lukas3339 19.11.2005 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2005 Powiedzcie kochani czy za ok 100-110tys zl ( nie wliczajac w to dzialki ) jestem w stanie wybudowac parterowke bez poddasza uzytkowego o pow. ok. 80m2. Chodzi mi o stan gdzie po tylko bedzie starczalo wniesc meble, dywany, zalozyc firanke itp. i mieszkac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 19.11.2005 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2005 Był taki temat pt. "Tanio wybudować dom" w działe Wymiana doświadczeń. Skorzystaj z funkcji "szukaj".Pouczająca lektura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 19.11.2005 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2005 A ja odpowiem jak zwykle: it depends. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukas3339 20.11.2005 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 To moze spytam inaczej. Czy ww. kwota wystarczy na cos takiego --> http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-70,82,63,opis.html Oczywiscie licze sie z tym ze materialy nie beda z wyzszej polki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 20.11.2005 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 Moim zdaniem może braknąć.1. Duża powierzchnia dachu jak na tak mały dom.2. Po 2 okna w sypialni, gabinecie i kuchni.3. Z rysunku przekroju wnioskuję, że strop jest betonowy.4. Rozczłonkowana bryła powodująca dodatkowe koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 21.11.2005 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Powiedzcie kochani czy za ok 100-110tys zl ( nie wliczajac w to dzialki ) jestem w stanie wybudowac parterowke bez poddasza uzytkowego o pow. ok. 80m2. Chodzi mi o stan gdzie po tylko bedzie starczalo wniesc meble, dywany, zalozyc firanke itp. i mieszkac. Jeśli chodzi Ci o taki stan,to na pewno nie starczy. Tak jak już :andre59 napisał drogi będzie dach.Poza tym to ,że powierzchni użytkowej jest 80m2 nie oznacza że to mały dom.Powierzchnia zabudowy 130m2-to sporo.Pewnych rzeczy nie przeskoczysz- choćby już same fundamenty na przykład to ok.75mb+stopy fundamentowe pod "wiatę"...No i ten dach.... 110tys mogą kosztować same materiały.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 21.11.2005 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Trudno odpowiedzieć na tak postawione pytanie, ale...- dom ma duży i skomplikowany dach - może warto poszukać projektu z dachem, np. kopertowym lub płaskim (tu da się pokryć papą termozgrzewalną - koszt o niebo mniejszy)- wiata - niezbyt potrzebny, a już na początek nie niezbędny gadżet - a dach na niej kosztował będzie sporo- duża powierzchnia zabudowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 21.11.2005 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 A jaki tani projekt mozna moznaby zaproponowac dla lukas3339, taki z praktycznej/rzeczywistej/sprawdzonej realizacji ?Napewno bylby to dom nieduzy, parterowy, z prostym dachem krytym papa/gontem, sciany z ..., i ... wlasnie na jakie rozwiazania jeszcze trzebaby sie nastawic, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 21.11.2005 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Napewno bylby to dom nieduzy, parterowy, z prostym dachem krytym papa/gontem, sciany z ..., i ... wlasnie na jakie rozwiazania jeszcze trzebaby sie nastawic, Pamietajmy, ze kryty gontem nie oznacza tanio. Gont bitumiczny pomimo tego, że może iść na lżejszą wieźbę wymaga pełnego deskowania (deski pióro-wpust a najlepiej płyty OSB). Pełne deskowanie plus gont (sprawdzony) to wcale nie tanie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukas3339 21.11.2005 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 hmm.. no to mnie nie pocieszyliscie Moze sprobuje jeszcze inaczej. Czy ktos jest w stanie dac linka do przykladowego domku ktory bylbym w stanie zbudowac za ta kase? Generalnie moje preferencje to to zeby dom niekoniecznie mial ksztal kwadratu czy prostokata, bardzo podobaja mi sie takie w ksztalcie litery L i milo by bylo gdyby jednak ta wiata byla coby gdzies auto mozna schowac. Ale to rzecz jasna sa moje widzimisie ktorych byc moze za kwote ktora dysponuje zaspokoic sie nie da. To co moze jakies propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezdomna 21.11.2005 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Ja wybrałam dla siebie dwa projekty i liczę na to, że da się taki dom wybudować za 80 tys. Ale: papa na dachu, 0 okien w dachu i szczytach (na razie) i zagospodarowanie jedynie części oznaczonej w projekcie jako dzienna i to i tak nie na tip top. No i uproszczona bryła-zlikwidowanie wykusza oraz uproszczony dach (bez naczółków). A może nawet okien do drugiej części nie wstawiać i nie ocieplać całosci? Albo musi byc tanio, albo nie bedzie wcale (właściwie na razie mąż się nie zgadza na dom, więc czekam na kosztorys, może on go przekona).http://www.lipinscy.pl/12864.xml?page=1http://www.lipinscy.pl/13147.xml?page=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 21.11.2005 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Witam "optymistów" na forum . lukas3339 - za kwotę którą dysponujesz nie zbudujesz na gotowo niczego wiekszego niż bardzo mały domek (max do 60m2). Przy tak małym domu raczej nie zejdziesz znaczaco ponizej 2000zł za m2. Przy wiekszych powierzchniach można zejść ponizej tej kwoty, jednak pewnych stałych kosztów się nie przeskoczysz (np. kominy, łazienki). I raczej zapomnij o innej bryle niż prostokąt. Najtaniej wychodzi budynek który wspisuje się w sześcian. Gdy wszystkie wymiary są mniej wiecej jednakowe, to otrzymujemy najlepszy stosunek kubatury do powierzcni przegród zewnetrznych (idealna byłaby tu kula ) Bezdomna - 80tyś wystarczy (dla projektów które podałaś) tylko na stan surowy zamkniety i na nic więcej (chyba że robocizna własna, to wtedy zostanie ok. 20000zł). I jeszcze taka uwaga. O niskich kosztach budowy pisza wlasciwie tylko Ci co jeszcze nie buduja. Nie znajdziecie chyba nikogo kto napisze, ze wybudowal dom za podobne kwoty (ale czesto mozna przeczytac, ze "znajomy za tyle wybudowal" ). Wg. mnie najwiekszym mistrzem taniego budowania na tym forum byl Kodi_Gdynia. Polecam przeczytac jego dziennik budowy. Uwazam, ze wiecej niz on nie da sie wycisnac. PS. Sam mam dość prosty i ekonomiczny projekt (110m2+16m2 garaż). Uważam też, ze buduje dość tanio (chociaż samemu nic nie robie). Koszty poszczególnych etapów stanu surowego otwartego podaje tutaj. pozdrawiam Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kizi 22.11.2005 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 MYŚLĘ ŻE PRZY SPOREJ PRACY WŁASNEJ UDA CI SIĘ WYBUDOWAĆ NIEDUŻY DOM. MY WYBUDOWALIŚMY D09 DOM NA 102 - ZA 130 TYS ZŁ. NIESTETY BEz GARAŻU - W TEJ CHWILI TRWAJĄ PRACE WYKOŃCZENIOWE, ALE MAMY ZAMIAR SIĘ WPROWADZIĆ NA ŚWIĘTA - OCZYWIŚCIE TYLKO NA TYNKI WEWN I WYLEWKI - Z TYLKO ZROBIONĄ KOTŁOWNIĄ DODAM ŻE SKRUPULATNIE LICZYMY WSZYSTKIE WYDATKI - TE PAPIEROLOGICZNE TEŻ. POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lila59 23.11.2005 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2005 a ja Ci powiem tak: teraz gdzieś mieszkasz? Masz taką sumę pieniędzy- masz ileś lat- buduj ,buduj - dom to nie tylko super wuposażone wnętrze -dom to kawa na tarasie/nie masz tarasu to na trawie / to gril rozpalony na działce, to patrzenie jak rosną kwiatki i krzewy dookoła ,to wiele przyjemności /ale i wiele pracy-ktoś musi coś robić/.A czy to będzie za rok lub kilka to warto czekać.Dom to miejsce na ziemi o które się dba i wraca się do niego.Jeżeli to lubisz-buduj - a czy ważne jest czy będą od razu kafle i parkiety i projektant wnętrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 24.11.2005 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2005 a ja Ci powiem tak: teraz gdzieś mieszkasz? Masz taką sumę pieniędzy- masz ileś lat- buduj ,buduj - dom to nie tylko super wuposażone wnętrze -dom to kawa na tarasie/nie masz tarasu to na trawie / to gril rozpalony na działce, to patrzenie jak rosną kwiatki i krzewy dookoła ,to wiele przyjemności /ale i wiele pracy-ktoś musi coś robić/.A czy to będzie za rok lub kilka to warto czekać.Dom to miejsce na ziemi o które się dba i wraca się do niego.Jeżeli to lubisz-buduj - a czy ważne jest czy będą od razu kafle i parkiety i projektant wnętrz. Święte słowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
statek 06.12.2005 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 Za taką kwotę możesz spróbować D06Największa oszczędność to budowanie wg prostego projektu.tanio=prosto=>w prostokącie z optymalnym rozplanowaniem pomieszczeń, z optymalną liczbą i powierzchnią okien, ściany BK+12cm styropian, strop - dolny pas wiązara dachowego+wełna, dach prosty - wiązary dachowe jednakowe+folia+łaty+blachodachówka.Możliwość dobudowania wiaty lub garażu od strony szczytowej bez okien. Wydaje mi się ze za 100 tys bez fajerwerków można to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 07.12.2005 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 Powiedzcie kochani czy za ok 100-110tys zl ( nie wliczajac w to dzialki ) jestem w stanie wybudowac parterowke bez poddasza uzytkowego o pow. ok. 80m2. Chodzi mi o stan gdzie po tylko bedzie starczalo wniesc meble, dywany, zalozyc firanke itp. i mieszkac. nie starczy napewno nie starczy, przykro mi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zopafisa 21.12.2005 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2005 http://money.extradom.pl/ext/page?projekt/projekt.xmf&&z=opis&id=3470Co o niej myślicie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zopafisa 21.12.2005 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2005 http://money.extradom.pl/ext/page?projekt/projekt.xmf&&z=opis&id=3470Co o niej myślicie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts