta musi radzić sobie sama.

PC jest inwestycją drogą ,jeśli ktoś się już decyduje wydać pieniądze chce to zrobić raz wybrać najlepiej jak potrafi a później płacić najmniejsze r-ki za energię z możliwych.

To za poważna sprawa ,żeby stosować metodę prób i błędów.

Firmy doradcze, albo doradzają tylko przedsiębiorcom albo współpracują z producentem.

Proszę mi pomóc, tylu jest mądrych ludzi na tym forum, wszystkie uwagi, spostrzeżenia będą dla mnie bardzo cenne.Termin się zbliża a do decyzji daleko.

Przepraszam, że tak się rozpisałam ale chciałam dokładnie wyjaśnić jakie mam wątpliwości.

Mam nadzieję, że Państwa nie zanudziłam.

https://forum.murator.pl/topic/44029-pompy-ciep%C5%82a-najta%C5%84sza-w-eksloatacji-dylematy/

• Odpowiedzi 116
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Drewniany strop nie eliminuje podlogówki. Obok jest dużo jezior, a w nich przy dnie zawsze około 4stC. Woda oziębiona odpłynie a napłynie ciepła - 4stC. No i wydatek na wykopki odpadnie, a to spora kasa. Łudeczkę pożyczyć, rurki załadować - i w rejs. W 3 godziny dałoby się to chyba i to z pożyczaniem i oddawaniem tej łudeczki. Może tak?

Pozdrawiam

Adam M.

https://forum.murator.pl/topic/44029-pompy-ciep%C5%82a-najta%C5%84sza-w-eksloatacji-dylematy/#findComment-900177

Drewniany strop i podłogówka.

Założeniem systemu /PC/ jest korzystanie z taniego prądu tzw.drugiej taryfy /G12/.Suchy jastrych /rurki w rowkach, zasypka i płyty polistyrenowe/ dobrze przewodzi ciepło ale co z akumulacyjnością systemu? Mokry jastrych doskonale spełnia tą funkcję a suchy wg mnie -nie- a może się mylę?

Mokrego nie można użyć ze względu na ciężar takiej podłogi.

Pozdrawiam.

PS.To był mój pierwszy tekst na forum.Zauważyłam błąd /poprawiłam ale na stronie widnieje nadal/.Powinno być ....1/4 mocy.........

https://forum.murator.pl/topic/44029-pompy-ciep%C5%82a-najta%C5%84sza-w-eksloatacji-dylematy/#findComment-900416

Spróbuję odpowiedzieć na kilka pytań.

1. Na pewno kompresor spiralny, bo cichszy i trwalszy.

2. Zbiornik CWU - inwestujemy w droższy, 200-litrowy. Producent deklaruje max. 20 minut czas nagrzewania.

3. Wybór pompy? Na wszelki wypadek taka, której serwis macie niedaleko. No i dobrze z polskim menu.

4. Wentylacja raczej niezależnie.

Pozdrawiam,

https://forum.murator.pl/topic/44029-pompy-ciep%C5%82a-najta%C5%84sza-w-eksloatacji-dylematy/#findComment-902271

Dziękuję bardzo za reakcję.

Teraz jeszcze jedno pytanie.Grunt powinien się w lecie regenerować.

Jeżeli będziemy grzali wodę (cwu)

PC /np.przyjadą goście na całe lato/ to pompa będzie włączała się często.Czy mimo to grunt będzie się wystarczająco regenerował? -raczej chyba nie.

Może lepiej poszukać innego rozwiązania.Dobrym wyjściem /nie najtańszym / byłoby zainstalowanie solarów na dachu.Przynajmniej woda byłaby grzana za darmo.Niewielkie to oszczędności 200-300 PLN rocznie ale za to pozwoliłoby na pełną regenerację ziemi.

Nie mogę jednak z tego skorzystać bo będę miała gont drewniany i ze względu na niebezpieczeństwo pożaru trochę się boję /wiem, że są zabezpieczenia/.Poza tym będę w tym domu przebywać sezonowo i jak przyjadę następnym razem solarów może już nie być /złodzieje/.Można zamontować solary na specjalnym ekranie obrotowym na ziemi / takie obracające się zależnie od położenia słońca/ ale to nie zmienia zbytnio sytuacji.Trzeba zrobić to inaczej tylko jak?

Serdecznie pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/44029-pompy-ciep%C5%82a-najta%C5%84sza-w-eksloatacji-dylematy/#findComment-902307

Peterku to bardzo, bardzo dużo.

Czy mógłbyś mi odpowiedzieć na takie pytanie , jeżeli woda jest np. na 30 ,40 ,50 metrach / przeważnie ludzie kopią do głębokośći takiej gdzie znajdują (drogie odwiery)/ tzn. że głębiej jest cieplejsza niż np. 5 metrów wyżej ?

-czy po pewnej głębokości dalej jest stała?.

Systemy ze studniami jeżeli chodzi o glikole są lepsze niż

kolektory /pionowe czy poziome/ osiągają lepszą sprawność bo jak sam zauważyłeś tem.wody wyższa niż gruntu.

Pod Warszawą / w Klaudynie/ jest całe osiedle domków jednorodzinnych gdzie PC oparte na studniach.PŁacą za domek o 230 mkw. 1000 PLN rocznie /70-80 PLN miesięcznie/.System nie sprawdził się tylko u jednej osoby , która miała system mieszany podłogówka i grzejniki .Widocznie grzejniki były normalne (przystosowane do wody 80-90*C a nie na 30*C) i było zimno bo nie były przewymiarowane.Jak był dyskomfort cieplny to widocznie ta osoba podkręcała całość do większej temperatury i dlatego dostawała r-ki większe niż inni.Mieli sczęście /mieszkańcy/ bo nad wszystkim czuwał profesor fizyki /Pan Piotrowski/, który na wszystkim się znał, umiał liczyć , robić wykresy, porównywać i dlatego to tak dobrze działało /i mam nadzieję że działa, bo co może się popsuć, woda, jak była czysta chemicznie to się nagle nie pogorszyła , a studnie mogą działać około 20 lat ( żywotność PC też tyle wynosi)/.W tych domach mieli rekuperatory.

Nie słyszałam o lepszym /eksploatacyjnie systemie/ w Polsce jeżeli chodzi o PC .

Jesze jedno pytanie, jeżeli studnie są troche oddalone od domu, czy woda nie traci bardzo dużo ze swojej temperatury na przesyle?/oczywiście rury zabezpieczamy cieplnie i prowadzimy na odpowiedniej głębokości-właściwie jakiej? , poniżej przemarzania czy nie ma to znaczenia?/

Serdecznie pozdrawiam i życzę miłego dnia

https://forum.murator.pl/topic/44029-pompy-ciep%C5%82a-najta%C5%84sza-w-eksloatacji-dylematy/#findComment-902735

stala temperatua ;)

to sa najlepsze teksty jakie czytam zawsze w broszurkach na temat pmp ciepla, GWC itd

stala to ona jest faktycznie- pod warunkiem, ze NIKT NIE POBIERA STAMTAD CIEPLA !!!!! ;)

powodzenia ;)

https://forum.murator.pl/topic/44029-pompy-ciep%C5%82a-najta%C5%84sza-w-eksloatacji-dylematy/#findComment-902757

Michał_m i bardzo proszę innych o włączenie się do dyskusji.

Kolektory poziome i pionowe.

Tutaj opinie poszczególnych osób /specjalistów/ trochę się różnią.Jedni twierdzą , że wybór zależy tylko od wielkości działki .Drudzy , że w pionowych temperatura jest stabilniejsza.

Zaletą poziomych jest dodatkowo możliwość wykorzystania gruntu jako zasobnika ciepła w instalacjach współ.z kolektorami słonecznymi.

Trzeba się jeszcze zastanowić jaki rodzaj pionowego kolektora zastosować.Typu U, z przepływem przeciwbieżnym czy z koncentrycznym.

Również, jest istotne jakiego materiału użyjemy do ich wykonania.

Stali czy PCV.

Najefektywniejszy ze względu na 50-krotny współ. przewodzenia ciepła stali w stosunku do PV jest ten pierwszy ale podatny jest na korozję.

Wydajność stalowej /podwójnej wwierconej pionowo/ w gruntach suchych

to 50W/mb, mokrych 70W/mb.Dodatkowo na taki wynik ma wpływ masa kontaktowa (dobrze przewodząca ciepło) wciskana między grunt a rurę.

PCV - tu wydajność kolektora waha się od 30 do 100 W/m w zależności od rodzaju gruntu.

Minimalna odległość sond pionowych to 5m inaczej może dojść /lata/ do zlodowacenia.

Jak pisałam ten pierwszy post to sądziłam, że podyskutujemy.

W jakich warunkach lepszy jest pionowy a w jakich poziomy /i nie chodzi tylko o wielkość działki/?

Przedstawimy np. 5 szt PC o takim samym potenjale cieplnym np.12KW

różnych producentów , porównamy ze sobą i wybierzemy najlepszą.

Dowiemy się jakich materiałów używają wykonawcy , który lepszy?

Ostatnio Firma A wprowadziła nowy system polietylenowy dolnego źródła

/nie trzeba wykonywać przejścia kilkunastu /pionowy/ rur przez ścianę budynku/.

Kto z Państwa ma PC działającą więcej niż 3 lata ?

Czy przy kolektorach pionowych macie PC z zasobnikiem, czyli regeneracja gruntu mniej potrzebna niż przy poziomych?

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/44029-pompy-ciep%C5%82a-najta%C5%84sza-w-eksloatacji-dylematy/#findComment-902907

Ja mam 3 studnie po 50m każda, oddalone od siebie o 5m, odcinki łączące studnie z pc zakopane są poniżej strefy przemarzania i po wprowadzeniu w ruch glikolu (bez załączenia sprężarki) i odczekaniu np. 10 min, temp glikolu wynosi 10stC. Praca sprężarki, jak na razie, obniża temp. glikolu do 8stC. Co do odwiertów wiele nie "myślałem", powiedziano mi, że ma tak być i tak zrobiłem.

Leon, dolne źródło w postaci pionowych odwiertów jest bardziej stabilne temperaturowo niż w postaci poziomej. Jednocześnie nie posiada minusów układu studni czerpalnej i zrzutowej, ale nie mam zamiaru Cię na coś przekonywać, bo i po co. Przypomnij mi jedynie bym wykonał pomiar temp. na wiosnę w celu przedstawienia Ci jak przechłodziłem Matkę Ziemię :lol: .

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/44029-pompy-ciep%C5%82a-najta%C5%84sza-w-eksloatacji-dylematy/#findComment-902931

Ja mam 3 studnie po 50m każda, oddalone od siebie o 5m, odcinki łączące studnie z pc zakopane są poniżej strefy przemarzania i po wprowadzeniu w ruch glikolu (bez załączenia sprężarki) i odczekaniu np. 10 min, temp glikolu wynosi 10stC. Praca sprężarki, jak na razie, obniża temp. glikolu do 8stC. Co do odwiertów wiele nie "myślałem", powiedziano mi, że ma tak być i tak zrobiłem.

Leon, dolne źródło w postaci pionowych odwiertów jest bardziej stabilne temperaturowo niż w postaci poziomej. Jednocześnie nie posiada minusów układu studni czerpalnej i zrzutowej, ale nie mam zamiaru Cię na coś przekonywać, bo i po co. Przypomnij mi jedynie bym wykonał pomiar temp. na wiosnę w celu przedstawienia Ci jak przechłodziłem Matkę Ziemię :lol: .

Pozdrawiam

jak bym zapomnial to zmierz od siebie ;)

https://forum.murator.pl/topic/44029-pompy-ciep%C5%82a-najta%C5%84sza-w-eksloatacji-dylematy/#findComment-902976

Ja mam pdoobnie jak Peterek, tylko jeden odwiert więcej. Układ jest dodatkowo korzystny, ponieważ dodatkowo w dolnej części odwiertów jest woda, co poprawia wymianę. Nie mam doświadczeń z eksploatacją w tym domu (pompa ruszy w tym tygodniu), ale znam inne dane, słyszałem tez o prof. Piotrowskim (nawet czytałem jakąś jego publikację).

A tak zupełnie na marginesie - wykonanie kolektora pionowego jest chyba po prostu sporo tańsze, wykop można zrobić nawet ręcznie, płacąc umówioną stawkę kopaczom.

https://forum.murator.pl/topic/44029-pompy-ciep%C5%82a-najta%C5%84sza-w-eksloatacji-dylematy/#findComment-903042

Mimi 31

Pompa ciepła ciepła np.9 kW 14000 PLN / dane z 2004r/- tyle co dobrej klasy kocioł gazowy

Studnie -2000PLN /różne ceny w różnych miejscach/

zbiornik 200-300 l - 2000-3000 PLN

jeszcze uruchomienie, dodatkowe pompy ,itd

nie liczymy ogrzewania podłogowego bo jak ktoś ogrzewa 2 taryfowo i nie ma PC to też takie ogrzewanie musi mieć .

Tak więc najtańszy inwestycyjnie jest system studni w porównaniu do kolektorów pionowych i poziomych.

Niektórzy liczą że się zwróci po 5-7 latach, niektórzy , że po 15 , więc każdy liczy inaczej. Najważniejsze, że jeśli się decydujemy to musi to działać!!!!

Nieprzewymiarowana PC , zauważyć należy że do domów 230 mkw /Klaudyn/ zastosowano 9 KW /oczywiście domy dobrze ocieplone/.

U mnie 200 kw chcą zastosować 14 kW.Więc jak to ma się jedno do drugiego. Dlatego koszty rosną -PC większa drożej kosztuje itd.

Jeżeli będzie za mało kolektora, będzie zakopany na złej głębokości,

nie bedzie tylko podlogówki to już koszty eksploatacji będą większe.

Można popełnić wiele innych błędów , które mogą spowodować nieopłacalność systemu i dlatego trzeba zrobić wszystko, żeby tak nie było.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/44029-pompy-ciep%C5%82a-najta%C5%84sza-w-eksloatacji-dylematy/#findComment-903210

A po ilu latach eksploatacji zwraca się koszt zainstalowania takiej pompy? Przecież to kosztuje ok 30 tyś zł.

Pytanie pokrętne :lol: czas "zwrotu" jest różny dla każdego. Są tacy, co nie mówią o żadnym zwrocie (i też mają rację), ceniąc niskie koszty eksploatacji i bardzo wysoki komfort.

pozdro

https://forum.murator.pl/topic/44029-pompy-ciep%C5%82a-najta%C5%84sza-w-eksloatacji-dylematy/#findComment-903229

A po ilu latach eksploatacji zwraca się koszt zainstalowania takiej pompy? Przecież to kosztuje ok 30 tyś zł.

Pytanie pokrętne :lol: czas "zwrotu" jest różny dla każdego. Są tacy, co nie mówią o żadnym zwrocie (i też mają rację), ceniąc niskie koszty eksploatacji i bardzo wysoki komfort.

pozdro

pokretna to byla (nie obraz sie ) wlasnie Twoja odpowiedz ;)

https://forum.murator.pl/topic/44029-pompy-ciep%C5%82a-najta%C5%84sza-w-eksloatacji-dylematy/#findComment-903236

pozdro

pokretna to byla (nie obraz sie ) wlasnie Twoja odpowiedz ;)

Ty też się nie obraź, ale to Twoje wypowiedzi wnoszą do tego wątku najmniej ...

https://forum.murator.pl/topic/44029-pompy-ciep%C5%82a-najta%C5%84sza-w-eksloatacji-dylematy/#findComment-903280

Peterku

wiem , że masz studnie i jesteś zadowolony.Kopałeś na chybił-trafił , czy jakoś specjalnie się przygotowywałeś.Miałeś jakieś mapy pokazujące przekrój siatki wodnej , wzywałeś miejscowego różczkarza,czy osobę która kopie studnie na twoim terenie i zna temat.

Mój problem jest taki, że ja tam cały czas nie będę /300km/ i boję się czy można zostawić studnie bez dozoru.A jak wrócę i na działce będę miała jezioro?

Czy są systemy zabezpieczające, że jeśli zapcha się zrzutowa to staje całość i najwyżej nie grzeje.

Najlepiej gdyby powiadamiała np.SMS (właściciela o problemie).

Pozdrowienia

https://forum.murator.pl/topic/44029-pompy-ciep%C5%82a-najta%C5%84sza-w-eksloatacji-dylematy/#findComment-903291

bonetka napisała:

Niektórzy liczą że się zwróci po 5-7 latach, niektórzy , że po 15 , więc każdy liczy inaczej. Najważniejsze, że jeśli się decydujemy to musi to działać!!!!

Nieprzewymiarowana PC , zauważyć należy że do domów 230 mkw /Klaudyn/ zastosowano 9 KW /oczywiście domy dobrze ocieplone/.

U mnie 200 kw chcą zastosować 14 kW.Więc jak to ma się jedno do drugiego. Dlatego koszty rosną -PC większa drożej kosztuje itd.

Budynek 200 mkw, budynkowi 200 mkw nierówny. To, że np. w Klaudynie zastosowano pompę ciepła o mocy 9 kW u Pana X nie oznacza, że u Pana Y ta sama pompa będzie OK. Bilans cieplny - od tego trzeba wyjść.

Sama sobie odpowiedziałaś. W tamtych budynkach jest wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła i do tego bardzo dobra izolacyjność, czyli średni współczynnik zapotrzebowania na ciepło z pewnością sporo poniżej 50 W/m2 powierzchni grzewczej.

Jeśli Twój dom ma mieć "standardową, dobrą izolację" i nie będzie posiadał wentylacji z rekuperacją to z pewnością ktoś kto przygotował Ci ofertę zakładał, że tak jest i dla uproszczenia wyliczał straty cieplne na poziomie 50 - 60 W/m2 x 200 - 230 m2 powierzchni.

Nie ma co porównywać domu sąsiada. To nie ma sensu. Daje jedynie jakiś punkt odniesienia czego się można spodziewać przy danych warunkach.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/44029-pompy-ciep%C5%82a-najta%C5%84sza-w-eksloatacji-dylematy/#findComment-903585