Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kto si? na tym zna?

Gość

Recommended Posts

Witam.

Jestem praktycznie na 95% zdecydowany na ogrzewanie nadmuchowe. Myślałem o firmie instalatorskiej, ale z tego co widzę - parę osób (w celu minimalizacji kosztów) same montują ten system - układ kanałów, piec itd. Mam prośbę: jeżeli ktoś ma doświadczenie w kładzeniu kanałów i mógłby mi udzielić na priva parę rad to byłbym wdzięczny (np chyba dobrze zaplanować kanały przed wylaniem stropu?, itp.).

Pozdrawiam forumowiczów.

Rafał

[email protected]

Rafał,

Ogrzewanie nadmuchowe to najgorsze co spotkało mnie w ostatnich latach. Jeżeli w twojej rodzinie wszyscy są zdrowi jak konie i nie macie żadnych problemów z alergią na jakikolwiek kurz, to wtedy możesz się na nie zdecydować. Dziesięc lat temu mieszkałem w Stanach kilka lat w domu z ogrzewaniem nadmuchowym. Zawsze, bez względu na to jakie filtry stosowaliśmy i jak dokładnie czyściliśmy kanały wentylacyjny, ZAWSZE, ZAWSZE był rozduchiwany kurz, bakterie, roztocza itp. Od tej pory moja żona ma taką alergię, że jest non-stop na lekach. Gorąco nie polecam.

Kedrap

Już nie jestem ANONIM (zarejestrowałem się)

Kedrap, dzięki za informacje... przyznam, że mnie trochę zmartwiłeś. Czytając różne wypowiedzi nt. tego ogrzewania, dodatkowo mam je zainstalowane w firmie, dodatkowo moi szefowie (2) też mają w domach prywatnych takie ogrzewanie i jeszcze dodatkowo nasz radca prawny też je posiada - byłem (jestem?) przekonany, że to doby wybór, a teraz... hmmm. Nie wydaj mie się, żeby moi szefowie mając tyyyyyyleeee kasy źle ją wydatkowali (a może się mylę...). Chcę zaintalować to ogrzewanie i czekam na jakieś info. nt. istalacji

Pytanie o jeden z wcześniejszych postów: ma ktoś może do udostępnienia (mail - scan, ksero, gazetka) Rynek Instalacyjny 9/02?

narki

W sprawie Rynku Instalacyjnego: wystarczy zamówić w redkacji nr archiwalny [email protected]

lub

tel. (22)613 60 37

Jest wiele kontrowersji wokół tego systemu ogrzewania -system ten sprawdza sie w budynkach z lekką konstrukcją ( akto unas tak buduje jak w USA i KAnadzie) i jest upierdliwy pod względem eksploatacji - filtry!!!

Nie zapominaj o jednym - Twoi szefowie wydali na ten system kasę nie dlatego że jest nalepszy ale dlatego że mają jej sporo...

Co prawda potem ponosi się mniejsze koszty eskploatacyjne , oczywiście przy zoptymalizowaniu projektu domu - trzeba to już założych na deskach, ale na zwrot też trzeba czekać...

pozdrawiam