grzegorz2 08.01.2003 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2003 Wsadzę kij w mrowisko, ale niech tam... Zawsze uważałem, że instalowanie pompy ciepła w domku jednorodzinnym to nieporozumienie (jeżeli chodzi o koszty, nie o "tryndy"). Jest w ostatnim Muratorze porównanie kosztów ogrzewania, i to w cyklu 15-letnim. Najtaniej oczywiście wychodzi węgiel, drewno itp. Potem gaz, chyba olej (gazowe kotły kondensacyjne gorsze od zwykłych). Pompa cieplna będzie tańsza, ale od ogrzewania elektrycznego! I nie mówcie, że za 10 lat, jak ceny gazu wzrosną, to... Za parę lat może się dużo zmienić, może się okazać, że prąd jest najtańszy. Buduję tu i teraz - pompy cieplne w domach jednorodzinnych są ekonomicznie nieuzasadnione! pozdrawiam (pompiarzy również ) Grzegorz PS Nie wiem, czy pompa ciepła, urządzenie jednak dosyć skomplikowane, wytrzyma te 15 lat - wtedy koszty jej eksploatacji będą jeszcze większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roose 09.01.2003 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2003 mimo,że lubię i wprowadzam różne technologiczne nowinki, na pompę też bym sie nie zdecydował, szacowanie oszczędności na sam koszt urządzeń, to nie wszystko - pewne, że po 5 latach trzeba liczyć się z wymianą osprzetu ruchomego, czujników itp, a zródło ciepła po 15 latach to już będzie nie to. Czasem lepiej można wyjść na złożeniu tej $ na nędzny procent w banku niż przeinwestowane inwestycje Ale róbta co chceta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 09.01.2003 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2003 urzadzenia sa bardzo trwale. pompy ciepla pracuja w skandynawi po kilkadziesiat lat. a technologia idzie na przod. niemcy np sa anjlepsi w odzysku energi wiatru do produkcji energii elektrycznej - ceny spadaja, jest konkurencja, zamawiasz gdzie taniej i lepiej (z nadzieja ze tak bedzie i w polsce). do ogrzewania "poza miastem" (wszelkie podmiejsckie dzielnice tez) stosuja drewno - piece pracuja w pelnej automatyce - laduja pare kg drewna i wystarcza na 30 godzin. sa i takie piece ktore po zaladowaniu grzeja tydzien. pompa ciepla wydaje sie alternatywa jako duzy wydatek inwestycyjny na dlugie lata. europejczycy czesto zmieniaja np miejsce pracy a co za tym idzie i mieszkanie dlatego nie "inwestuja". skandynawowie maja inne przyzwyczajenia i tam pompy ciepla sa popularniejsze szczegolnie przy instalacji basenow, uzdrowisk itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roose 09.01.2003 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2003 trzeba to poeksploatować, żeby mówić o trawałości, a ja akurat mogę coś o tym powiedzieć. / 6 latek juz stuknęło szweckim pompom, które ogrzewają blok w spłódzielni, w której pracuję / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 09.01.2003 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2003 On 2003-01-09 10:11, Roose wrote: trzeba to poeksploatować, żeby mówić o trawałości, a ja akurat mogę coś o tym powiedzieć. / 6 latek juz stuknęło szweckim pompom, które ogrzewają blok w spłódzielni, w której pracuję / i co? i co? .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roose 10.01.2003 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2003 co i co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 10.01.2003 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2003 Tom Soyer i nie tylko on chcialby sie coś więcej dowiedzieć na temat eksploatowanych przez twoją spóldzielnie pomp ciepla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszardj 11.01.2003 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2003 Dobrzykowice czy juz zdecydowales sie jakie ogrzewanie wybrac bo jakos to mi umknelo Ja jeszcze nie jestem zdecydowany ale na polu bitwy zastalo na olej i pompa ciepla Dopiero na wiosne bede mogl cos konkretnego powiedziec bo beda mnie odwiedzac firmy i z ogrzewania na olej i na pompe ciepla . Pozdrawiam Ryszard...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roose 13.01.2003 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2003 poczekajcie trochę , za moment będę miał rozliczenie roczne za produkcję energii cieplnej przez pompy i kotły gazowe, to na liczbach będzie widac co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 13.01.2003 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2003 co i jak to tak naprawdę będzie dopiero widać w praktyce, wszystkie obliczenia i dane liczbowe to tylko czysta teoria. Ryszard na PC zdecydowalem sie juz dawno tylko z realizacja mam maly problem, najpierw byl to problem finansowy a teraz pogodowy W każdym badź razie dolne źródlo juz mam zakopane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasieks 13.01.2003 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2003 Dobrzykowice napisz jaki typ PC wybrałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 15.01.2003 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2003 Pompa ciepła w bloku może być opłacalna. Natomiast w domku jednorodzinnym - jet to ekonomicznie nieuzasadnione. Porównywanie i przenoszenie wyników z dużego budynku na mały nie ma sensu! Przynajmniej przy aktualnych cenach... pozdrawiam (bez pompy, ale ciepło Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszardj 15.01.2003 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2003 Dobrzykowice kto pyta nie bladzi Kto Ci robil dolne zrodlo masz namiar na ta firme mozesz sie podzielic i jaka pc wybrales chodzi mi o nazwe i kw Czy masz juz konkretna wycene jaka Ci dala firma calosc kosz inwestycji i przy jakim metrazu Pozdrawiam Ryszardj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roose 16.01.2003 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 no to właśnie :weźmy taki blok z 44 mieszkaniami , co , ciepła woda, kocioł elektryczny na szczyt, poziomy kolektor gruntowy, kolektory słoneczne na wspomaganiu dolnego źródła, I taryfa pradu. Pompy I generacji w całości szweckie.wyprodukowanie 1 GJ /sorry najwygodniejsza dla mnie jednostka/ pompą za rok 2002 wyniosło średnio 43,86 zł czyli dokładnie tyle co po upustach dla Spóldzielni z MPEC-U. Produkcja latem do 64 zł/GJ zimą od 34 zł. W momencie zamontowania pompy 97 rok 1 GJ kosztował 24,47 w relacji do MPEC-U 35 zł. Niestety prąd zdrożał.Już wtedy okres zwrotu wynosił 8,3 lat. Doliczmy do tego :- awarię komputera głownego i pomocniczych / istne złodziejstwo w Szwecji panuje - taki koszt / i w związku z tym założenie ochrony przeciwprzepięciowej,- zepsutą 1 sprężarkę,- 1 zawór mieszający i 1 siłownik,- wymianę 3 presostatów ciśnieniowych,- przeglądy chłodnicze - uzupełnianie freonu, regulacje itp.- dolewanie glikolu / po n latach istnieje ryzyko rozwarstwienia glikolu i trzeba będzie w 4 km rur dn 40 wymienić glikol !, w samochodzikach co 3 lata też się płyn wymienia, apropo o tym samym stężeniu /Mamy jeszcze pompy ostatniej generacji - lodówki z masą wymienników, koszt produkcji GJ jest podobny.Jeszcze nie wiem ile wyszedł nam gaz , ale pewnie nie więcej niż 38 zł/GJ, inwestycja tańsza i mniej awaryjna z uwagi na mniejszy stopień skomplikowania - niech tylko mi ktoś powie,że naszpikowane elektryką i elektroniką urządzenia są trwalsze od tych prostszych.Co jeszcze - nie wiem ale pozdrawiam fanatyków pomp ciepła. HEJ ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 16.01.2003 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 No właśnieteż pozdrawiam (nie tylko fanatyków)Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 17.01.2003 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 On 2003-01-15 19:11, Ryszardj wrote: Dobrzykowice kto pyta nie bladzi Kto Ci robil dolne zrodlo - dolne źrodlo to zadna filozofia - sam sobie zrobilem, oczywiscie przy wydatnej pomocy koparki Zakopalem na glebokosci 1.5 m w 3 petlach 600 metrow rury. Zajelo mi to jeden dzien ale wazna jest tutaj koparka żaden tam ostrowek tylko kopara z lyzką 1 m szescienny i na gasienicach aby mogla jezdzic po swieżo zakopanym rowie. masz namiar na ta firme mozesz sie podzielic i jaka pc wybrales chodzi mi o nazwe i kw - zdecydowalem sie na EKONTECH ze strzegomia http://www.ekontech.pl pompa PCS14 o mocy 14 KW Czy masz juz konkretna wycene jaka Ci dala firma calosc kosz inwestycji i przy jakim metrazu Pozdrawiam Ryszardj - calosc wyniesie mnie ok 25 tys w tym jest dolne zrodlo, PC, bojler 200l, cala armatura "kotlowni" czyli pomy obiegowe itd To jest cenna brutto z robocizna. Wszystkiego nie robi jedna i ta sama firma producent jedynie nadzoruje, uruchamia pompe i ja "dostraja" Gdzieś ok polowy marca powinienem calosc juz odpalic na dobre - wtedy podziele sie swoimi wrazeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszardj 17.01.2003 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 dobrzykowice dzieki za odpowiedz acha przeoczyles ile metrow ma Twoj dom ale co do pompy to mysle ze ponad 200m/2 w kwietniu prawdopodobnie jade do kraju bardzo bym chcial zobaczyc jak to wyglada czy sprawi Ci to klopot przyjac rodaka za oceanu, na kilka godzin . Jestem z wroclawia i tam mam rodzicow wiec nie bylo by problemu z dojazdem do Ciebie , o ile oczywiscie wyrazisz zgode pozdrawiam ryszardj.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 17.01.2003 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 dobrzykowice pisz o swoich postępach !Twoja instalacja jest bardzo tania jak na pompę ciepła ! Trzeba takich przykładów, żeby burzyć obiegowe opinie o kosztach tych instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irek1 17.01.2003 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 ja też zdecydowałem się na pompę ciepła. Moimi argumentami za tym są przede wszystkim niskie koszty użytkowania (wolę raz zainwestować , aby później nie odczuwać kosztów). Po drugie szlak mnie trafia kiedy muszę rozmawiać z gazownią, prosić ich(niczym żebrak) żeby popieli mi gaz. A koszt podciągnięcia ok. 5tys zł. Natomiast nasz "wielki wspaniały monopolista" kręci zadartym do góry nosem i odpowiada: że to mu nie odpowiada, że za wcześnie chce mieć doprowadzony gaz, że muszę sobie utwardzić drogę, by oni potem zryli ją wzdłóż a ja znowu ją utwardzał itd. Tak potraktowali mnie w Tarnowie. Takie traktowanie klienta przyspieszyło mój wybór i jednego jestem pewien : won od mojego domu z gazem. Pozdawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasieks 20.01.2003 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2003 Irek1 mnie również działanie gazowni zmotywowało do wyboru PC. Gdybym czekał na warunki techniczne od nich to w chwili obecnej nadal tkwił bym na etapie opracowania dokumentacji. Minęło 2 lata, a odpowiedzi z gazowni brak. To chyba w języku współczesnym nazywa się olewaniem klienta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts