Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kanaliza ???

olarafal

Recommended Posts

Witajcie, może ktoś pomoże ??.

Zamierzam kupić działkę która stoi wśród 10 innych. Wspólnie wybudowali już kanalizacje na razie nie podłączona- ponoć kanaliza ma być za rok i doprowadziły wodę. Sprzedający informuje mnie za cena działki jest zawyżona o 6000 gdyż jakoby w 2006 r gmina dociągnie kanalize i koszty budowy zostaną zwrócone. Twierdzi ze instalacje wykonali żeby nie kopali im drogi i działek i żeby wpiąć się na „slepo” ????? Czy to prawda ze inwestor ponosi tylko koszty przyłączy do studzienki a doprowadzenie kanalizy, wody i koszty jej wybudowanie ponosi dostawca czyli wod-kan lub gmina ????

Bardzo proszę kogoś o odpowiedz i dziękuje.

:wink:

...Czy to prawda ze inwestor ponosi tylko koszty przyłączy do studzienki a doprowadzenie kanalizy, wody i koszty jej wybudowanie ponosi dostawca czyli wod-kan lub gmina ????

olarafal

to moze być różnie w róznych gminach

u mnie pierwsze 3 etapy kanalizacji gminy finansowane były z budżetu gminy - mieszkańcy ponosili wyłacznie koszt przykanalika

a dalsze etapy ? odleglejsze od oczyszczalni - i wymagające czasem przepompowni scieków - prawdopodobnie będa "dofinansowywac" mieszkańcy dalej oddalonych budynków

wg mnie - reguł nie ma - obowiązuje to co uchwali Rada Gminy

pzdr

...Czy to prawda ze inwestor ponosi tylko koszty przyłączy do studzienki a doprowadzenie kanalizy, wody i koszty jej wybudowanie ponosi dostawca czyli wod-kan lub gmina ????

olarafal

to moze być różnie w róznych gminach

u mnie pierwsze 3 etapy kanalizacji gminy finansowane były z budżetu gminy - mieszkańcy ponosili wyłacznie koszt przykanalika

a dalsze etapy ? odleglejsze od oczyszczalni - i wymagające czasem przepompowni scieków - prawdopodobnie będa "dofinansowywac" mieszkańcy dalej oddalonych budynków

wg mnie - reguł nie ma - obowiązuje to co uchwali Rada Gminy

pzdr

Od 16. sierpnia 2005 roku obowiązuje znowelizowana ustawa o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzeniu ścieków. Zmodyfikowano w niej min. definicję przyłącza kanalizacyjnego. Szczegóły masz w ustawie z dn 07.06.2001r. (Dz.u. nr 72, poz. 747 z późn. zm.) oraz ustawa z dnia 22.04.2005r. 9Dz.u. nr 85, poz. 729).

Jest to szczegółowo opisane w 9 numerze Muratora strony 240 i 241 warto sobie to poczytać bo piszą że można też zwrócić się o zwrot kosztów budowy kanalizy i sieci wody budowanych przed wejściem w życie tej ustawy a noeodpłatnie przekazanych do ZwiK.