alison 10.01.2006 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Bonetka, miałam podobne odczucia jak Ty po pobieżnym przejrzeniu strony Fonko, tzn. że są przede wszystkim liderem klimatyzacji, a pompami zajmują się krótko. Mój znajomy, który polecił mi tę firmę, ma dużą wiedzę "techniczną" ogólnie temat ujmując, i chyba mu mogę zaufać. Rozmawiałam z nim telefonicznie, więc nie pochwalę się szczegółami, wiem tylko, że Fonko ma jakiś patent, którego nie mają inne firmy, a wg mojego znajomego mogą go pozazdrościć Wkrótce dostanę od nich ofertę, postaram się te tajemnicze szczegóły zamieścić na forum. Podobno gra z Fonko warta świeczki... Po poście bingo-ada, skontaktowałam się z nią na priv. Chciałam uzyskać dane kogoś kontaktowego od pomp w FONKO, ale Ada nie dysponuje na obecny moment tą informacją, a ja jestem tym żywo zaiteresowana, gdyż pod mam juz oferte PC od CK i chciałam porównac ceny. Koniec końców zajrzałam na stronę FONKO i ich ceny wcale nie wyglądają jakoś różowo w stosunku do CK. Róznica jest +/- 8% na korzyść FONKO, więc dla mnie to mały arument aby iść w coś nieznanego. jeszczebędę to analizować! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jsc 05.04.2006 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Po poście bingo-ada, skontaktowałam się z nią na priv. Chciałam uzyskać dane kogoś kontaktowego od pomp w FONKO, ale Ada nie dysponuje na obecny moment tą informacją, a ja jestem tym żywo zaiteresowana, gdyż pod mam juz oferte PC od CK i chciałam porównac ceny. Koniec końców zajrzałam na stronę FONKO i ich ceny wcale nie wyglądają jakoś różowo w stosunku do CK. Róznica jest +/- 8% na korzyść FONKO, więc dla mnie to mały arument aby iść w coś nieznanego. jeszczebędę to analizować! Człowiek z zarządu Fonko to Tomasz Kotruchow tel 22 644 39 83. Wczoraj zrobił mi wykład na temat PC. Biorąc pod uwagę że jest to ich PC można liczyć na serwis i mniejsze jego koszty niż przy pompach importowanych. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heimnar 06.04.2006 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 szkoda ze tak podchodzicie do tematu, myslalem ze bedziecie bardziej dociekliwi, a tutaj raczej znacznie przewazaja glosy ignorancji i zupelny brak poznania prawdy. ok dlaczego efekt powierzchni bocznych uwazam za nieistotny? dlatego ze nasza dzalka zakladam bedzie miala gdzies minimum 100 m2 taki kwadrat np o boku 10 metrow dla tego przypadku tylko parowniki ulozone wzdluz brzegu tej dzialki beda mial jako takie troche lepsze warunki niech bedzie ze oszacujemy to wspanialomyslnie na 10 % po za tym 3 wymiarowa symulacja bylaby znacznie bardziej skoplikowane a przedstawienie wynikow jeszcze bardziej niestrawne mam nadzieje ze godzicie sie z moimi wnioskami Jeśli dobrze pamiętam, to warunki brzegowe na temperaturę zakładałeś na powierzchni i na głębokości 20m. Jeśli tak - to analizując "wycinek" gruntu, gdzie znajduje się kolektor nie bardzo możemy pominąć owe "powierzchnie boczne", choćby dlatego, że ich powierzchnia wynosi 4x20mx10m=800 m2! To 4 razy tyle co powierzchnie wymiany ciepła - dolna i górna, którymi w Twoim modelu dociera ciepło. Poza tym - w gruncie występują cieki wodne, które transportują ciepło z innych miejsc. Nie wiem, jak duży jest ich wpływ, ale podejrzewam, że nie pomijalny. Model jest bardzo ciekawy, ładne wyniki daje, ale jak każdy - wymaga uproszczeń i tym samym traci na swojej "prawdziwości". Nie ma co przesadzać oczywiście, ze szczegółowością analizy, ale podejrzewam, że uwzgędnienie wszystkich zjawisk, które biorą udział w odbieraniu ciepła przez kolektor doprowadziłoby do wyników bardziej realnych. No, może nie wszystkich (bo to niemożliwe), ale tych najważniejszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ballah 26.03.2007 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Też wydaje mi się, że cieki wodne mogą przenosić dużą ilość energii - ale pod warunkiem, że ich nie zamrozimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaimycha 19.06.2007 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Która z firm oferująca pc z bezpośrednim parowaniem działa w systemie "bezpośrednie parowanie-bezpośrednie skraplanie" i czy jest to znacznie lepsze niż " bezpośrednie parowanie-woda" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.06.2007 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Najlepsze jest stosowanie młotka do wbijania gwoździ i mikroskopu do ogladania np. bakterii. Nigdy odwrotnie! Istnienie różnych typów pomp ciepła spowodowane jest istnieniem różnych warunków zbudowania optymalnego dolnego źródła ciepła. Najlepsza , idealna pompa ciepła z jednego miejsca jest najgorsza w innym! Nie ma lepszych i gorszych! Są lepiej czy gorzej dobrane do konkretnych warunków. Mogą też być dobrze dobrane i źle zainstalowane, ale to jakby inny temat. Rozważamy więc nie, która lepsza (bo wszystkie są dobre), tylko która lepiej się sprawdzi tu czy tam. Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaimycha 19.06.2007 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 ...cześć pytania dotyczyła firmy, która zajmuje się pc typu "bezpośr. parowanie-bezpośr. skraplanie"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 19.06.2007 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 kubaimycha, dzisiaj rozmawiałem i dostałem aktualizację PC z Wasser Manna, że zacytuję ".....przesyłam Panu ofertę na pompe ciepła typu:bezpośrednie parowanie-bezpośrednie skraplanie ". Czyli Natea II. Dorzuciłem im dzisiaj trochę pytań wyciągających , bo coś z COPami mi się nie zgadz (wychodzi jakieś 3,1 a to mizernie jak na bezpośrednie parownaie/skraplanie i co tam jeszcze ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaimycha 19.06.2007 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 kubaimycha, dzisiaj rozmawiałem i dostałem aktualizację PC z Wasser Manna, że zacytuję ".....przesyłam Panu ofertę na pompe ciepła typu:bezpośrednie parowanie-bezpośrednie skraplanie ". Czyli Natea II. Dorzuciłem im dzisiaj trochę pytań wyciągających , bo coś z COPami mi się nie zgadz (wychodzi jakieś 3,1 a to mizernie jak na bezpośrednie parownaie/skraplanie i co tam jeszcze ) ...w jaki sposób rozwiązane jest górne źródło, czyli, jak sie spodziewam podłogówka...jaki czynnik wewnątrz...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 19.06.2007 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 podłogówka, czynnik R410-A. I z tego co mi mówili, to samo dają w podłogówkę. Odpada sprawa jakiś mieszaczy czy innych pompek. No tak jak pisałem, zadałem im kilka pytań dodatkowych. Cenowo - naprawdę atrakcyjnie ( z podłogówką ok 50 kpln przy domu ok. 200 m2 do ogrzania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 19.06.2007 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Rozważamy więc nie, która lepsza (bo wszystkie są dobre), tylko która lepiej się sprawdzi tu czy tam. Pozdrawiam Adam M. Adanie mily,a jak taki szarak ,zucony na żer sprzedawca pomp ma sie dowiedziec,ktora bedzie dobra dla niego?poradzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.06.2007 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Witam Nie wiem, czy moja rada przypadnie Ci do gustu. Mówisz o rzucaniu na żer - i to jest prawda! Nie twierdzę, że zawsze, ale często bywa tak, że jak się pacjent naczytał, że pompa jest dobra, to trzeba mu sprzedać "moją", bo ta jest najlepsza. A przy okazji tania. Tyle sprzedawca, akwizytor. A montażysta ma tak kręcić łebem, żeby to zadziałało jako tako. pacjent się nie zorientuje, bo to pierwsza sztuka, z jaką się zetknie. Jak się dowiedzieć, która dobra dla Ciebie? Drogi są dwie. Pierwsza: Olej jakiekolwiek rozważania "za ile". Zajmij się zdobywaniem wiedzy "co i jak i po co". Zdobywaj tę wiedzę tak długo, aż zacznie Ci się wydawać, że jesteś w stanie sobie to postawić własnymi rękami. W tym momencie już nikt Ci kitu nie wciśnie, a każde "pójście na skróty" wyłapiesz i nie zapłacisz za fajansiarstwo. Pomyśl o jakich sumach się tu pisze. Nie warto? Druga: Kup sobie tę wiedzę. Najmij "inspektora nadzoru budowy PC". Zakontraktuj jego wiedzę i zapłać ile zażąda. Wlep mu odpowiedzialność materialną za straty, do jakich dopuści, jak nie dopilnuje sprawy. Dobrze byłoby tak: Jak dostawca pompy ze Szczecina, to Inspektor nadzoru z Przemyśla. "Twój człowiek" zrobi za Twoje pieniądze to, co Ty powinieneś. Takich jak on jest więcej i radośnie w trakcie ewentualnego sporu wytkną mu błędy! To taka nasza narodowa cecha, na którą można liczyć. To też bat na niego. Nawet jak zaoszczędzi tyle, że starczy na jego sowite opłacenie, to będziesz miał sprzęt idealnie dobrany, policzony i postawiony. W "normalnej cenie". Chcesz tanio i dobrze? Wróc do punktu pierwszego. Albo zdobędziesz tę wiedzę, albo za nią zapłać. Jest bezwzględnie potzebna! Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 20.06.2007 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 adam_mk,szczerze piszac to liczylam na to,ze podasz jakis wytrych,albo gotowy przepis...Ale coz,rada Twoja jest dobra,bo potwierdzila moje przypuszczenia o sposobie podejscia do sprawy:chcesz miec dobrze - zrob sam. Wiedze staram sie zglebic,ale nie ma sie co czarowac,pewne rzeczy poprostu do mnie nie docieraja ,nie jestem w stanie tego zapamietac i powiazac ze soba .Pozostaje druga wersja.Sa specjalni inspektorzy do pomp?? PS.milo bylo zamienic z Toba slowo.Gdybym spotkala sie z Twoimi postami przed zaczeciem budowy...Teraz buduje zwykly dom,a majac wsparcie w postaci twoich wypowiedzi,pewnie nie braklo by mi odwagi w zrealizowaniu swoich pomyslow.Pozdrawiam serdecznie,zycze powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 19.02.2010 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Odświeżę trochę temat , mam do dyspozycji teren o wielkości 20x30m (600m2) , planuję kolektor poziomy do pompy 14kw z pośrednim parowaniem , czynnik to glikol , pow. do ogrzewania 250m2 + CWU . Na głębokości około 1,2-1,5 mam dość obfite wody gruntowe (warstwa żwiru) , możecie mi doradzić jak dobrać długość rur do kolektora , czy rozłożyć te rury w pojedyncze nitki czy może pętle . Naczytałem się że długość rur nie ma dużego znaczenia a bardziej powierzchnia terenu(kolektora) , gdybym zrobił 10 rowów w odległości co 1m od ciebie i długości 30m , czy taki kolektor będzie odpowiedni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 19.02.2010 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Te 600m2 to miejsce tylko na kolektor czy dom ma tez się tam zmieścić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 19.02.2010 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Te 600m2 to miejsce tylko na kolektor czy dom ma tez się tam zmieścić ? tylko na kolektor . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 19.02.2010 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Poczytaj wątek POMPA CIEPŁA - spostrzeżenia, uwagi. Tam wszystko jest opisane i obfotografowane. U mnie dla PCi 7kW jest 400m rury PE40, nitki odsunięte od siebie 1m.Wydaje mi się że te 600m2 może być mało, ale nie jestem ekspertem, zapytaj w ww wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts