ywonka 19.11.2005 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2005 WitamKupiłam segment w zabudowie szeregowej. Na ścianie mojego budynku znajduje się złącze energetyczne do 3 segmentów. W związku z tym , że planuję przesunięcie ściany i ocieplenie elewacji wystąpiłam do ZE Energi o przełożenie złącza do skrzynki, która zostałaby umieszczona w granicy mojej działki , przy ogrodzeniu - odlegość 1m od domu. Koszt wyliczony przez ZE to 5000 zł. Dom został wybudowany 1987 r. Czy można uniknąć tych kosztów? Skrzynka blokuje mi jakiekolwiek prace, po przebudowie znalazłaby się na ścianie kuchni. Czy muszę płacić za to, że ZE zabierze swoją skrzynkę z mojej ściany? Proszę o jakieś rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redd 19.11.2005 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2005 Przebudowa przyłącza leży w Twoim interesie, więc musisz pokryć koszty. Z punktu widzenia dostawcy energii taka przebudowa nie jest potrzebna, dlatego za nią nie zapłaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro157 23.11.2005 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2005 Witaj Ywonko!Mam ten sam problem. co ty. Dwa lata temu kupiliśmy skrajny szeregowiec. Na ścianie szczytowej mam tzw skrzynkę elektryczną doprowadzającą prąd do mojego domu i do 5 sąsiednich. Kilka m-cy temu napisałem pismo do ZE, że chcę rozbudować dom i poprosiłem o warunki zabudowy. ZE mi wydał pozwolenie na rozbudowę pod warunkiem, że na swój koszt dokonam przebudowy sieci i przeniosę złącze na inne miejsce. Koszt według moich informacji 7-10 tys. Jest to znaczący koszt w kosztach całej planowanej inwestycji. A ponadto dlaczego na swój koszt?Wstrzymało to na razie moje plany. Ale czekam na informacje co można w tym zakresie zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 23.11.2005 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2005 witam Niestety niewiele poza własną inicjatywą. Jeśeli Tobie coś przeszkadza to po otrzymaniu warunków niestety własnym kosztem i staraniem musisz to wykonać. Na sąsiadów, spółdzielnię czy wspólnotę to raczej nie licz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts