Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak pomóc rodzinie...

Juras XR4Ti

Recommended Posts

Mam pytanie. Czy może ktoś z Was wie jak pomóc rodzinie chorego psychicznie? Oczywiście chory twierdzi że jest zdrowy. Czyli typowe. A rodzina jest na skraju wyczerpania nerwowego. Czy znacie może jakieś poradnie, placówki, które zajmują się takimi rodzinami. Sytuacja trwa od lat, a ostatnio strasznie się nasila... Dotyczy to w pewnym sensie mojej rodziny, więc jestem poważnie zaniepokojony.

PProszę, pomóżcie.....

Polski Towarzystwo Higieny Psychicznej

Targowa 59/16

Warszawa

Stowarzyszenie na rzecz Psychoterapii

i Profilaktyki Zaburzeń Psychicznych „Arbor”

ul. Sobieskiego 1/9

Warszawa

Stowarzyszenie rodzin i przyjaciół

Psychicznie chorych „Szansa”

Ul. Partyzantów 2/4

Pruszków

Stowarzyszanie rodzin i przyjaciół

Osób z zaburzeniami psychicznymi

„Integracja”- klub Amicus

ul. Grottgera 25a

Warszawa

Znalazłam takie adresy. Mam nadzieje, że gdzieś uzyskacie pomoc.

Na pewno trzeba jej szukać. Wszystkiego dobrego.

Proponuję zrobić naradę rodzinną i ustalić, czy wszyscy mają takie samo zdanie na temat zdrowia tejże osoby. Nie piszesz co to za choroba, ale można zrobić tzw. interwencję - zebrać się razem, powiedzieć temu komuś (każdy od siebie) jak odczuwa się stan zdrowia chorego, jakie są konsekwencje jego zachowania. Spotkanie powinno sie odbyć w miejscu neutralnym, np u kogoś innego w domu, bo nie wiemy jak chory zareaguje na wiadomośc że nie jest zdrowy!! Może chcieć kogoś wygonić jak usłyszy, co myslą o nim inni. Ważne jest, żeby podawać konkretne przykłady i podreślać, że to nas niepokoi lub niesie to ze soba przykre skutki. Rodzina powinna zastanowić się wspólnie, co dalej, może dyzury przy kimś albo coś podobnego? Oczywiście, interwencja klasyczna jest związana z ustaleniem wcześniej z jakimś lekarzem, że jak już kogoś złapiemy i przyciśniemy do muru, jak nas wysłucha i przyzna rację, to przywieziemy go do lekarza i on po badaniu ustali, co dalej.

Napisz więcej co to za choroba, może potrzebne są inne wskazówki.