Ogier 18.11.2005 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2005 Witam Szanownych Forumowiczów! Kupiłem od Gminy działkę pod zabudowę usługową. Uzyskałem decyzję o WZiZT, gdzie Gmina pisze, że ścieki winny być odprowadzane do szamba. Niestety, działka jest małą, w zabudowie szeregowej i zgodnie z wymogami warunków technicznych (odległości) nie mogę zlokalizować szmba. Prośba do ministra o odstępstwo od warunków technicznych -niestety odmowa. Co robić dalej ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redd 19.11.2005 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2005 Być może gmina ma na myśli odprowadzenie ścieków do szamba zbiorczego, które obsługuje kilka działek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 20.11.2005 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 A jakie odprowadzenie ścieków mają sąsiedzi z tej zabudowy szeregowej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ogier 21.11.2005 05:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Witam! 1. Nie ma szamba zbiorczego 2. Sąsiedzi mają zbiorniki zabudowane na tyle dawno, że przepisy albo były inne, albo ich nie było wcale Efekt jest taki, że ja nie mogę zabudować działki z uwagi na niemożność spełnienia przepisów dot. szamba, a sąsiedzi mają je i bez problemów je użytkują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redd 21.11.2005 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Interesujący w tej sprawie jest fakt, że gmina w WZiZT zobowiązuje Cię do odprowadzenia ścieków do szamba, jednocześnie nie analizując sprawy lokalizacji takowego szamba na przedmiotowej działce w odniesieniu do obowiązujących przepisów. Chyba, że to zaproponowane rozwiązania projektowe odnośnie zabudowy działki i jej zagospodarowania są niewłaściwe i tylko w tym konkretnym przypadku poprawna lokalizacja szamba niemożliwa. Jeśli istnieje możliwość zgodnej z przepisami lokalizacji – po zmianie projektu – to nie ma podstaw do wydania odstępstwa. To jednak powinno być zawarte w uzasadnieniu odmowy. Istnieje także opcja lokalizacji szamba bezpośrednio w granicy, jeśli jest szambo istniejące na działce sąsiedniej też przy granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ogier 22.11.2005 05:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 Witam! Na podobną wątpliwość wyrażoną u kierownika wydziału usłyszałem w Urzędzie, że Gmina wydając WZiZT nie ma obowiązku analizować tej decyzji pod kątem zgodności z warunkami technicznymi. Szamba u obu moich sąsiadów nie są zlokalizowane przy moich granicach. Nie mam pojęcia co robic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redd 22.11.2005 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 To jest przykład braku zrozumienia czym są WZiZT przez urzędników gminy. Równie dobrze warunki mogą nakazać odprowadzenie ścieków do ogólnej kanalizacji sanitarnej która nie istnieje, skoro urzędnik twierdzi, że nie ma obowiązku analizować tej decyzji pod kątem zgodności ze stanem rzeczy. Istotne jest jednak dlaczego zapadła odmowna decyzja w sprawie odstępstwa? Bowiem z tych informacji, które tu podajesz wynika, że w tym przypadku jest to sytuacja, która kwalifikuje do wydania odstępstwa. Można szukać porozumienia z sąsiadami i przebudować jedno z szamb na szambo zbiorcze – choć nie większe niż 10 m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts