KozAnka 19.11.2005 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2005 Wiem, że dla różnych rodzajów dachówek są określone minimalne kąty nachylenia połaci np.dla dachówki karpiówki - 28-35 stopnidla esówki - 40 stopnidla zakładkowej - 16-40 stopni Mam w projekcie dach pulpitowy nad garażem. Chcę poszerzyć garaż i muszę zmniejszyć kąt nachylenia dachu. Teraz ma 20 stopni. Czy jak będzie miał np. 10 stopni, to już żadnej dachówki tam nie położę, niezależnie czy zdecyduję się na ceramiczną czy cementową? Dlaczego te minimalne kąty są takie ważne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redd 19.11.2005 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2005 Przede wszystkim ze względu na szczelność pokrycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 19.11.2005 23:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2005 To co można położyć na taki płaski dach? Tylko blachę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redd 19.11.2005 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2005 Jeśli jest to garaż wolnostojący, to najlepiej dać papę. Natomiast jeśli garaż jest przyklejony do domu, to ze względu na wygląd całości nie jest to raczej dobre rozwiązanie. Być może da się poszerzyć garaż i jednocześnie zachować minimalny kąt nachylenia połaci albo całkiem przeprojektować dach. Można też ułożyć dachówkę na połaci o kącie nachylenia mniejszym niż zalecany, zapewniając szczelność papą ułożoną pod spodem. Ważny jest tutaj efekt wizualny; jak będzie wyglądać dachówka na tak płaskim dachu. Zazwyczaj stosuję się taki mały spadek na małej powierzchni, np. na lukarnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dr.opsik 20.11.2005 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 Są dachówki na 10 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
picasso 20.11.2005 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 To co można położyć na taki płaski dach? Tylko blachę? 1. pokrycie wstepne szczelne - deskowanie + 2. sa ceramiczne na spadek 10 stopni (sa takie) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 20.11.2005 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 Rzeczywiście, znalazłam Brassa od 10 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
james 20.11.2005 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 Esówka minimalny kąt 40 stopni coś za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 20.11.2005 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 Esówka minimalny kąt 40 stopni coś za dużo. To w pierwszym poście przepisywałam żywcem z Muratora, ale teraz poszukałam a stronach internetowych producentów i rzeczywiście są mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mackre 21.11.2005 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 mam jedną połać 19stopni . Poniewaz jestem z natury upierdliwy dostałem z Creatona z Niemiec potwierdzenie że przy kącie od 14 stopni można polożyc dachówkę ceramiczna Cerapfane i wystarczy folia. Przy mniejszym kącie np. 10 stopni musi byc deskowanie i papa i na to dachówka. Braas dopuszcza możliwość od 10 stp ale też musisz papowac ,deskowac i robic duży zakład. Jeśli chcesz mieć ładny dach to warto rozważyc creatona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 21.11.2005 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Dzięki za rady. Zaraz poszukam czegoś o tych dachówkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts