Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt TARNAWA pracownia DOM-PROJEKT

Recommended Posts

Czy ktoś z Forumowiczów pomoże nam znaleźć ewentualne kardynalne wady tego projektu? Szukałam projektu od dwu lat żeby- jak nadejdzie ta chwila nie obudzić się z ręką w nocniku. Otóż chwila nadeszła, czas się zdecydować, a ja nie jestem pewna. Jak czytałam opinie o innych projektach - wyliczaliście sporo cech, na które ja laik - nie zwróciłabym uwagi. Boję się strasznie, że coś takiego wyjdzie w praniu. Dlatego zależy mi głównie na wadach. Generalnie podoba mi się w środku (na poddaszu ze względu na widok na góry i las chcemy zamiast łazienki zrobić sypialnię powiększoną o korytarz (łazienka nad kuchnią) z dwiema garderobami nad garażem. Natomiast na zewnątrz istotna zmiana to obcięcie ryzalitu i balkonu, bo elewacja frontowa może mieć max 14,4 m, a my nie lubimy takich udziwnień. A w elewacji ogrodowej jedne drzwi, dwa okna. To chyba najważniejsze zmiany. Co o nich sądzicie?

Witam

Tu jest tak /na tym forum/, że jak ktos wrzuci domeki nie ma zbytnio chętnych do tego by go komentowac to znaczy, że domek jest w mierę okej... Bo jednak krytyka przychodzi nam dużo łatwiej....

Tak tedy:

Parter

1.Mały i nie ustawny przedsionek, chyba czworo drzwi w nim jest, a gdzie jakaś szafencja, buty itp... jest co prawda pomieszczonko zaraz obok (1m2) ale tam raczej odkurzacz bym widział i mietłe Jest jeszcze wneka pod schodami... nie wiem jak tam wysoko, ale może będzie okej, może szafa wejdzie jakas. lepiej by chyba było zrezygnowac wogóle z tego małego pomieszczenia (1m2) i wciągnąc je do sieni...

Reszta parteru ok, jesli ktos lubi otwrate przestrzenie

Poddasze

1. Poza drobnymi niedogodnościami typu drzwi na ścianie, okno na ścianie... w miare ok

Elewacje

największą wadą tego domu są dwa balkony i taras nad jadalnią.

balkon nad wejściem kompletnie nie praktyczny.. pełni co prawda rolę akcentu nad wejściem i zadaszenia jednak te cele mozna osiągnąc tańszym sposobem

taras nad wykuszem... jak to taras... istnieje obawa że będzie tam po czasie wodospad, gnijące ściany i wieczny problem ze źle wykonanym stropodachem odwróconym..... ryzyk fizyk

W domu powinien zostac jeden balkon - ten z tyłu własnie.... na pierzynkę, na koldełkę, na papieroska po seksie...

Wsio

podsumowując

Domek spoko, są domki, które nie mają powyższych mankamentów, za to mają inne... jak pasuje to brac, mieszkac, życ nie umierac

Pozdrawiam

• 2 months później...

Stastny, dziękuję bardzo za opinię, balkon miał być tylko od ogrodu, ale od drogi też będzie, bo niepodobają mi się takie małe daszki, a mężowi dworkowe zadaszenie wejścia z oknem-półkolem. Więc ten balkon będzie, tylko dach lukarny skrócimy i wywalimy wszystkie kolumny.

Moje zmiany w Tarnawie dotyczyć mają na parterze:

- ścinamy wykusz w kuchni i ją zamykamy,

- zamiana okna i balkonowych drzwi w pokoju dziennym,

- zmniejszony wiatrołap, po prawej stronie szafa,

- ażurowe schody drewniane dzielone 2/3 z oknem obok drzwi (żadnych schowków i szafek pod nim),

- zamiana kotłowni i łazienki (łazienka z oknem, choćby wąska)

- przesunięcie komina w stronę kotłowni (środka domu),

- drzwi z kotłowni do garażu.

Zmiany na poddaszu:

- okno balkonowe podwójne w sypialni nad wejściem,

- nad 1/3 garażu garderoba z wejściem z sypialni,

- wąski korytarzyk dołączony do sypialni,

- łazienka w najmniejszym pokoju od południa,

- nad resztą garażu strych.

Zastanawiam się bardzo nad odcięciem tego swobodnego dostępu do pomieszczenia nad garażem, może lepiej taką ogólnodostępną garderobę tam zrobić, a w razie jakby była potrzeba, byłby nieduży pokój? Ale nie lubię takich wąskich korytarzyków, a sypialenka chyba trochę maleńka, mąż mówi, że w niej ma stać tylko łóżko, skoro będzie garderoba i zgadzam się.

Długo zastanawialiśmy się nad Orionem I z Domusa, ale nijak sypialni od wschodu, a w dodatku nie chcemy okien dachowych w sypialniach. Więc zostaje Tarnawa.

W piątek kolejna rozmowa z projektantem, spróbuje zamieścić rysunek tych zmian.

Pozdrawiam z zimowych Bieszczad

• 8 months później...

HEj HEJ Iseree

Wreszcie mogę otworzyć grupe budującą Tarnawę!

Cieszę się bardzo i Witam Cię serdecznie!

Ponieważ w Tarnawie chcieliśmy bardzo dużo zmieniać zrobiliśmy w końcu projekt indywidualny, ale nadal nazywamy domek Tarnawą i tak już zostanie.

Gdybym dziś miała zaczynać kupiłabym jednak projekt gotowy.

Tak więc mamy sporo zmian, ale ogólny rzut domu niewiele się zmienił:

http://republika.pl/piekielko2006/2006-10-20%20Dom%20-%20wiezby%20obie/slides/2006-10-20%20Dom%20-%20wiezby%20obie%2008.jpg

Są tutaj zdjęcia pra początków Tarnawy i Apollo z Domusa (mojej siostry).

Jeśli będziesz mieć jakieś pytania - czekam. :D

Gdzie się będziecie budować?

Pozdrawiam serdecznie z Bieszczad

Joanna

• 4 weeks później...

Hej hej Iseree!

Muszę saię pochwalić, mamy już dach na domku

http://republika.pl/piekielko2006/2006-12-02%20dach%20Tarnawa%20III/index.html

zdjęcia też są na grupie podkarpadzkiej.

A jeśli pamiętacie Mirów z dom-projektu (o podobnej bryle) to ten naprzeciwko naszej Tarnawy (z ceramiki), nad którym wschodzi dla nas słoneczko.

Czy zastanawialiście się już nad umeblowaniem wnętrz tak z grubsza?

Bardzo jestem ciekawa Waszych pomysłów.

Pozdrawiam

• 2 years później...

hej witam, wiem ze to juz spory czas od ostatniego wpisu, ale zastanawiam sie nad zakupem tarczyn lub tarnawa z dom projekt, prosze jesli to mozliwe o przeslanie fotek Panstwa domu- bardzo prosze [email protected]

prosze o jakies opinie na temat Panstwa domku

z gory dzieki

mario