Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z czego sciana aby uzyskać współczynni 0,25

yaro

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

redd - ja podaję to co wg załączonego linka podaje sam Prefabet (ze na badaniach wyszło inaczej/lepij - to OK, tylko że jak zwrócisz sie do Prefabetu z reklamacją "że moja ściana nie ma U=0.178 tylko 0.25 to oni Ci odpowiedzą: a kto ci to obiecał ? my ?)

Po drugie trzeba brać pod uwagę wpływ mostków - u mnie z przyczyn technicznych - nie dało się na słupy i wieniec dać więcej niż 10 cm styropku - a mam tego trochę, bo to szkody górnicze i konstrukcja musi być wzmocniona.

Choć co do okien, to co prawda to prawda :) -> stąd jestem przeciwnikiem obniżania U scian za wszelką cenę, bo potem to jest głównie kosztowne, lub prowadzi do znacznego obniżenia wytrzymałości scian - jak w przypadku 1-W z BK (sam planowałem zrobić z odm. 500 ale firma chciała lepiej ....)

pozdr - Krzysiek

Yaro musisz sie zdecydowac na jakiś wariant, a wtedy U policzymy.

Witam

Chodzi mi po głowie taka opcja

tynk cementowy+Max+wełan(styro)+cegła modularna+tynk cementowy

I jaki by było U???

A i oczywiscie koszt jak to wychodzi w porównaniu do innych systemów

Odpadaja Ytoung, siporesy i inne gazobetony keramzyty

Ma byc ceramika i juz

Tylko co wybrac

Pozdrawiam

KrzysiekMarusza - Tę obietnicę winien dać np. certyfikat ITB. Dane, które podałem pochodzą także z Prefabetu, lecz są obszerniejsze niż te zamieszczone na stronie.

Oczywiście podaną wartość można uznać jako skrajną i wątpliwą, i jej przytoczenie raczej ma pokazać rozpiętość osiąganych współczynników wśród dostępnych materiałów.

AGA44 Wychoszi to tak: MAX29/12styro U=0,22 W/m2K MAX29/15 styro U=0,19W/m2K bez uwzglednienia tynków i dla lambdy materiału MAX-a. Producenci nie podaja wsp. przewodzenia ciepła dla muru , tylko dla materiału. Przy danych z PN dla muru z cegły ktatówki wychodzi nieco gorzej odpowiednio 0,27 i 0.22 W/m2K. Jezeli MAX-a damy na 19 cm to dla danych producenta wyjdzie MAX19/12 styro U=0.27 W/m2K MAX19/15 U=0,23. Yaro MAX19/10styrt0/9cm cegły modularnej/ + tynki obustronne U=0,29 W/m2K, 12 styro U=0,25 i 14styro U=0,22 W/m2K. W rzeczywistosci bedzie gorzej bo liczyłem dla wsp. lambda materiału a nie muru, zaprawa pogorszy ten wynik. Jak pisałem wyżej sciana 3W musi byc kotwiona co pogarsza U o 0,05W/m2K tak wiec wyjdzie U(10)=0,34 U(12)=0,3 U(14)=0,27 w/M2k

AGA44 Wychoszi to tak: MAX29/12styro U=0,22 W/m2K MAX29/15 styro U=0,19W/m2K bez uwzglednienia tynków i dla lambdy materiału MAX-a. Producenci nie podaja wsp. przewodzenia ciepła dla muru , tylko dla materiału. Przy danych z PN dla muru z cegły ktatówki wychodzi nieco gorzej odpowiednio 0,27 i 0.22 W/m2K. Jezeli MAX-a damy na 19 cm to dla danych producenta wyjdzie MAX19/12 styro U=0.27 W/m2K MAX19/15 U=0,23.

Bardzo Ci dziekuje. Piwko się należy :wink:

Z tego wynika "moim zdaniem laika", że 12cm styropianu powinno wystarczyć. Poprawcie mnie jeśli się mylę.

AGA44 Wychoszi to tak: MAX29/12styro U=0,22 W/m2K MAX29/15 styro U=0,19W/m2K bez uwzglednienia tynków i dla lambdy materiału MAX-a. Producenci nie podaja wsp. przewodzenia ciepła dla muru , tylko dla materiału. Przy danych z PN dla muru z cegły ktatówki wychodzi nieco gorzej odpowiednio 0,27 i 0.22 W/m2K. Jezeli MAX-a damy na 19 cm to dla danych producenta wyjdzie MAX19/12 styro U=0.27 W/m2K MAX19/15 U=0,23. Yaro MAX19/10styrt0/9cm cegły modularnej/ + tynki obustronne U=0,29 W/m2K, 12 styro U=0,25 i 14styro U=0,22 W/m2K. W rzeczywistosci bedzie gorzej bo liczyłem dla wsp. lambda materiału a nie muru, zaprawa pogorszy ten wynik. Jak pisałem wyżej sciana 3W musi byc kotwiona co pogarsza U o 0,05W/m2K tak wiec wyjdzie U(10)=0,34 U(12)=0,3 U(14)=0,27 w/M2k

Dzieki jeżyk

To rozumiem ze MAX 29 + styro 12 + cegła modularna bedzie ok

czy wystarczy troche mniej styro?

A z wełną jak by to wygladało ?????? Podobnie czy lepiej?

Pozdrawiam

redd - za towar i jego jakość odpowiada nie ITB tylko producent :)

poza tym to ciekawe ze Prefabet raz twierdzi ze o.178 a raz ze 0.25 -> juz bym to uznal za ciut podejrzane ... - tzn. nikt rozsądny nie założy wartości 0.178 w obliczeniach domu :)

zresztą - nie ma o czym mówić/pisać - yaro i tak woli ceramikę

pozdr - Krzysiek

redd - to proponuję Ci - zbuduj ściany z BK Prefabetu odm. 300, grubości 36.5 cm - następnie zmierz (może ITB niech Ci zmierzy) ile wyjdzie U takiej sciany. Załóżmy że wyjdzie 0.24 (czyli wyraznie gorzej niż Twoje 0.178) - i teraz:

1) GDZIE pójdziesz z reklamacją że nie masz 0.178: do Prefabetu czy do ITB ?

2) CZY reklamacja zostanie uznana - ano najprawdopodobniej NIE, ponieważ producent zaręcza że będzie nie gorzej niż 0.25

Ergo - wydaje mi się że pomyliłeś odpowiedzialność za jakość towaru (tu: Prefabet) z odpowiedzialnością za wynik badania tego towaru (tu: np. ITB)

yaro - przepraszam, że mocno odbiegłem od tematu, ale niektóre warto chyba prostować

pozdr - Krzysiek

redd - to proponuję Ci - zbuduj ściany z BK Prefabetu odm. 300, grubości 36.5 cm

36 cm, skoro zważasz na prostowanie prawd.

1) GDZIE pójdziesz z reklamacją że nie masz 0.178: do Prefabetu czy do ITB ?

2) CZY reklamacja zostanie uznana - ano najprawdopodobniej NIE, ponieważ producent zaręcza że będzie nie gorzej niż 0.25

Wartość dopuszczalną współczynnika przenikania ciepła dla poszczególnych obiektów, pomieszczeń i przegród określają warunki techniczne i te są tu wiążące, jeśli ktoś już wpada na pomysł reklamowania.

Yaro Dla jednych OK jest 0,2 dla innych 0.3 W/m2K. Policzmy raz jeszcze. /2cm tynk/MAX19cm/12cm styrop./ 9cm cegła mod/2cm tynk. I tak dla danych producenta lambda MAX19=0,4W/mK a cegły mod.=0,35 to wsp. przenikania ciepła U=0.25 W/m2K + poprawka na łączniki mechaniczne (4 kotwy fi 6 mm/m2) U=0,3 W/m2K, co spełnia wymagania Rozporzadzenia .... Ten wynik można by uznac za poprawny przy użyciu zaprawy ciepłochłonnej, natomiast jeżeli budować będziesz nazwykłą zaprawę to U bedzie gorsze i juz wymogów dla scian warstwowych nie spełni. Można to policzyć dla lambdy zalecanej prze PN dla scian z cegły kratowej na zaprawie cement. - wap. o grubości do 1,5 cm, ale wynik tez nie będzie poprawny ponieważ norma nie uwzględnia konstrukcji przegród w pustaku dla danego producenta. Zaleca stosować lambde =0.56 W/mK, dla takich danych U=0.27 +0.05= 0.32 W/m2K. U mnie tez taki wychodzi i wcale mnie to nie przeraża, teraz w starym domku mam pewnie ok. 1 W/m2K.

Pytałes jeszcze o wełnę. Współczynnik przewodzenia ciepła dla styropianu zazwyczaj wynosi 0,04 W/mK dla wełny miesci sie on w granicach od 0,031 do 0.045 najczęściej jest to ok. 0.036 W/mK, czyli jest lepszym izolatorem, ale wilgoc pogarsza te własciwości. należy tez zastosować dylatację 2-3cm, szczelina powietrzna tez ma pewien opór cieplny, tak więc dla wełny powinno byc nieco lepiej, przynajmniej na papierze :lol: