Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Szanowni,

zastanawiam się nad wyborem pieca gazowego. Jeszcze do niedawna brałem pod uwagę jedynie piec jednofunkcyjny z zasobnikiem 120 l - myślałem o Junkersie lub Vailancie. Jednakże ostatnio natrafiłem na opinię, że wyżej wymieniony SD Isomax w pełni dorównuje własnościomi użytkowymi (a według producenta nawet je przewyższa!) piec o którym myślałem. Ja mam jednak mimo wszystko wątpliowości związane z komfortem korzystania z ciepłej wody - czy ten typ pieca (kombinacja przepływowego ogrzewacza wody (8l/min) wraz z zasobnikiem 42l - z którego w razie potrzeby dobierana jest woda w momencie kiedy pobór przewyższa 8l/min) pozwala rzeczywiście komfortowo korzystać z wanny czy prysznica?

Czy mogę liczyć na merytoryczną pomoc w tej kwestii, bądź komentarze obecnych użytkowników wspomnianego Isomaxa?

https://forum.murator.pl/topic/44061-saunier-duvall-isomax-czy-piec-jednofunkcyjny-z-zasobnikiem/

Dwie zaprzyjaźnione rodziny korzystają właśnie z IsoMaxa. Konfigurację mają taką samą tzn. 30% podłogówki i osobno 70% grzejników (chaty około 150m2). Do tego obie rodzinki składają się z: 2 osoby dorosłe + 2 dzieciaki.

Korzystają z tego pieca od 1,5 roku i są zachwycone. Chlapią się pod prysznicem nie oszczędzając wody i ciągle płynie ciepła. Teperatura ogólnie w domu również komfort.

Ja kupuję trochę droższego IsoMax Condens (przy domku 140m2 użytkowej, 50% podłogówki, 2 os dorosłych, 1 dzieciaku).