mack 28.11.2005 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 czemu tak zrobilem? tak mi adaptacje projektu zrobil projektant mialy byc 2 zbiorniki i są nie chcialem wnosic poprawek po akceptacji bo trzeba projekt zamienny robic. czhyba nie trzeba robić projektu zamiennego, ja mam w swoim projekcie szambo z laminatu a chcę betonowe - dzwoniłem do PINB w Zgierzu i powiedziano mi że PINB jest zwolniony z orzekania czu dana zmiana jest istotna - jeśli zatwierdzi ja projektant to można. Nadal nie wiem jakie szambo dwukomorowe czy jedno? Czy ktoś poradzi. Jedyna zaleta szamba 2komorowego jaką widzę to mniejsza głebokość za to wadą koniecznośc wybierana z kazdej komór z osobna co też eliminuje szybkozłączkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.11.2005 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 tak komory są równei trzeba wybierac z kazdej osobno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 28.11.2005 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 A ja zrobiłem z kregów betonowych takie prowizoryczne, bo kanalizamiała być na jesieni - ZESZŁEGO ROKU - i do dzis nie uruchomiona. Ale mam jazdę, szambo ma 3,5 m3 i 4 osoby w domu. Rąk się boję umyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 28.11.2005 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 jeszcze słowo mojego odczucia o oczyszczalni róznica miedzy instalacja szamba(2000) a oczyszczalni(10000) jest w tej chwili tak wielka bo ok 8000 zł ze wystarczy mi to na 100 szambopijek. 100 szambopijek wystarczy mi na ok: 12 lat albo wiecej lat, bo 1 "wypicie" na 1,5 - 2 miesiące a koszt usługi 80zł jasne ze koszty moga sie zmienic ale to i tak pozostaje baaardzo duzo A skąd wziąłeś taką "pozłacaną" POŚ. Za moją w zeszłym roku z trzech tysięcy pln dostałem trochę reszty plus trzysta za badanie geologiczne gleby. Kilku osobom z forum wysłałem namiary. Fakt ze instalowałem sam z pomocą lokalnych osiłków + 100 pln, ale to już zmniejsza dystans do dwóch lat i nie muszę zupełnie "oszczędzać" wody a już obawa czy przypadkiem się nie przepełniłem zupełnie odpada, a ręczę Ci wtedy dopiero jest smród że nawet nie pomyślisz o grilu. I chciałbym obalić mity rozpuszczane przez tych co żałują ze oczyszczalni nie mają. POŚ absolutnie nie czuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 29.11.2005 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 a gdzie kupowałeś POŚa?dasz jakieś namiary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 29.11.2005 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 a gdzie kupowałeś POŚa? dasz jakieś namiary? Poszło na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 29.11.2005 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 Ja także twierdze że pos najwiecej wyniesie w granicach 4000 zł + ewnetualna wymiana grunty n aprzesiakliwy powiedzmy 4 wywrotki żwiru daje to łacznie jakies 6000 zł Oczywiscie swoją pracaLicząc szambopijke 100zł/mc daje nam to 1200 na rok czyli jestsmy na zero po 3 latach co daje już w czwarym roku 1200 zł oszczędnosci.ppp.j jeżeli możesz daj namiar na sprzedającego twojego posia - jaki miales grunt pod nim badania geologiczne robiłs??pozdrawiamsebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 29.11.2005 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 Muszę przyznać ze warunki do wykonania POŚ mam wprost wzorcowe. Grunt piaszczysty czyli odpada robienie podsypki żwirowej tylko pod rozsączalniki podkładałem kamienie wielkości pięści, woda gruntowa poniżej 2,5m, dom stoi na górce a terenu mam 25a 56sqm czyli było gdzie rozsączać. Namiar poszedł na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.11.2005 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 ja mam iły i gline oraz wysoki poziom wód gruntówych wiosną, firma za oczyszczalnie scieków (Wobet-Hydret) powiedział mi 10000zł poza tym kolega ma oczyszczalnie i nie wygląda to u niego tak kolorowo jak piszesz ale... btw, smrodu nie bedzie bo jest oddalone od budynku mieszkalnego i za 1.4zł mozna bakteryjki kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 29.11.2005 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 ja mam iły i gline oraz wysoki poziom wód gruntówych wiosną, Wcale nie jesteś na straconej pocycji. Możesz sobie zastosować zamiast rozsaczalnika absorber korzeniowy. No może Ty już nie bo "wszedłeś w szambo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts