Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ulga Remontowa a budowa domu?

Recommended Posts

.... [

no wlasnie w ten sposob to mozna by teraz kupowac a budowac za 10 lat

poza tym komu niby to zadeklarowac?

Sądzę, że US wymaga tylko 5-letniego okresu w którym może wezwać do udokumentowania zakupu oraz spożytkowania danego mat. bud.

Czyli przez te 5 lat nie możesz zbyć tych materiałów.

no tak tutaj zgoda; US wymaga przechowywania dokumentów potwierdzajacych zakup materiałów do 5 lat

ale w dalszym ciagu to sie ma nijak do zakupu materiałów na budowę i odliczeniu ich z tytułu remontu z myślą ze budowa zostanie odebrana za np. 6 lat.

to co dzis sobie odliczę materiały z tytułu remontu nowobudowanego lokalu który zostanie do uzytku oddany (no nawet) za 3 lata

totalny bezsens

JESTEM CIEKAWY CZY ISTNIEJE FAKTYCZNIE ORZECZENIE sn W TEJ SPRAWIE I JAK ONO BRZMI W ORYGINALE

czy czasami mój szanowny poprzednik wprowadzający tę rewelacje na forum czegoś ni pokrecił?

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

.... [

Sądzę, że US wymaga tylko 5-letniego okresu w którym może wezwać do udokumentowania zakupu oraz spożytkowania danego mat. bud.

no tak tutaj zgoda; US wymaga przechowywania dokumentów potwierdzajacych zakup materiałów do 5 lat

ale w dalszym ciagu to sie ma nijak do zakupu materiałów na budowę i odliczeniu ich z tytułu remontu z myślą ze budowa zostanie odebrana za np. 6 lat.

to co dzis sobie odliczę materiały z tytułu remontu nowobudowanego lokalu który zostanie do uzytku oddany (no nawet) za 3 lata

totalny bezsens

JESTEM CIEKAWY CZY ISTNIEJE FAKTYCZNIE ORZECZENIE sn W TEJ SPRAWIE I JAK ONO BRZMI W ORYGINALE

czy czasami mój szanowny poprzednik wprowadzający tę rewelacje na forum czegoś ni pokrecił?

Pewne jest to, że jeżeli chce się skorzystać z ostatków ulgi remontowej wykorzystując ją w nowobudowanym domu, to do końca tego roku (2005) trzeba uzyskać pozwolenie na użytkowanie - czyli zgłosić do PINB zakończenie budowy, składając wszystkie niezbedne dokumenty i uzyskać zaświadczenie o zakończenie budowy (PINB ma 21 dni na wydanie takiej decyzji, jezeli nie zgłosi sprzeciwu).

Jednak ja osobiście nie mam jasności co do daty faktur, czy zostaną uznane przez US jedynie faktury wystawione po uzyskaniu zaświadczenia o zakończeniu budowy (czyli w tym wypadku można to określić jako tytuł prawny do budynku - lokalu), czy też mozna do odliczenia zaliczyć faktury wystawione wcześniej. W tej kwestii spotkałem się ze sprzecznymi stanowiskami.

Joker_28"

Ale mnie zbeształeś :wink:

W jednym na pewno się mylisz - opinia innych forumowiczów nie jest mi obojętna. Gdyby tak było, nie zacząłbym pisać tu na forum.

Nie bardzo chcę się rozpisywać nt. moralności, sprawiedliwości społecznej, prawa etc. Wg mnie to nie są rzeczy tożsame. Popatrz na ciągle zmieniające się prawo, z roku na rok. Na niekorzyść budujących oczywiście. Likwidacja dużej ulgi, kasy mieszkaniowej wreszcie ulgi remontowej to wg Ciebie moralne? Ciekawe w stosunku do kogo? Do tych co się załapali, czy może do tych którzy 1 stycznia obudzili się z ręką w nocniku.

Widzisz.... ulga na zakup okularów korekcyjnych wzroku została zniesiona zanim zacząłem nosić okulary. Ulga za obowiązkowe ubezpieczenie pojazdu także przepadła zanim kupiłem swój pierwszy samochód....

Czy też mam powiedzieć, że inni się nakupowali okularów i naubezpieczali a ja zostałem z tą rączką w nocniczku ? :wink:

Bez przesady. Prawo jest zmienne. A dziwnym trafem wszystkie te zmiany były na niekorzyść okularników i wszystkich tych którzy posiadają samochody....

Ciekawe czy Twój mentorski ton dociera do wszystkich budujących metodą gospodarczą ... Wszyscy oczywiście kupują materiały z 22% VAT-em, by ktoś przypadkiem zakup bez faktury bądź z niższym VAT-em nie nazwał "szwindelkiem". Pewnie ktoś bardzej papieski od papieża ...

Ja bym tego nie nazywał papieskością lecz uczciwością.

Ocena aspektu logicznego - oczywiście mam na myśli odliczenie moich rodziców, to zrozumiałe. I gwoli jasności raczej hipotetyczne.

Z Twojego pstu wynikało wprost - kupujesz materiały na nazwisko rodziców - (cytat -Czy mogę kupić na ich nazwisko jakiś materiał np. cegłę i odliczyć jako remont stojącego już domu?) a następnie Ty a nie rodzice występujesz o zwrot podatku (cytat- I czy póżniej mógłbym wystąpić o zwrot różnicy VAT na ten materiał budowlany? )

I trzeci aspekt - ten najdłuższy :wink: Jeśli zgodnie z literą prawa do udokumentowania wystarczające są faktury zakupu, być może murarz jakiś marnotrawny się trafił :wink:

?????? :o

Swoją drogą sporo forumowiczów wykorzystuje zwroty podatku, także swoich najbliższych :wink: Jacyś niemoralni.

Wiesz.... mieszkałem kiedyś w dzielnicy w której sporo sąsiadów biło swoje żony. Była to właściwie norma społeczna.

Pomimo to zarówno wówczas jak i obecnie oceniam to jako podłość.

Nie z każdej grupy zachowań należy czerpać wzorce.

To nie usprawiedliwia.

Pozdrawiam dziękując za obszerną odpowiedź :)

Także pozdrawiam i bez urazy proszę.

Zrobisz co uważasz za stosowne.

Yogi66

Wg mnie przerysowujesz pewne rzeczy. To w czym się zapewne różnimy to ocena lojalności wobec aparatu administracyjno-fiskalnego.

Otóż w moim osobistym interesie jest płacenie jak najmniejszych podatków wykorzystując wszelkie akceptowalne sposoby (ulgi, zwolnienia - nawet najbliższych). I wynika to nie z tego, że jestem aspołeczny, lecz z tego w jaki sposób nasze podatki są redystrybuowane.

Nie muszę chyba nikogo przekonywać, że za sporą część naszych podatków, głównie w podwarszawskich "modnych" miejscowościach buduje się mnóstwo budynków. Nie są to szkoły, przedszkola, przychodnie. Nie są to też domy o pow. 150 m jakie najczęściej budują forumowicze. Są to rezydencje-perełki, które naszymi środkami budujemy dla członków kasty rządzącej i ich przyjaciół :evil:

Dlatego też jeśli tylko mam możliwość chciałbym płacić jak najmniejszy podatek, i nie jest mi z tym źle.

Taki prosty codzienny przykład:

Rocznie z mojej pensji znacząca kwota jest odprowadzana na ubezpieczenie społeczne. To jest OK. Tylko w przypadku kiedy chcę skorzystać z przyzwoitej opieki zdrowotnej muszę za to płacić. Po raz drugi !!! Gdybym mógł dysponować kwotą, którą chcąc nie chcąc przekazuje na obowiązkowe ubezpieczenie, mógłbym z powodzeniem zapewnić mojej rodzinie prywatną opiekę zdrowotną wraz z komercyjnym ubezpieczeniem zdrowotnym. Za resztę kupiłbym cegieł :wink:

Przykłady można mnożyć, sypać jak z rękawa.

Kiedyś mój przyjaciel Chorwat, który zrealizował swój "American Dream" w Londynie, powiedział:

"Powinieneś być lojalny wobec pracodawcy, tak bardzo jak on jest lojalny w stosunku do ciebie."

Ja się z tym zgadzam. Można tę myśl odnieść też do państwa.

A co jest data graniczną do skorzystania z ulgi remontowej przy budowie domu? Data zgłoszenia do PINB czy data zaswiadczenia od nich. Bo to jednak 21 dni. Na zdrowy rozum powinna byc data zgłoszenia, bo PINB nie wydaje zadnej decyzji na tak oczywiscie tylko nie w nosi sprzeciwu. Wydawanie zaswiadczeń nie jest obowiazkowe. Czy ktos spotkał sie z urzedowa interpretacją tej daty???

Bo przecież, np. przy pozwoleniu jest 14 dni na uprawomocnienie itp., ale jak kupie materiały przed uprawomocnieniem (to moje ryzyko - bo jeśli sie nie uprawomocni, to bedzie nowe z nowym terminem po dacie zakupu) to nie zmienia stanu rzeczy ( zwrot VATU)

Co wy na to

Piotrek1 - datą graniczną jest data 21 dni od dnia zgłoszenia. Po tej dacie w przypadku braku sprzeciwu budowa jest formalnie zakończona i mozesz zgodnie z prawem rozpocząć użytkowanie obiektu. Oczywiście w przypadku zgłoszenia sprzeciwu termin ten się wydłuża i w takim przypadku datą zakończenia budowy jest data zakończenia procedury.

Gość gregmena
a może np jak ja przed sprzedażą mieszkania chce je troche wyremontować, by drożej i szybciej sprzedać... a jednocześnie buduje dom.... ja jestem w takiej sytuacji... a że może jakiejś farby z mieszkania mi zostanie i użyje w domu... ;) to przecież nie kupiłem jej po to by wyrzucić...

W ramach ulgi remontowej możesz odliczyć również koszty poniesione na budowę (wykończenie) nowego budynku. Co i w jakim zakresie jest podane w przepisach, było trochę o tym napisane w którymś z ostatnich Muratorów (zdaje się numer 11 lub 12). Można również skorzystać jednocześnie z odliczenia VAT i korzystać z ulgi remontowej, ale wtedy chyba trzeba zastosować jakiś wzór do obliczenia. W dzisiejszej (25.11.2005) "Gazecie Prawnej" jest dodatek związany z ulgą remontową, pewnie warto się zapoznać.

• 2 weeks później...
.... [

totalny bezsens

Pewne jest to, że jeżeli chce się skorzystać z ostatków ulgi remontowej wykorzystując ją w nowobudowanym domu, to do końca tego roku (2005) trzeba uzyskać pozwolenie na użytkowanie - czyli zgłosić do PINB zakończenie budowy, składając wszystkie niezbedne dokumenty i uzyskać zaświadczenie o zakończenie budowy (PINB ma 21 dni na wydanie takiej decyzji, jezeli nie zgłosi sprzeciwu).

Jednak ja osobiście nie mam jasności co do daty faktur, czy zostaną uznane przez US jedynie faktury wystawione po uzyskaniu zaświadczenia o zakończeniu budowy (czyli w tym wypadku można to określić jako tytuł prawny do budynku - lokalu), czy też mozna do odliczenia zaliczyć faktury wystawione wcześniej. W tej kwestii spotkałem się ze sprzecznymi stanowiskami.

Witam,

Ponieważ używasz kategorycznych stwierdzeń ("na pewno") proszę, abyś wskazał przepis, wykładnie, orzeczenie etc. na podstawie którego twierdzisz, że powinno następić zgłoszenie/odebraine budynku przez Nadzór.

Moim zdaniem należy ściśle stosować ustawę o pod. dochodowym. Min. Finansów potwierdziło, że kryteria skorzystania z ulgi remontowej są jasno określone i nie podlegają interpretacji rozszerzającej, a więc: 1.tytuł prawny do nieruch. 2 udokumentowanie wydatków fakturami 3. zakres wykonanych prac/materiałów.

Co więcej, MF potwierdziło, że z tej ulgi można skorzystać wykańczając nowe mieszkanie (mieszkanie w stanie tzw. developerskim nie nadaje się do mieszkania, a wieć faktycznie też jest budową, chociaż nie wymaga odbioru przez nadzór), ale nic nie napisało nt nowego domu.

Ponadto z ulgi można skorzystać w tym roku tylko kupując matariał np. glazurę a kładąc ją w 2006 r.

Sądzę, że wątek warto rozwiązać (czy doradcy podatkowi budują domu :o - może podzielą się swoją wiedzą :wink: )

Pozdr.

jacek lelo - tak jak również Ty napisałeś aby skorzystać z ulgi, potrzebny jest tytuł prawny do lokalu, zgodnie z interpretacjami przedstawianymi w prasie fachowej tytułem prawnym w przypadku nowego mieszkania nie musi być akt notarialny, a wystarczy protokół przekazania mieszkania użytkownikowi (przyszłemu właścicielowi) przez developera do zagospodarowania, na podpisanie aktu notarialnego zazwyczaj właściciele muszą poczekać. Nie wiem czemu twierdzisz, że mieszkanie budowane przez developera nie wymaga odbioru przez nadzór, przecież procedura zakończenia budowy jest również w tym przypadku obowiązująca. Moim zdaniem w przypadku budowy nowego domu, dokumentem potwierdzającym tytuł prawny jest właśnie zaświadczenie o zakończeniu budowy inaczej dostając pozwolenie na budowę, np. w grudniu 2005, mógłbyś zgłosić rozpoczęcie budowy i wpisać w dzienniku np. wytyczenie budynku, czy Twoim zdaniem uprawnia to do skorzystania z ulgi? Zgłaszając zakończenie budowy domu nie musisz go mieć od początku do końca wykończony, może to być również standard odpowiadający developerskiemu, wystarczy sprawdzić jakie warunki musi spełniać budynek, aby mógło być zgłoszone zakończenie jego budowy.

Witam,

To nadal nie jest odpowiedź na moje wątpliwości, z jakich przepisów wynika konieczność odbioru budynku/ mieszkania w punktu widzenia prawa podatkowego?

W piśmie MFinansów (PB5/MC-068-528-2125/03) stwierdzono: "ustawodawca nie uzależnił prawa do ulgi od innych niż w.warunki (o których napisałem w poprzednim poście). A to oznacza, iż poniesione przez podatnika wydatki - w tym również związane z nowo wybudowanym budynkiem mieszkalnym lub lokalem mieszkalnym w takim budynku, zajmowanym przez podatnika na podstawie tytułu prawnego - mogą byc odliczone w ramach ulgi remontowo-modernizacyjnej, jeżeli tylko zostaną spełnione wyżej omówione warunki".

Krótko mówiąc MF poza przepisami ust. o pod. dochodowym od osób fizycznych nie powołuje się na inne przepisy, np. prawa budowlanego.

Dlatego też powtórnie proszę o wskazanie przepisu, wykładni, interpretacji, z której wynika konieczność odebrania/ zgłoszenia bbudynku/lokalu.

Pozdr. :wink:

Faktem jest, że tytuł prawny czy to do nowego lokalu mieszkalnego wybudowanego przez developera, czy też do nowo budowanego indywidualnie domu mieszkalnego jest koniczny, aby była możliwość skorzystania z ulgi remontowej. Co może stanowić tytuł prawny w przypadku lokalu mieszkalnego napisałem wcześniej i w tym wypadku chyba nie powinno to podlegać dyskusji (polecam np. "Gazetę prawną", w której ukazywały się takie wyjaśnienia). Problem pojawia się przy zdefinowaniu co będzie stanowić tytuł prawny w przypadku indywidualnie budowanego domu. Nie udało mi się znaleźć w przepisach, ani też w artykułach dotyczących tego zagadnienia jednoznacznego określania, co tym tytułem będzie. Moim zdaniem samo pozwolenie, ani też nawet rozpoczęta budowa, nie staje się tutułem prawnym, bo obiekt w budowie, nie jest jeszcze domem. Moim zdaniem dopiero zakończenie budowy, może być uznane tytułem prawnym, bo dopiero w tym momencie można korzystać z tego obiektu jako z budynku mieszkalnego. Takie jest moje zdanie. Jeżeli uważasz, że jest inaczej, to napisz od jakiego momentu Twoim zdaniem można uznać, że posiada się tytuł prawny do budynku.

Faktem jest, że tytuł prawny czy to do nowego lokalu mieszkalnego wybudowanego przez developera, czy też do nowo budowanego indywidualnie domu mieszkalnego jest koniczny, aby była możliwość skorzystania z ulgi remontowej. Co może stanowić tytuł prawny w przypadku lokalu mieszkalnego napisałem wcześniej i w tym wypadku chyba nie powinno to podlegać dyskusji (polecam np. "Gazetę prawną", w której ukazywały się takie wyjaśnienia). Problem pojawia się przy zdefinowaniu co będzie stanowić tytuł prawny w przypadku indywidualnie budowanego domu. Nie udało mi się znaleźć w przepisach, ani też w artykułach dotyczących tego zagadnienia jednoznacznego określania, co tym tytułem będzie. Moim zdaniem samo pozwolenie, ani też nawet rozpoczęta budowa, nie staje się tutułem prawnym, bo obiekt w budowie, nie jest jeszcze domem. Moim zdaniem dopiero zakończenie budowy, może być uznane tytułem prawnym, bo dopiero w tym momencie można korzystać z tego obiektu jako z budynku mieszkalnego. Takie jest moje zdanie. Jeżeli uważasz, że jest inaczej, to napisz od jakiego momentu Twoim zdaniem można uznać, że posiada się tytuł prawny do budynku.

Niestety myślę, że masz rację. Wyposażać można już odebrany dom. Ale czy można wcześniej kupić materiały na to wyposażenie. Mój dylemat jest taki: Czy odliczyć ulgę od starego mieszkania (84 m), które mam nadzieję, że sprzedam w ciągu 3-4 miesięcy. Czy od wybudowanego domu, odbiór którego zgłoszę w ciągu 2 tyg. (geodeta). Teraz mieszkam nielegalnie.

Niestety myślę, że masz rację. Wyposażać można już odebrany dom. Ale czy można wcześniej kupić materiały na to wyposażenie. Mój dylemat jest taki: Czy odliczyć ulgę od starego mieszkania (84 m), które mam nadzieję, że sprzedam w ciągu 3-4 miesięcy. Czy od wybudowanego domu, odbiór którego zgłoszę w ciągu 2 tyg. (geodeta). Teraz mieszkam nielegalnie.

Niestety nie znalazłem tego w żadnym artykule ani też osoby, która byłaby wstanie z pełną odpowiedzialnością powiedzieć, że faktury zakupowe mogą być z datą wcześniejszą niż uzyskanie tytułu prawnego (zakończenia budowy), chociaż na logikę wydaje się, że może tak być, bo przecież możesz kupować sobie materiały wcześniej i po pewnym czasie je wykorzystać, ale pewności nie mam.

Pamiętaj, że zgłoszenie nie jest jeszcze zakończeniem budowy. PINB ma 21 dni na wniesienie sprzeciwu, jeżeli tego w tym czasie nie zrobi, to musi wystawić pismo potwierdzające zakończenie budowy i jego data jest datą zakończenia. Oczywiście PINB nie ma obowiązku czekać 21 dni, ale ma tekie prawo.

Niestety nie znalazłem tego w żadnym artykule ani też osoby, która byłaby wstanie z pełną odpowiedzialnością powiedzieć, że faktury zakupowe mogą być z datą wcześniejszą niż uzyskanie tytułu prawnego (zakończenia budowy), chociaż na logikę wydaje się, że może tak być, bo przecież możesz kupować sobie materiały wcześniej i po pewnym czasie je wykorzystać, ale pewności nie mam.

Pamiętaj, że zgłoszenie nie jest jeszcze zakończeniem budowy. PINB ma 21 dni na wniesienie sprzeciwu, jeżeli tego w tym czasie nie zrobi, to musi wystawić pismo potwierdzające zakończenie budowy i jego data jest datą zakończenia. Oczywiście PINB nie ma obowiązku czekać 21 dni, ale ma tekie prawo.

Niestety, moim zdaniem nadal poruszamy się obok tematu. Kluczowe są odpowiedzi na następujące pytania:

-dlaczego potrzebne jest pismo z PINB i na podstawie jakiego przepisu? (pismo PINB o którym napisałeś nie ma żadnego charakteru prawnego - nie jest to decyzja administracyjna? może zaświadczenie?)

-definicja nowowybudowanego budynku (zwracam uwagę, że definicje budynku są różne-np. w kodeksie cywilnym, w ustaiw prawo budowlane itd.) .

Podkreślam także, że przepisy podatkowe (co było już wielokrotnie podnoszone) nie mogą podlegać wykładni rozszerzającej, a więc w przypadku ulg, nie mogą być określane dodatkowe kryteria, od których uzależnione jest skorzystanie z ulgi.

Co do Twojego pytanie o określenie właściwej chwili to jest to kwestia trzeciorzędna. Moim zdaniem, jeżeli jestem właścicielem nieruchomości, jest ona w stanie takim, który wymaga dokonania określonych zakupów (np. kotłowni, okien etc.) i wykonania określonych prac, to - po spełnieniu pozostałych kryteriów - mogę skorzystać z tzw. ulgi remontowej.

PS. Moim zdaniem brak sprzeciwu PINB i wystawienie przez nich jakiegoś pisma nie ma żadnego znaczenie. Zamieszkanie to stan faktyczny a nie prawny, a więc istotne jest że mieszkamy (nawet jeżeli formalnie nie dopełniliśmy innych obowiązków-podlegają one ocenie i ew. odpowiedzialności na podstawie in. przepisów). Z drugiej strony, jeżeli mieszkamy w nowo wybudowanym lokalu, mamy do niego tytuł prawny, wykonane prace, materiały mieszczą się w zakresie objętym ulgą i zakup potwierdzony jest fakturami VAT to moga skorzystać z ulgi, nawet bez zgłoszenia do PINB.

Mimo wszystko interpretacja jacka lelo bardziej mi się podoba. A tak na poważnie to problem leży w tym kiedy nabywamy tytuł prawny do domu.

Czy chodzi o tytuł prawny w sensie własności ? Jeśli tak to wszystko co buduję na swojej działce jest cyba moją własnością.

Pewnie, że jest wygodniejsza, tylko czy jest ona poprawna, jacek neguje zakończenie budowy jako moment uzyskania tytułu prawnego, jednak nie podaje, żadnego innego momentu w jakim uzyskujemy ten tytuł. Moim zdaniem warto zwrócić uwagę na pewna analogię, wynikającą z "ulgi odsetkowej", tam jest jasno określone, że początek korzystania z ulgi może nastąpić dopiero za rok, w którym została ukończona bodowa - zgłoszenie zakończenia i nie wniesienie sprzeciwu przez PINB, czy też ostateczne zaświadczenie o zakończeniu budowy, będące w moim pojęciu zgodą na użytkowanie, bo przecież zgodnie z przepisami nie można rozpocząć uzytkowania budynku przed zakończeniem budowy i jej odbiorem.

Mimo wszystko interpretacja jacka lelo bardziej mi się podoba. A tak na poważnie to problem leży w tym kiedy nabywamy tytuł prawny do domu.

Czy chodzi o tytuł prawny w sensie własności ? Jeśli tak to wszystko co buduję na swojej działce jest cyba moją własnością.

Pewnie, że jest wygodniejsza, tylko czy jest ona poprawna, jacek neguje zakończenie budowy jako moment uzyskania tytułu prawnego, jednak nie podaje, żadnego innego momentu w jakim uzyskujemy ten tytuł. Moim zdaniem warto zwrócić uwagę na pewna analogię, wynikającą z "ulgi odsetkowej", tam jest jasno określone, że początek korzystania z ulgi może nastąpić dopiero za rok, w którym została ukończona bodowa - zgłoszenie zakończenia i nie wniesienie sprzeciwu przez PINB, czy też ostateczne zaświadczenie o zakończeniu budowy, będące w moim pojęciu zgodą na użytkowanie, bo przecież zgodnie z przepisami nie można rozpocząć uzytkowania budynku przed zakończeniem budowy i jej odbiorem.

Jeszcze raz. Uzyskanie tytułu prawnego do budynku a zakończenie budowy to dwie różne sprawy. W przypadku budynku własność uzyskujemy w chwili zakupu, zapłacenia ceny zakupu i wpisu do księgi wieczystej. Tak więc - o ile spełnione są ww. warunki - jeżeli budujemy na gruncie będącym nasza własnością to również jesteśmy właścicielem tzw. naniesień (np. domu) - superficies solo cedit.

Np. w przypadku lokalu, który kupujemy od developera odbieramy lokal (protokołem) i go wykańczamy bez prawa własności (akt notarialny jest zwykle podpisywany później) i KORZYSTAMY Z ULGI REMONTOWEJ (o ile są spełnione pozostałe warunki).

Kluczowe są kwestie, o których napisałem w poprzednim poście (napisałem również o mojej interpretacji na momentu, od kiedy możemy skorzystać z ulgi).

Z całym szacunkiem dla moich dyskutantów, nie widzę sensu dalszej korespondencji, o ile nie włączą się inni forumowicze (DORADCY PODATKOWI NIE BUDUJĄ, ALBO NIE CHCĄ SIĘ PODZIELIĆ SWOIMI UWAGAMI) i nie wniosą nowych pomysłów. Drepczemy w miejscu, ponieważ nie odpowiedzieliście na żadne moje pytanie/ wątpliwość.

PS. Analogie w prawie należy stosować bardzo ostrożnie, zwłaszcza w przypadku podatków.

jacek lelo niestety Twoje posty również nie odpowiadają na te pytania i wątpliwości. Napisz jasno kiedy Twoim zdaniem uzyskuje się tytuł prawny do nowo budowanego domu jednorodzinnego, budowanego indywidualnie. Moim zdaniem jest to zakończenie budowy. Kwestie tytułu prawnego w innych przypadkach już dawno zostały opisane, więc zupełnie niepotrzebnie przytaczasz je w każdym poście.