bonetka 23.11.2005 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2005 Może prześledzimy jakie PC pracują na jakich czynnikach /przyda się?/ NIBE-Biawar FIGHTER 1120,1220,1320 ........... R 407 C OCHSNER GMDW 12...................................R 407 C .............................Combi 3 in 1..............................R 134 A STIEBEL ELTRON.................................................R 410 A WATRA ............. 212901....................................R 134 A VISSMAN ........... Vitocal 343.............................. R 410 A Wasser Mann .......SOFATH-NATEA GT 24, GT 104.. R 404 A IVT.....................Greenline seria C,D,E.............. R 407C ...................................................................... R 134 A THERMOGOLV........Zirius GvP , FK.........................R 507 ............................M1/M1B.................................. R 407 C HIBERNATUS .......................................................... ? CLIMA COMFORT....... Neuratherm .........................R 290 PozdrawiamPiszcie , będziemy dyskutować, proszę.Neuraterm, chyba jedyna taka PC z takim czynnikiem/ R290/ na rynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 23.11.2005 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2005 Nie tylko. Pompy ciepla octopus pracuja na r290, a takze pompy fighter firmy IZO-TERM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 23.11.2005 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2005 Nie jestem pewien ale wydaje mi się ze PC eco-pamar jadą na R 290. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonetka 23.11.2005 23:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2005 Jezier, Godul 1 Dziękuję że trzymacie rękę na pulsie.To prawda Octopus "chodzi" na R-290.Zupełnie zapomniałam, bo jak zobaczyłam tą PC na samym początku /4 miesiące temu/ stwierdziłam, że u mnie ten "mebel" odpada /nie chcę nikogo obrażać , ta PC może być najbardziej rewelacyjna na rynku pod względem osiąganych wyników, ale jak martwię się o 30 cm /rozważam wszystkie opcje / wystające z ziemi to co mówić o takiej "dużej rzeczy".Kobiety już takie są , że zwracają uwagę na kształt i "opakowanie" .Wiem ,to nieistotne liczy się efektywność ale trzeba przyznać -gdyby wygląd był jedynym kryterium-to na rynku jest do wyboru do koloru./a jak wzrasta ego właściciela jak ma piękną PC (wygląd zewnętrzny) /teraz na poważnieWydaje mi się, że u nas klimat jest nieco inny i to co sprawdza się w Skandynawii u nas niekoniecznie /musi być duża wilgotność powietrza i wiatr żeby PC dobrze pracowała/.Ciekawe rozwiązanie to radiatory zastępujące około 800 mb kolektora poziomego /nie trzeba kopać i układać/.Ta PC to jakby połączenie PC powietrznej i „ziemnej”.Zastanawiam się tylko nad systemem ogrzewania podłogowego „octopus” /rura gumowa (specjalna) o średnicy zewnętrznej 9 mm /całość ma 1,5 cm grubości).Fajnie to wygląda, przypomina płytkę układów scalonych /tylko gumowych/.Działa niskotemperaturowo do 27*C tak jak u nas znane systemy.Tylko co by było, gdyby coś się popsuło i nagle temperatura wzrosłaby do np.50*C- roztopiłaby się ?/powinno się sprawdzić parametry wytrzymałościowe/.A jak z akumulacyjnością systemu ? Na plus cena podłogówki /65 PLN/Izo-Term montuje pompy Fighter ale one są NIBE-Biawar /poprzedni post pt1/ Nie mogę znaleźć na czym pracuje Pamar /www.pamar.pl/ przejrzałam wszystko ale nie znalazłam.Mam 2 pytania: czy system PC Neuratherm ma jakieś wady?czy głębokość zakopania kolektora ma jakieś znaczenie dla osiąganych wyników pracy /dwa identyczne domy,dwie identyczne PC i załóżmy hipotetycznie identyczne warunki pogodowe/ jeden zakopany na głębokości 1m a drugi 1.50 cm ? pozdrawiam bardzo serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bingo-ada 24.11.2005 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2005 Bonetka, jestem pod wrażeniem wiedzy zgłębionej... My też jesteśmy zdecydowani na pompę ciepła, mam ofertę od Stiebel Eltron, IVT, czekam jeszcze na ofertę od Fonko. Znajomy bardzo chwalił ich PC, podobno cenowo nieźle wypadają i mają opatentowane jakieś techniczne (?) rozwiązania. Niestety nie mogę błysnąć wiedzą , wiem tylko, że moja pompa ma być sprawna, wydajna, ekonomiczna, komfortowa w użytkowaniu i bezpieczna. Biorę pod uwagę odwierty pionowe, coś pewnie wybiorę spośród tych trzech firm. Coś wiecie nt PC Fonko? Na forum jakoś cicho o nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 24.11.2005 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2005 Jak dla mnie neuratherm ma jedna wadę:cena!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pońko M. 24.11.2005 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2005 bonetka napisała: czy głębokość zakopania kolektora ma jakieś znaczenie dla osiąganych wyników pracy /dwa identyczne domy,dwie identyczne PC i załóżmy hipotetycznie identyczne warunki pogodowe/ jeden zakopany na głębokości 1m a drugi 1.50 cm ? Myślę, że z pewnością ma. Po pierwsze przy kolektorze płyciej zakopanym szybciej spadnie temperatura gliokolu, czy też odparowania, tzn. jak na moje zbyt szybko wejdziemy w niekorzystną różnicę temperatur między dolnym i górnym źródłem ciepła. Obniżymy też i przy okazji maksymalną moc cieplną pompy. Płyciej zakopany kolektor co prawda szybciej będzie mógł "odczuć" regenerację gruntu, tzn. pierwsze ciepłe i deszczowe wiosenne dni. Ale to nie bardzo ma znaczenie, najważniejsze to aby okres listopad-marzec przepracować na jak najkorzystniejszej różnicy temperatur. Jeśli np. już w październiku, czy listopadzie mamy osiągnąć temperaturę dolnego źródła z np. początku stycznia to osobiście wolę zakopać ten kolektor głębiej. Oczywiście przesada w drugą stronę też nie jest wskazana, ale te ok. 1,5 m (jak dla mnie osobiście) to chyba OK. Choć tak naprwadę to zależy od strefy klimatycznej. W okolicach Suwałk to bym chyba pomyślał o ok. 1,8 m. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonetka 24.11.2005 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2005 Bingo-ada Wchodziłam na stronę Fonko.Wydaje mi się, że ta firma do tej pory zajmowała się klimatyzacją.PC są jej nowym produktem.Piszą, żę pierwsza realizacja odbyła się we wrześniu tego roku w ich firmie.Mają tylko 3 PC w zależności od mocy /12,7; 17,1;19,8/. Podają za mało szczegółów technicznych.Nad tabelką jest tekst "z bezpośrenim wymiennikiem ziemnym" sugerowałoby to , że system jest z tzw.bezpośrednim parowaniemczynnika roboczego /podział na pośrednie parowanie i bezpośrednie/.Gdyby były podane rury to byśmy wiedzieli o co chodzi /rury bezpośredniego parowania powinny być miedziane z powłoką z polietylenu/ .Zauważyłam jeszcze jedą rzecz:podane są przypuszczalne koszty za 1 mkw /ostatnia tabelka, ostatni wiersz/- wychodzi za dom 200 mkw -260 pln.Były systemy "idealne" gdzie za -co- płaciło się 80-100 pln, więc nie wiem czy- co + cwu- w takiej kwocie to dużo czy mało?Myślę , że może mają jakieś "super"rozwiązania odnośnie chłodzenia bo tym zajmowali się do tej pory.Stronę przeglądałam pobieżnie /brak czasu/ Pozdrawiam serdecznie i zachęcam do pisania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonetka 24.11.2005 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2005 Pońko M Bardzo dziękuję za wyrażenie swojego zdania.Prawie wszyscy ze względu na koszty kopią płycej.Uważam , że nie mają sensu takie oszczędności a potem cały czas PC jest droższa eksploatacyjnie.Grunt u mnie zamarza do 140cm , firma proponuje 150cm więc się zastanawiałam czy tyle wystarczy i o ile można zejść niżej nie tracąc /a wręcz zyskując/optymalnych parametrów pracy PC.Ciekawi mnie jedna sprawa: niektórzy żywotność PC określają na 15 inni 20 lat. PC się zużywa , rozumiem, a co z rurami w ziemi, czy one też do wymiany?Najprościej mają osoby majace PC powietrzne, kupują sobie nowe i ok! Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 24.11.2005 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2005 Duże COP wynika przede wszystkim z zastosowanego czynnika roboczego. A na jakiej podstawie to twierdzenie? R 290 to dosc popularny czynnik chłodniczy. Ja bym raczej przypisywał to COP w neurathermie sprawności pompy (scroll o ile dobrze pamietam), wysokiej efektywności dolnego źródła i kilku patentom podnoszacych sprawnośc układu. Fizyki Właściwości gazów i cieczy są nieco odmienne od siebie. A w pompach Neuratherm jest stosowany propan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 24.11.2005 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2005 Markus_gdynia Powiedz mi /mniej-więcej/ jaką głośność /dB/ ma ta PC. Wiem , że jest na zewnątrz ale boję się że jak będzie w terenie gdzie jest cisza to będzie przyciągać ciekawskich /ja tam cały czas nie będę przebywać/. Wiem , że musi wystawać 30 cm z gruntu. Czy można jej zabudować górę-zrobić jej taki domek (odwrócona miska) / na stronie internetowej widziałam, ale góra była odkryta/. Czy zabudowa musi być np. z boku z jakimiś otworami czy może być zabudowana / chyba muszą być otwory,bo tam jest gaz i dlatego musi stać na zewnątrz/ Czy na górze PC są jakieś otwory, czy pokrywa jest jednolitą powierzchnią/. Przepraszam że tak Cię wypytuję ale to dla mnie ważne Pozdrawiam bardzo serdecznie Pompę słychać może do 4-5 metrów od niej. Pokrywa to jednolity "dekiel". Wcale nie musisz zostawiać żadnych otworów, jedynie dostęp do śrub mocujących pokrywę (tak na wszelki wypadek). Ale możesz zastosować kilka rozwiązań aby zamaskować pokrywę: mogą to być iglaki płożące dookoła bądź "opiankować" pokrywę i pomalować sprayem na jakiś kamieniopodobny kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bingo-ada 24.11.2005 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2005 Bonetka, miałam podobne odczucia jak Ty po pobieżnym przejrzeniu strony Fonko, tzn. że są przede wszystkim liderem klimatyzacji, a pompami zajmują się krótko. Mój znajomy, który polecił mi tę firmę, ma dużą wiedzę "techniczną" ogólnie temat ujmując, i chyba mu mogę zaufać. Rozmawiałam z nim telefonicznie, więc nie pochwalę się szczegółami, wiem tylko, że Fonko ma jakiś patent, którego nie mają inne firmy, a wg mojego znajomego mogą go pozazdrościć Wkrótce dostanę od nich ofertę, postaram się te tajemnicze szczegóły zamieścić na forum. Podobno gra z Fonko warta świeczki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonetka 24.11.2005 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2005 Markus_gdynia Bardzo Ci dziękuję , pomysły są dobre, warte zastosowana /muszę PC maksymalnie wyciszyć i ukryć/bingo-ada Cieszę się , że podzielisz się z nami swoją wiedzą -czekamy Padły tu różne głosy na temat "skąd takie duże COP przy propanowej pompie ciepła".Mówiliśmy najpierw o sprężarce.Zacznijmy od tego że:sprężarkowe PC budowane są jako urządzenia zwarte /kompaktowe/ i rozdzielone /split/.Zwarte to takie , gdzie wszystko jest razem, we wspólnej obudowie.Split niektóre elementy/np.parowacz i sprężarkę / można montować na zewnątrz -brak hałasu w domu.Teraz o wyższości niektórych sprężarek nad innymi ze względu na czas pracy.Statystyczny czas eksploatacji/żywotność/ : tłokowe 15.000-20.000 /godzin/śrubowe 50.000 h spiralne, typu”scroll” 80.000-90.000 h Firmy , które w swoich PC używają sprężarek spiralnych to np.Oschsner, Stiebel Eltron,,Vatra, Wasser Mann, są takie , gdzie można sobie wybrać rodzaj sprężarki np.Uvimex.Stiebel Eltron w niektórych swoich modelach rozwiązuje sprawę tak: największa moc tłokowa, pozostałe moce –spiralne.Tak więc z tego wynika , że osiągane sprawności nie wynikają tylko z zastosowanej sprężarki.Wg mnie wynika to przede wszystkim z typu PC.W systemie bezpośrednie parowanie/bezpośrednie skraplanie wyeliminowano wymienniki ciepła i pompy obiegowe, które obniżały sprawność.PC w tym wypadku zużywa energię elektryczną tylko do napędu kompresora. Może znalazłby się jakiś Pan Fizyk i pomógł nam zrozumieć pewne sprawy.Nasza PC ma być dobra i służyć nam długie lata.Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonetka 24.11.2005 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2005 W poprzednim poście nie ma odstępu między wersami co sugerowałoby, że Neuratherm- to przedstawiciel systemu bezpośrednie parowanie/ bezpośrednie skraplanie.Oczywiście to nieprawda.Neuratherm to przedstawiciel systemu bezposrednie parowanie/woda (paruje w gruncie ale górne żródło to oczywiście woda). Przepraszam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonetka 24.11.2005 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2005 Czy ktoś z Państwa ma PC Zirius GvP ? Bardzo proszę napisać jak się sprawuje.Ta PC działa na czynniku R-507, który jest nie tylko w kolektorze gruntowym /troche inny niż w innych systemach: bo krótszy (60m) /ale też zamiast wody w podłodze też jest R -507./tak przynajmniej zrozumiałam/ Woda /jako górny odbiornik ciepła/ ,gdybyśmy nie ogrzewali budynku zamarzłaby. Czy ten czynnik zamarza?, jeśli tak to w jakiej temperaturze. Wadą systemu jest to , że trzeba zastosować ciąg PC , bo jedna największa /innych nie produkują w tym systemie/ jest 2,5 kW i ogrzewa 60 mkw powierzchni. Serdecznie pozdrawiamMam nadzieję, że szybko znajdę odpowiednią PC dla siebie i nie będę dłużej zabierać Państwu czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_m 24.11.2005 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2005 Pońko M Bardzo dziękuję za wyrażenie swojego zdania. Prawie wszyscy ze względu na koszty kopią płycej.Uważam , że nie mają sensu takie oszczędności a potem cały czas PC jest droższa eksploatacyjnie.Grunt u mnie zamarza do 140cm , firma proponuje 150cm więc się zastanawiałam czy tyle wystarczy i o ile można zejść niżej nie tracąc /a wręcz zyskując/optymalnych parametrów pracy PC. Ciekawi mnie jedna sprawa: niektórzy żywotność PC określają na 15 inni 20 lat. PC się zużywa , rozumiem, a co z rurami w ziemi, czy one też do wymiany? Najprościej mają osoby majace PC powietrzne, kupują sobie nowe i ok! Pozdrawiam serdecznie Wydaje mi się, że głębokość zakopania kolektora to trudny temat. Przecież nawet jak grunt zamarza, to pompa i tak odbierze ciepło. Kwestia o ile mniej, niż w przypadku kolektora zakopanego minimalnie płycej. Nie wiem, czy ktoś podejmie się porównania, ja na pewno nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonetka 24.11.2005 23:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2005 Michał_m Rozgryzłam ten temat.Sprawa w/g specjalistów wygląda tak.Energia cieplna jest zakumulowana w około 10 metrowej warstwie gruntu.Na tej głębokości temperatura w naszych warunkach klimatycznych wynosi 7-8*C / jest równa średniorocznej temperaturzepowietrza/.Kolektor poziomy u nas, ze względu na koszty jest zakopywany płycej , poniżej warstwy zamarzania /kształtuje się różnie w zależności od terenu np.suwalskie 140 cm/.W warstwie 1-2 m temperatura na przestrzeni roku nie jest tak stabilna .Zmienia się sinusoidalnie i wynosi w lecie 11-17*C a w zimie 1-5*C. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 25.11.2005 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2005 dawno temu (jakie 4 lata) przy okazji dyskusji nad GWC robilem wyliczenia jak wyglada temperatura gleby kiedy zaczynamy z nij pobnierac cieplo wyszlo mi ze bez regeneratora takie rorowe GWC bedzie mialo WYRAZNY spadek sprawnosci z czasem, gdyz gleba po prostu sie wyziebi jesli chodzi o pompy ciepla to tutaj sprawa wyglada troche lepiej ze wzgledu na wieksze roznice temperatur gleba- parownik jednak z uwagi na to ze czerpiemy z nich wieksze moce rowniez tutaj efekt wyziebiania gleby bedzie BARDZO wyrazny oczywiscie tego zaden monter pomp ciepla wam nie powie, ani zaden sprzedawca- tutaj mozecie polegac jedynie na fizykach, inzynierach- oni potrafia policzyc co w glebie piszczy a jak mowie "stala temperatura na glebokosci 1 metra czy jakos tak pod ziemia" to bajka dla malych dzieci jesli bylby ktos zainteresowany to moge zrobic symulacje spadku temperatury w glebie ( a co za tym idzie sprawnosci pomy ciepla- bo dla tych ktorzy o tym nie wiedza jest ona prosta funkcja roznicy temperatur miedzy miejscem w ktorym pobieramy cieplo a tym w ktorym je oddajemy- dlatego przy pompach wazny jest temat niskotemperaturowego oddawania ciepla) w zaleznosci od tego jak gleboko zakopujemy parowniki w funkcji czasu jesli bedze duzo glosow chetnych to zasymuluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bingo-ada 25.11.2005 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2005 Przepraszam, ale jestem "mało techniczna", czy to oznacza, że po pewnym czasie eksploatacji pc robi się niewydajna? Czy kluczem do efektywności jest ogrzewanie niskotemperaturowe? Na pc jesteśmy zdecydowani i do tej pory głosy użytkowników są na "+". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 25.11.2005 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2005 to ze glosy uzytkownikow sa na plus czy an minus o niczym nie swiadczy Ciebie jako inwestory powinno obchodzic jedno- czy to ci sie oplaca, wzglednie - ile bedzie kosztowala kWh energii uzyskanej z pompy ja nei chce tutaj niczego przesadzac, ale troche na temacie sie znam i wiem ze gleba NIE MA stalej temperatury a co za tym idzie sprawnosc bedzie z czasem malala na to nie ma sily chyba ze ktos ma NADZWYCZAJNE warunki jak np wody podziemne ktore regeneruja poklady gleby w otoczeniu parownika jak wiadomo kazda gleba jest inna ib bardziej zbita, gliniasta tym ma wiekszy wspolczynnik przewodzenia ciepla i wieksza gestosc- wtedy jest lepiej jesli jednak ktos ma teren lekki, o slabym lambda to wynike beda znacznie gorsze odpowiedzi na pytania jakie sie nasuwaja dac moze tylko obliczenie a nie goru w sklepie z klimatyzacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts