Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Minimalny kąt nachylenia dachu dla dachówki

KozAnka

Recommended Posts

Wiem, że dla różnych rodzajów dachówek są określone minimalne kąty nachylenia połaci np.

dla dachówki karpiówki - 28-35 stopni

dla esówki - 40 stopni

dla zakładkowej - 16-40 stopni

Mam w projekcie dach pulpitowy nad garażem. Chcę poszerzyć garaż i muszę zmniejszyć kąt nachylenia dachu. Teraz ma 20 stopni. Czy jak będzie miał np. 10 stopni, to już żadnej dachówki tam nie położę, niezależnie czy zdecyduję się na ceramiczną czy cementową? Dlaczego te minimalne kąty są takie ważne?

Jeśli jest to garaż wolnostojący, to najlepiej dać papę. Natomiast jeśli garaż jest przyklejony do domu, to ze względu na wygląd całości nie jest to raczej dobre rozwiązanie. Być może da się poszerzyć garaż i jednocześnie zachować minimalny kąt nachylenia połaci albo całkiem przeprojektować dach. Można też ułożyć dachówkę na połaci o kącie nachylenia mniejszym niż zalecany, zapewniając szczelność papą ułożoną pod spodem. Ważny jest tutaj efekt wizualny; jak będzie wyglądać dachówka na tak płaskim dachu. Zazwyczaj stosuję się taki mały spadek na małej powierzchni, np. na lukarnie.

mam jedną połać 19stopni . Poniewaz jestem z natury upierdliwy dostałem z Creatona z Niemiec potwierdzenie że przy kącie od 14 stopni można polożyc dachówkę ceramiczna Cerapfane i wystarczy folia. Przy mniejszym kącie np. 10 stopni musi byc deskowanie i papa i na to dachówka. Braas dopuszcza możliwość od 10 stp ale też musisz papowac ,deskowac i robic duży zakład. Jeśli chcesz mieć ładny dach to warto rozważyc creatona. :wink: