Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła-najtańsza w eksloatacji, dylematy

bonetka

Recommended Posts

Może lepiej wyjść z załozenia, że jak firma-wykonawca nie jest w stanie przedstawić Tobie kilku realizacji (kontaktów) to lepiej dać sobie spokój. Po co eksperymentować na własnej skórze? Niech ćwiczą sobie w garażu!

Wydaje mi się, że w tym całym temacie PC liczy się sprawdzony produkt i doświadczenie (kilkuletnie).

To jest to o czym mówisz - dylematów dużo, a spaprają Tobie taką inwestycję i klops. Wiele elementów zawalonych będzie już nie do naprawy. Więc trzeba chyba szukać system co ma najmniej słabych punktów i jest "powielokroć" sprawdzony (bo w niezawodne zabawki to nie ma co ufać).

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 116
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pańko M

Całkowicie się z Tobą zgadzam.Trzeba ufać tylko sprawdzonym firmom.

Zauważyłam generalnie, że urządzenia są w porządku, gorzej z ekipami,które dobierają moc i wyliczają różne rzeczy i regulują wszystkie parametry.

Wszystkie domy z PC powinny mieć dużą akumulacyjność cieplną - takie domy "prawie" pasywne / bardzo dobre ocieplenie , dobre okna/ .

Czy to znaczy, że do np.szkieletowców /mających małą akumulacyjność/ nie zaleca się takiego ogrzewania?

Tyle padło pytań ale ciągle na niektóre nie znamy odpowiedzi.

Pozdrawiam serdecznie.

Bonetka, może mnie źle zrozumiałaś, ale ja nie mam studni czerpalnej i zrzutowej, tylko jak napisałem 3x50m odwierty, które nazywam studniami. Co do badań gruntu to tak naprawdę "trzymałem kciuki" by na głaz się nie natknąć. Moje studnie były drążone wodą. U mnie nie będą występować problemy z wydajnością studni, bo ich nie mam.

pozdro

Dziękuję bardzo za reakcję.

Teraz jeszcze jedno pytanie.Grunt powinien się w lecie regenerować.

Jeżeli będziemy grzali wodę (cwu) PC

Możesz zainstalować oddzielny podgrzewacz CWU posiadający własną pompę ciepła, a zasadniczą PC przeznaczyć wyłacznie do funkcji grzewczych. Wówczas odpada problem regeneracji gruntu.

A po ilu latach eksploatacji zwraca się koszt zainstalowania takiej pompy? Przecież to kosztuje ok 30 tyś zł.

Pytanie pokrętne :lol: czas "zwrotu" jest różny dla każdego. Są tacy, co nie mówią o żadnym zwrocie (i też mają rację), ceniąc niskie koszty eksploatacji i bardzo wysoki komfort.

pozdro

pokretna to byla (nie obraz sie ) wlasnie Twoja odpowiedz ;)

Leon ja się nie obrażam, a to że lubisz "głaskać kota pod włos" :lol: to się już przyzwyczaiłem.

Ja nie jestem fanatykiem pc, mam ją bo uważam, że jest to dla mnie najlepsze rozwiązanie. Gdybym miał gaz przy posesji to bym się mocno zastanawiał nad pc, bo czas zwrotu byłby wtedy faktycznie bardzo długi. Koszt dociągnięcia do mnie nitki gazu był o 1/3 większy od wykonania kosztownego dolnego źródła. Przy cenie samej pc na poziomie 14000 zł to policz sobie sam :lol: . Dodatkowym atutem mojego rozwiązania jest to, że latem będę miał naprawdę tanią klimę (o czym już pisałem). Wystarczy prosty klimakonwektor (nie mylić ze splitem) i te moje 10stC z gruntu skutecznie schłodzi mi przynajmniej parter przy minimalnym poborze mocy (pompka obiegowa dolnego źródła i silnik wentylatora klimakonwektora).

Ale nie ma co, przecież masz ugruntowaną opinię o pc i moim zdaniem nieprędko ją zmienisz :lol: .

pozdro

Peterek

Czytałam coś gdzie indziej i mi się pomyliło.Zmylił mnie dodatkowo termin "studnie".Przepraszam Cię, powinnam przeczytać jeszcze raz cały tekst a nie robić kilku rzeczy jednocześnie.

To świetnie , że wszystko działa ok! .Peterku proszę rób jakieś pomiary jak bedzie "to" działało w różnych temperaturach zewnęrznych.

Ja też chcę taki kp /kolektor pionowy/ ( nie mylić z kodeksem pracy).Napisz coś więcej, jaka PC /sterowanie /i kto robił .Czy to będzie pierwszy sezon PC?

Moje przemyślenia /ale mogę się mylić/ to:

jak są studnie to PC i cwu można mieć razem /PC ma wbudowany zbiormik iluś litrowy do grzania cwu/

jak jest kolektor pionowy to też można razem a jak poziomy to raczej nie.

/regeneracja gruntu/

Mam rację czy nie?

Bardzo serdecznie pozdrawiam

Markus_Gdynia

Taniej /inwestycyjnie/ wszystko w jednym.Tutaj byśmy mieli dwie PC.

Teraz jest pytanie czy przy kolektorach pionowych trzeba mieć dwie /zasadniczą i do cwu /czy nie?

Przyjmijmy, że mamy dwie i jedną .Na pewno dwie jest lepiej ale /mówimy o kosztach eksploatacji/ o ile więcej 100, 300 PLN zapłacę za jedną?

W poziomych napewno różnica jest a w pionowych może jest tak mała, że można ją pominąć .

Pozdrawiam bardzo serecznie

Markus_Gdynia

Taniej /inwestycyjnie/ wszystko w jednym.Tutaj byśmy mieli dwie PC.

Teraz jest pytanie czy przy kolektorach pionowych trzeba mieć dwie /zasadniczą i do cwu /czy nie?

Przyjmijmy, że mamy dwie i jedną .Na pewno dwie jest lepiej ale /mówimy o kosztach eksploatacji/ o ile więcej 100, 300 PLN zapłacę za jedną?

W poziomych napewno różnica jest a w pionowych może jest tak mała, że można ją pominąć .

Pozdrawiam bardzo serecznie

Bonetka tu nie chodzi o pionowe czy poziome źródło dolne, tylko czy pc pracuje na zasadzie "bezpośredniego odparowania", czy pośredniego (pośrednikiem jest glikol) z małymi wyjątkami jak pamiętam.

pozdro

Peterek

Ja to wszystko wiem.Logiczne, że PC z bezpośrednim odparowaniem jest podłączony do podłogówki i do ogrzewania trzeba zbiornik cwu.

Chodziło mi o sytuację gdzie jest : pośrednie odparowanie.

Przeczytałam wszystki tematy odnośnie PC wiem, że PC ma dużo osób:Agawik, Matka, Markus_gdynia, Jaworski,Jagna,, pitz, TY./ nie pamiętam kto ma jaką- mam gdzieś zapisane/

Dużo osób ma z bezpośrenim odparowaniem ale są osoby i z pośrednim.

Wszystkie mają PC od niedawna.

Może zechciałyby się wypowiedzieć /PC działała przynajmniej jeden sezon/ odnośnie eksploatacji i użytkowania .Serdecznie zapraszam.

Pozdrawiam

bonetka napisała:

Ja to wszystko wiem.Logiczne, że PC z bezpośrednim odparowaniem jest podłączony do podłogówki i do ogrzewania trzeba zbiornik cwu.

Bonetko, z tego co się zdążyłem zorientować to nie ma znaczenia, czy PC jest z bezpośrednim odparowaniem, czy nie. W jednym i drugim przypadku PC może również obsługiwać ciepłą wodę użytkową. Dodatkow, część firm, jako opcję proponuje niezależne podgrzewacze.

Chodziło mi o to czy w dłuższym okresie pracy /5 lat/ grzejemy cwu PC /mamy razem/ to grunt wcale nie odpoczywa./nie regeneruje się/.

czy nie będzie tak , że sprawność będzie mniejsza w kolejnych latach.

kolektor pionowy i poziomy , czy w tym przypadku nie ma to znaczenia?

Wg mnie na wychłodzenie bardziej narażony jest poziomy.

Pozdrawiam.

Peterek

Przeczytałam wszystki tematy odnośnie PC wiem, że PC ma dużo osób:Agawik, Matka, Markus_gdynia, Jaworski,Jagna,, pitz, TY./ nie pamiętam kto ma jaką- mam gdzieś zapisane/

Dużo osób ma z bezpośrenim odparowaniem ale są osoby i z pośrednim.

Wszystkie mają PC od niedawna.

Może zechciałyby się wypowiedzieć /PC działała przynajmniej jeden sezon/ odnośnie eksploatacji i użytkowania .Serdecznie zapraszam.

Pozdrawiam

Moja pompa odpracowała pełen rok. Uroczyste odpalenie odbyło się w październiku 2004. Powiem tak - skoro decydujesz sie na pompę ciepła, co jest samo w sobie drogą inwestycją, to szukanie oszczędności w postaci 2 w 1 chyba nie jest do końca najbardziej fortunnym pomysłem. Na korzyść rozdzielenia funkcji grzania i podgrzewania wody przemawia ich niezależność. Jeżeli walnie coś z grzaniem, zawsze masz ciepłą wodę i vice versa. Po drugie, przez 5 miesięcy zasadnicza pompa ciepła "siedzi cicho". O regeneracji gruntu juz było.

Markus_Gdynia

Bardzo Ci dziękuję , masz rację odnośnie 2w1 i "pozornych" oszczędności. Rozumiem, że jesteś zadowolony.PC masz NERATHERM , propanową -o ile pamiętam.

Jeszcze tego nie przemyślałam /muszę poczytać/ może ktoś pomoże

czy z pośrednim i bezpośrednim odparowaniem osiągają takie samo COP

/przyjmijmy , że PC np.10KW/ , a czy duże COP /6.65 praca 1 bieg, dla temper.0/30*C// spowodowane jest tylko czynnikiem grzewczym /propan/?

Wiem już jaki jest podział /trochę mieszałam w tym względzie-przepraszam/

1. PC typu bezpośrednie parowanie/woda
  2. PC typu bezpośrednie parowanie/bezpośrednie skraplanie

oraz pośrednie odparowanie

-PC typu powietrze/woda P/W

-PC typu solanka/woda S/W

kol. poziomy, kol.pionowy

-PC typu woda/woda W/W

Muszę jeszcze przyporządkować do tego poszczególne PC /firmy/.

Dziękuję za pomoc.

PC z bezpośrednim odparowaniem mają większą sprawność od systemu solanka /woda .

Pozdrawiam

Markus_Gdynia

Bardzo Ci dziękuję , masz rację odnośnie 2w1 i "pozornych" oszczędności. Rozumiem, że jesteś zadowolony.PC masz NERATHERM , propanową -o ile pamiętam.

Jeszcze tego nie przemyślałam /muszę poczytać/ może ktoś pomoże

czy z pośrednim i bezpośrednim odparowaniem osiągają takie samo COP

/przyjmijmy , że PC np.10KW/ , a czy duże COP /6.65 praca 1 bieg, dla temper.0/30*C// spowodowane jest tylko czynnikiem grzewczym /propan/?

Jestem bardzo zadowolony.

Duże COP wynika przede wszystkim z zastosowanego czynnika roboczego.

Markus_gdynia

Powiedz mi /mniej-więcej/ jaką głośność /dB/ ma ta PC.

Wiem , że jest na zewnątrz ale boję się że jak będzie w terenie gdzie jest cisza to będzie przyciągać ciekawskich /ja tam cały czas nie będę przebywać/.

Wiem , że musi wystawać 30 cm z gruntu.

Czy można jej zabudować górę-zrobić jej taki domek (odwrócona miska) / na stronie internetowej widziałam, ale góra była odkryta/.

Czy zabudowa musi być np. z boku z jakimiś otworami czy może być zabudowana / chyba muszą być otwory,bo tam jest gaz i dlatego musi stać na zewnątrz/

Czy na górze PC są jakieś otwory, czy pokrywa jest jednolitą powierzchnią/.

Przepraszam że tak Cię wypytuję ale to dla mnie ważne

Pozdrawiam bardzo serdecznie

Duże COP wynika przede wszystkim z zastosowanego czynnika roboczego.

A na jakiej podstawie to twierdzenie?

R 290 to dosc popularny czynnik chłodniczy.

Ja bym raczej przypisywał to COP w neurathermie sprawności pompy (scroll o ile dobrze pamietam), wysokiej efektywności dolnego źródła i kilku patentom podnoszacych sprawnośc układu.