Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

po co folia pod blachodachówkę

_Beti_

Recommended Posts

po co kładzie folia pod blachodachówkę, jeśli nie będę miała ocieplenia z wełny, nasz majster mówi że jest to nie potrzebne i to tylko dodatkowy wydatek. Proszę poradźcie mi :)

poznikały posty Beti - wiec moje odpowiedzi sa niepotrzebne

edytowano

To jednak inaczej wyobrażałem sobie to Twoje poddasze. Rysunek wyjaśnia już sprawę :).

Szczerze mówiąc w takiej konstrukcji nie wiem za bardzo co radzić. :-? Skoro mówisz, że folia wyjdzie dużo za droga, to może od zewnątrz posmarować chociaż ten beton dysperbitem lub czymś podobnym, tak by woda nie wsiąkała w beton. Ale teraz to już zgaduję. :roll:

dzięki wszystkim za dyskusje, ja chyba jednak nie będę dawać tej foli ale ma jeszcze zimę na przemyślenie sprawy, więc jeśli ktoś chce się jeszcze wypowiedzieć to bardzo proszę.

Ale rysunek jest fajny 8) mój mąż go zrobił bo ja sobie na prawdę nie dawałam rady z wytłumaczeniem jak to wygląda :( a co niektórzy myśleli już że mam dach z betonu :o więc mi już ręce opadły i namówiłam męża na zrobienie małego rysunku :)

• 6 years później...

Kolezanka zapewne z Podkarpacie gdzies? Zgadlem? Wlasnie tam bardzo czesto tak sie buduje, i to wlasnie tam pierwszy raz taki sposob budowania widzialem.

Moj znajomy z pod Lancuta taki stropo-dach ma na swoim domku i folii pob blachodachowka nie widzialem. Nic nie sugeruje dziele sie tylko spostrzezeniami. Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Oczywiście, że wykonałem taki dach. Na krokwiach były deski i papa a dalej kontrłaty, łaty i dachówka. 20 lat temu nie było innych zasad niż są dzisiaj co najwyżej bili byli lekko niedouczeni wykonawcy. Ja staram się nigdy nie stosować membran pod dachówkę. Materiały użyte do budowy dachu powinny mieć w miarę możliwości podobną żywotność, czyli krycie wstępne papą. Kolejny raz powtórzę żywotność dachu jest tak długa jak żywotność najsłabszego elementu użytego do jego budowy. W załączeniu zdjęcie takiego dachu, o którym pisałem. Lukarenki nawiązujące kształtem do "wolich oczek" też były wylane z betonu. Pozdrawiam.

P1010382.jpg

P1000222.JPG