Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła-najtańsza w eksloatacji, dylematy

bonetka

Recommended Posts

M.dworek

Oczywiście , prosimy o symulację. Najlepiej dla 2 sytuacji : gleby suchej i mokrej /gliniastej/ na przestrzeni lat /im dłużej tym lepiej np.!5 /.

Jeżeli chodzi o głosy chętne, to proszę zauważyć , ze nie jest nas zbyt dużo / forum w tym temacie/. Część ma już PC a część nie chce jej mieć.

Pozdrawiam serdecznie

• Odpowiedzi 116
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Według mnie również temperatura gruntu w obszarze pracy kolektora nie jest stała. Ale nie oznacza to, że jeśli np. w pierwszym roku eksploatacji w lutym temperatura gruntu spadnie do np. -3 st.C to tak już zostanie, lub rok po roku będzie spadać jeszcze niżej. Wraz z nastaniem wiosny (ciepły deszcz + energia słoneczna) grunt zaczyna się romrażać i jego temperatura się podnosi. Biorąc porównanie z matematyki to rozkład temperatury w gruncie gdzie jest kolektor PC ma przebieg "sinusoidalny". Ważne więc chyba jest aby prze te ciepłe miesiące (czerwiec, lipiec, sierpień) grunt "zmagazynował" jak najwięcej ciepła. Czyli chyba najlepiej "dać mu odpocząć" :)

Pozdrawiam

Poza tym tak sobie myślę, że skoro aż takie problemy były by z gruntem przy PC to kto by dalej w krajach Europy Zach. zakładał tyle PC? Przecież są kraje gdzie montują tego "na pęczki" od już blisko 30 lat. To takie moje przemyślenia.

Pozdrawiam

No właśnie, moje są podobne. Dlatego podjęliśmy decyzję o zakupie pc. Nie liczę na jakiś cudowny "zwrot" kasy, chodzi mi głównie o wygodę i bezawaryjność dobrze dobranej i wykonanej pc. Dla mnie to po prostu rozsądna alternatywa - mogłabym jeszcze ciągnąć gaz 120m albo dekorować ogród zbiornikiem na gaz płynny (baaardzo drogo to wychodzi). Ponoć cena gazu ziemnego ma wzrosnąć o ok. 40% w ciągu dwóch najbliższych lat, więc myślę, że nie będę żałować kasy wydanej na pc. A o grunt będę dbała jak o własny :wink:

jak obiecalem tak zrobilem

zalozenia pompa ulozona 4 metry pod ziemia, pobieramy 50 W na m2 (dzialki- czyli na 100 m2 jakies 5kW)

lambda gruntu 0,5 W/mK

cp gruntu 800 J/kgK

ro gruntu 1200 kg/m3

temperatura gleby przed rozruchen 10 °C , na glebokosci 20 m zalozylem stala temperature 10 °C

na podworku dosc cieplo 10 °C, wspolczynnik wnikania ciepla do gruntu 20 °/m2K

http://img452.imageshack.us/img452/6875/profile7pp.th.jpg

smieszne jest to co piszecie o spadkach o pare stopni ;)

podajcie jesli chcecie swoje parametry to wsadze je do symulatora i wypluje wam wyniki ;)

jak na moj gust to ktos tu ladnie w preta leci

jesli ktos nie jest slepy to zauwazyl juz ze temp parownika spada po tygodniu pracy do -20°C

dalej jest juz tylko gorzej ;)

oczywiscie moge zasymulowac dowolny scenariusz

powiedzcie mi jak wyglada funkcja sprawnosci PC w zaleznosci od temperatury w parowniku ;)

wie ktos?

jestem ciekaw dyskusji ;)

wiec wnioski z mojej strony?- gleba nie daje nam zadnych zyskow energii a sluzy jedynie jako fundament pod PC widac jasno, ze wyziebiamy glebe i nic ona nam nie daje

wniosek pompe nalezy zakopac plytko pod zemia, aby otrzymywac cieplo otoczenia- tylko te jest regenerowalne

zrobie zaraz symulacje tego jaka temperatura ustali sie w zimie na parowniku zakopanym pol metra pod ziemia i 4 metry pod ziemia

to bedzie ciekawe ;)

Jeżeli chodzi o głosy chętne, to proszę zauważyć , ze nie jest nas zbyt dużo / forum w tym temacie/. Część ma już PC a część nie chce jej mieć

Myślę, że jast nas sporo, ale takich jaka ja - "czytaczy". Nie zabieram głosu w dyskusji, bo to nie jest ten poziom zaawansowania. Ja niestety nie mam takiej wiedzy szczegółowej na ten temat, a bardzo mnie on interesuje, dlatego czytam tu na forum wszystko, co dotyczy pc.

pozdrawiam

Symulacje dla głębokości 4m i w ogóle zakopywanie kolektora na 4 metrach to bez sensu.

Nie wiem skąd te - 20 st.C po tygodniu? Wiele pomp przy takich warunkach by stanęło! Przecież chociażby w PC z bezpośrednim odparowaniem jest tak, że gdy temp. odparowania spadnie poniżej określonej wartości to zabezpieczenia termiczne zablokują pracę urządzenia. Widziałem już trochę pomp i rozmawiałem z użytkownikami. Jakoś u nikogo nie ma przerw w pracy :wink:

Dalej kolektory z roztowrem glikolu. Biorąc pod uwagę temperaturę jego krzepnięcia to większość tych pomp przy Twoich założeniach powinna być unieruchomiona na zimę..........

Coś tu nie tak........... :wink:

ciewsze sie ze sa chetni wiedzy ;)

acha gdyby ktos nei wiedzial teraz co zrobic z zamieszczonymi przeze mnie wynikami to juz mowie- zajrzyjcie w charakterystyke pompy

i zobaczcie jak zmienia sie sprawnosc pompy ze zmiana temperatury parownika (gleby wokol niego)

zerknijcie jakie osiagi ma wasza pompa dla realnych -50 °C w odparowalniku i bedziecie mieli jasnosc

o widze ponko, ze jestes zorientowany

prosze wiec podaj mi parametry takie jak moc ciagla przypadajaca na 1m2 dzialki

glebokosc zakopania kolektora i inne dane ktore wedlug ciebie sa odpowiednie jako zalozenia projektowe

chetnie przeanalizuje sytuacje

co do zakopania 4 metry pod ziemia to bylo to celowe dzialanie majace na celu przedstawenie takiej sytuacji wszystkim tym, ktorzy zastanawiali sie kiedys nad tym czy moze nie zakopac by tej pompy glebiej, bo glebiej = cieplej, wiecej energii z ziemi itd ;)

jesli chodzi o wypowiedzi typu - jakby cos tam to by musialo cos tam... zostawmy je na boku bo to spekulacje troche , zreszta wez pod uwage ze ja zalozylem stala moc 50 W/m2- piszesz ze wtedy püompy by stanely- widocznie pracuja wtedy z duzo mneijsza moca i jest ok- tylko robia to pod stolem, tak zeby nikt nie widzial

ja chce podyskutowac o fizyce

moglbyc pokusic sie rowniez o jakas krotka tabelke temp parownika - sprawnosc pompy?

z gory dzieki

zrobie teraz jeszcze jedna symulacje dla mocy 20 W/m2 i zakopanej na glebokosci 1 m

acha pamietajcie ze w mojej symulacji powietrze ma temperature 10 °C ;)

oto wynik

http://img452.imageshack.us/img452/6907/1m20w5ak.jpg

szczerze powiedziawszy to nie wiem co to za symulacja ... jak dla mnie bez sensu ... zgaduje że rozpatruje teren umiejscowienia kolektora jako teren zamkniety ... bo inaczej te wyniki są bez sensu ...

Może się nie znam na takich symulacjach ale :

1/ Ciepło regeneruje teren nietylko z góry od słońca

2/ Ciepło dochodzi także z boków ( z poza obrysu kolektroa czy też szerzej - naszej działki )

3/ Ziemia poniżej kolektora - jakkolwiek byś głęboko nie kopał zawsze będzie miała temp. dodatnią lub co najmniej bliską zeru

Czy w twojej symulacji występują te punkty ?

Z praktyki - sprawność mojej pompy jak już pisałem na końcu sezonu grzewczego : 3,1 na początku 3,3. Kolektor zakopany na około 1,2 m ( bo nawiozłem ziemi :wink: ) ... jakoś grzeje. Myślę także, że temp poniżej kolektora nie zeszła do -20 ( już nie mówiąc o -50 :o )

pozdrawiam

Czy ktoś z Państwa ma PC Zirius GvP ?

Bardzo proszę napisać jak się sprawuje.

Ta PC działa na czynniku R-507, który jest nie tylko w kolektorze gruntowym /troche inny niż w innych systemach: bo krótszy (60m) /

ale też zamiast wody w podłodze też jest R -507./tak przynajmniej zrozumiałam/

Woda /jako górny odbiornik ciepła/ ,gdybyśmy nie ogrzewali budynku zamarzłaby. Czy ten czynnik zamarza?, jeśli tak to w jakiej temperaturze.

Wadą systemu jest to , że trzeba zastosować ciąg PC , bo jedna największa /innych nie produkują w tym systemie/ jest 2,5 kW i ogrzewa 60 mkw powierzchni.

Serdecznie pozdrawiam

Mam nadzieję, że szybko znajdę odpowiednią PC dla siebie i nie będę dłużej zabierać Państwu czasu.

Bonetka - jak już pisałem - koleżanka ( także sąsiadka ) zdecydowała się na tą pompe - instalowaliśmy właściwie w tym samym czasie ... Ma 2 pompy ... Z tego co mówi - bardzo dobrze jej to pracuje ... Niestety nie znam parametrów technicznych tego czynnika ...

pozdrawiam

szczerze powiedziawszy to nie wiem co to za symulacja ... jak dla mnie bez sensu ... zgaduje że rozpatruje teren umiejscowienia kolektora jako teren zamkniety ... bo inaczej te wyniki są bez sensu ...

Może się nie znam na takich symulacjach ale :

1/ Ciepło regeneruje teren nietylko z góry od słońca

2/ Ciepło dochodzi także z boków ( z poza obrysu kolektroa czy też szerzej - naszej działki )

3/ Ziemia poniżej kolektora - jakkolwiek byś głęboko nie kopał zawsze będzie miała temp. dodatnią lub co najmniej bliską zeru

Czy w twojej symulacji występują te punkty ?

Z praktyki - sprawność mojej pompy jak już pisałem na końcu sezonu grzewczego : 3,1 na początku 3,3. Kolektor zakopany na około 1,2 m ( bo nawiozłem ziemi :wink: ) ... jakoś grzeje. Myślę także, że temp poniżej kolektora nie zeszła do -20 ( już nie mówiąc o -50 :o )

pozdrawiam

rzczywiscie w symulacji pominalem cieplo doplywajace z bokow, gdyz nie ma ono wielkiego wplywu na calosc

nie wiem o co ci chodzi z ta temperatura dodatnia we wnetrzu zieemi?- jesli przyjrzysz sie wykresom zauwazysz ze w symulacji wlasnie cala gleba miala dla czasu rownego 0 temp 10 °C

jednak czerpiac 20 W/m2 temperatura bedzie spadala i spadala, az ustali sie rownowaga miedzy tym odbieranym 20 W a doplywajacym z gory i troszeczke z dolu 20 wat

nie wiem czego tu nie nie rozumiesz i dlaczego niby symulacja jest bez sensu

zaproponuj cos ;)

To co pisze Leon bardzo pasuje mi do własciwości propanu. Temperatura jego wrzenia wynosi -43C. Mozna przyjac że do tej temperatury dolne źródło zachowuje jako taka wydajnośc Problem polegać może jednak na tym że taki sposób działania skutecznie zamraża okolice kolektora przez co ogranicza dopływ energi z zewnątrz. Przy tych temperaturach możliwość regeneracji energetycznej gruntu zaczyna mocno spadać.To dlatego PC neura zaleca odpoczynek latem.

dzisiaj juz nie mam czasu

ale moze w poniedzialek zasymulowalbym chetnie pompe ciepla taka bardzo bliska rzeczywistosci na przestrzeni lat- powiedzmy 4 lata ( z symulacja pogody)

do symulacji potrzebuje Wasze pomysly, na scenariusze, dane projektowe o ktorych juz wczesniej wspominalem

acha najbardziej interesuje mnie ta sprawnosc w funkcji temperatury parownika dla typowych dostepnych na rynku najpopularniejszych pomp

czekam z niecierpliwoscia

tez sie chetnie czegos nowego dowiem ;)

rzczywiscie w symulacji pominalem cieplo doplywajace z bokow, gdyz nie ma ono wielkiego wplywu na calosc

a nie ma wielkiego wpływu gdyż ... ???

nie wiem o co ci chodzi z ta temperatura dodatnia we wnetrzu zieemi?- jesli przyjrzysz sie wykresom zauwazysz ze w symulacji wlasnie cala gleba miala dla czasu rownego 0 temp 10 °C

jednak czerpiac 20 W/m2 temperatura bedzie spadala i spadala, az ustali sie rownowaga miedzy tym odbieranym 20 W a doplywajacym z gory i troszeczke z dolu 20 wat

Powierzchnia ziemi nad i pod kolektorem jest ta sama więc wymiana ciepła powinna być taka sama ... jeśli zimą nie ma co odnawiać gruntu od powierzchni to myślę że odnawiają go jego głębsze warstwy ...

nie wiem czego tu nie nie rozumiesz i dlaczego niby symulacja jest bez sensu

zaproponuj cos ;)

Generalnie nie rozumiem założeń twojwej syulacji, która wg mnie jest oderwana od rzeczywistości ...

Niestety nie jestem fizykiem - widzę natomiast że się na tym znasz więc chciałbym od ciebie uzyskać informację dlaczego w takim razie mi PC działa praktycznie z stałą sprawnością w ciągu sezonu ? I to pomimo korzystania z niej także latem ...

Hmmmm, też nie jestem fizykiem, ale.......nawet gdyby temperatura w obszarze kolektora miała wynosić -50, czy -100 st. C to niech sobie będzie, byle tylko np. ogrzewanie domu np. 200 m2 wyniosło ok. 1000 - 1500 zł za cały sezon grzewczy. Jeśli odwidziłem parę już domów użytkowników PC i takie kwoty padały to mi wystarczy za wszystko. Niech tylko z ZE przychodzi odpowiedni rachunek, a reszta....niech i nawet antarktyda się tworzy w ziemi :wink:

Gdyby moc PC tak mocno spadała w środku zimy to ludzie by z zimna siwieli w domach....kto by to u licha instalował??? :wink: