Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z czego sciana aby uzyskać współczynni 0,25

yaro

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam wybudowany z Maxa (29 cm) + 15 cm styropianu, czyli ściana dwuwarstwowa. Nie pamiętam dokładnie wyliczeń, ale wychodziło u<0,25.

??? :o Naprawdę? My też planujemy z maxa 29 cm, projektant sugerował nam 10 cm styropianu, jak wyskoczyłam z 15 cm, to stwierdził, że 12 to już rozrzutność... :(

Jeszcze mam pytanie, czy grubość fundamentów jest taka jak grubość muru, czy muru + ocieplenie?

Rozwiązań może być wiele, np. dla ściany warstwowej, ceramicznej z pustaka Poroton Röben gr. 24 cm, ocieplonego wełną mineralną gr. 8 cm i licowaną cegłą ceramiczną gr. 12 cm, współczynnik przenikania ciepła wynosi 0,25 [W/m2*K]. A dla bloczków z betonu komórkowego gr. 36 cm, odmiany 300 wynosi tylko 0,178 [W/m2*K].

Uwaga amatorzy ściany 3W. Zazwyczaj szacując wsp. przenikania ciepła U pomija sie poprawki na łączniki mechaniczne. Przy takim szacowaniu dla ściany którą będę budował (cegła pełna 25cm, 12 styropianu, cegła 12cm, tynk cementowo-wapienny od środka) U=0.27W/m2K, ale po uwzględnieniu strat na łączniki mech. (4 kotwy stalowe fi 6 mm/1m2 muru) U = 0.32 W/m2K. Nie spełnia więć wymogów. łaczniki zwiększyły straty o 0,05W/m2K :o

Dla sciany 1-W z BK odm. 300 grubosci 36 cm z Prefabetu U=0.25 a nie 0.178, vide link

http://www.prefabet.bielsko.pl/oldpage/index.html

wytrzymałość na sciskanie 1.5 MPa.

Ja mam cos koło 0.3 (BK odm. 400 grubosci 36.5 cm) i chyba bym sie obawiał budowania z odm. 300 - bo w tym też trzeba drzwi i okna osadzic oraz wewnątrz szafki powiesic ...

pozdr - Krzysiek