Juras XR4Ti 20.11.2005 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 Mam pytanie. Czy może ktoś z Was wie jak pomóc rodzinie chorego psychicznie? Oczywiście chory twierdzi że jest zdrowy. Czyli typowe. A rodzina jest na skraju wyczerpania nerwowego. Czy znacie może jakieś poradnie, placówki, które zajmują się takimi rodzinami. Sytuacja trwa od lat, a ostatnio strasznie się nasila... Dotyczy to w pewnym sensie mojej rodziny, więc jestem poważnie zaniepokojony. PProszę, pomóżcie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 20.11.2005 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 Polski Towarzystwo Higieny PsychicznejTargowa 59/16Warszawa Stowarzyszenie na rzecz Psychoterapii i Profilaktyki Zaburzeń Psychicznych „Arbor” ul. Sobieskiego 1/9Warszawa Stowarzyszenie rodzin i przyjaciółPsychicznie chorych „Szansa” Ul. Partyzantów 2/4Pruszków Stowarzyszanie rodzin i przyjaciółOsób z zaburzeniami psychicznymi„Integracja”- klub Amicusul. Grottgera 25aWarszawaZnalazłam takie adresy. Mam nadzieje, że gdzieś uzyskacie pomoc.Na pewno trzeba jej szukać. Wszystkiego dobrego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juras XR4Ti 20.11.2005 16:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 Dzięki serdeczne. Będziemy próbować. Może coś uda się zrobić... Pozdrawiam - Juras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 20.11.2005 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 Nie ma za co dziekowac, trzymajcie sie...Bedzie dobrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patsi 21.11.2005 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Proponuję zrobić naradę rodzinną i ustalić, czy wszyscy mają takie samo zdanie na temat zdrowia tejże osoby. Nie piszesz co to za choroba, ale można zrobić tzw. interwencję - zebrać się razem, powiedzieć temu komuś (każdy od siebie) jak odczuwa się stan zdrowia chorego, jakie są konsekwencje jego zachowania. Spotkanie powinno sie odbyć w miejscu neutralnym, np u kogoś innego w domu, bo nie wiemy jak chory zareaguje na wiadomośc że nie jest zdrowy!! Może chcieć kogoś wygonić jak usłyszy, co myslą o nim inni. Ważne jest, żeby podawać konkretne przykłady i podreślać, że to nas niepokoi lub niesie to ze soba przykre skutki. Rodzina powinna zastanowić się wspólnie, co dalej, może dyzury przy kimś albo coś podobnego? Oczywiście, interwencja klasyczna jest związana z ustaleniem wcześniej z jakimś lekarzem, że jak już kogoś złapiemy i przyciśniemy do muru, jak nas wysłucha i przyzna rację, to przywieziemy go do lekarza i on po badaniu ustali, co dalej.Napisz więcej co to za choroba, może potrzebne są inne wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts