anecia 20.11.2005 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 Hydraulik położył w moim domu instalację wod. - kan. Wyprowadził rurki i je zaślepił, korkiem a wyjście wody do ubikacji zalutował lub zbił na płasko. Nie wiem dokładnie, ale rura jest płaska. Na żadnej rurce nie ma gwintów, nie mogę podłączyć baterii. Czy tak liczony jest punkt czy powinnam ściągnąć hydraulika i poprosić o powstawianie zaworów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 01.12.2005 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2005 Żartujesz?Penie, ze go wzywaj i niech zrobi robotę jak należy, tzn. może wstawić korki, ale nie zalutowane rurki czy jak napisałaś: zbite na płasko!Jesli jest to dobra firma to montaż baterii będzie gratis, bo dla hydraulika to 5 minut, a dobre wrażenie u klienta pozostaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 01.12.2005 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2005 Hydraulik położył w moim domu instalację wod. - kan. Wyprowadził rurki i je zaślepił, korkiem a wyjście wody do ubikacji zalutował lub zbił na płasko. Nie wiem dokładnie, ale rura jest płaska. Na żadnej rurce nie ma gwintów, nie mogę podłączyć baterii. Czy tak liczony jest punkt czy powinnam ściągnąć hydraulika i poprosić o powstawianie zaworów? To zapewne nie jest "zbite na płasko" tylko nakręcona odpowiednia przykrywka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anecia 01.12.2005 22:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2005 Wezwałam hydraulika, a on powiedział, że nie wiedział na jakiej wysokości będzie zamocowany stelaż a tym samym miska ustępowa, więc zbił to na płasko. Nie bardzo chce to kończyć, twierdzi, że płytkarze powinni sobie z tym poradzić. Ale mu nie odpuszczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 02.12.2005 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 I słusznie! Hydraulika to jego działka a nie płytkarzy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lorena 02.12.2005 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 Witam Mam pytanie ile płaciliście z punkt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 02.12.2005 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 Ja płaciłem 30zł. za punkt rozumiany jako 1 dopływ, np. bateria (do wanny) to już 2 punkty. Kanalizację zrobiłem sobie sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemoBDG 13.12.2005 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 Ja płaciłem 30zł. za punkt rozumiany jako 1 dopływ, np. bateria (do wanny) to już 2 punkty. Kanalizację zrobiłem sobie sam Licząc w ten sposób to za 27 punkty wodne i 15 kanalizacyjnych płaciłem 1500 pln, czyli ok 35,71 za punkt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin_szereg 31.01.2006 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 A ode mnie zadaja 1000pln plus material za 10 punktow (dwa kibelki, wanna i trzy umywalki/zlewy! To chyba przesada! Czy odleglosc miedzy punktami ma znaczenie? Dodam, ze robie tylko remont i nie prowadze calej instalacji od nowa. Ile placiliscie za kanalizacje (powiedzmy rura setka - wykucie starej i podlaczenie nowej)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sławek-instal 01.03.2006 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 witaj ANECIA sam wykonuje takie instalacje i nie pozwól by to tak zostawił , wszystkie końcówki muszą być przygotowane do podłączenia osprzętu po usunięciu zaślepek, po wyjściu płytkarzy jedynie kaloryfer można podłączyć bo nie jest się w stanie obliczyć odległości wtedy zostawia się zapas i przychodzi jeszcze raz na dokończenie pracy ja przy tej okazji zakładam resztę osprzętu za friko -bo to chwila a klient zadowolony. pozdrawiam sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 17.03.2006 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 witaj ANECIA sam wykonuje takie instalacje i nie pozwól by to tak zostawił , wszystkie końcówki muszą być przygotowane do podłączenia osprzętu po usunięciu zaślepek, po wyjściu płytkarzy jedynie kaloryfer można podłączyć bo nie jest się w stanie obliczyć odległości wtedy zostawia się zapas i przychodzi jeszcze raz na dokończenie pracy ja przy tej okazji zakładam resztę osprzętu za friko -bo to chwila a klient zadowolony. pozdrawiam sławek Sławek, powiedz mi w tym układzie co to jest punkt hydrauliczny?? czy liczy się za podłączenie jednego odbiornika ( czyli umywalka=1 punkt), czy to są 2, a może nawet 3 punkty ( woda ciepła, zimna, odpływ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daroll 23.03.2006 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 punkt to np zimna woda a drugi punkt to ciepla a trzeci punkt odplyw z umywalki czy sie myle??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 23.03.2006 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 punkt to np zimna woda a drugi punkt to ciepla a trzeci punkt odplyw z umywalki czy sie myle??? Wszyscy instalatorzy z którymi rozmawiałem, tak to właśnie liczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 23.04.2006 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2006 punkt to np zimna woda a drugi punkt to ciepla a trzeci punkt odplyw z umywalki czy sie myle??? Wszyscy instalatorzy z którymi rozmawiałem, tak to właśnie liczą. No i okazało się że część liczy inaczej. Wszystko jest jednak kwestią ceny za punkt. Przy takim liczeniu jak wyżej hydraulik może brać 30-40 PLN/punkt, wtedy za np. wannę wyjdzie 90-120PLN. Mój jako punkt liczył odbiornik, czyli niezależnie od liczby dojść/wyjść bierze 90 PLN/punkt. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mushasi 19.08.2012 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 No i okazało się że część liczy inaczej. Wszystko jest jednak kwestią ceny za punkt. Przy takim liczeniu jak wyżej hydraulik może brać 30-40 PLN/punkt, wtedy za np. wannę wyjdzie 90-120PLN. Mój jako punkt liczył odbiornik, czyli niezależnie od liczby dojść/wyjść bierze 90 PLN/punkt. Pozdrawiam Ja też tak liczę podobnie ale jeżeli odpływ jest do wkucia np w ścianę liczę jako połowę punktu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 09.09.2012 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 WitamChciałbym zapytać czy w cenie punktów liczony jest późniejszy montaż grzejników i pieca CO. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dembi 10.09.2012 04:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 10.09.2012 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 ten słynny PUNKT jest pojęciem raczej umownym więc zapytaj hydraulika ile masz zapłacić i co za te pieniądze będziesz miał zrobione i tak porównuj oferty bo często jest tak, że niższa cena za "punkt" oznacza w efekcie finalnym wyższy rachunek do zapłaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 19.12.2012 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Witam. Może ktoś doradzi, bo już się gubię z tymi pojeciami pkt hydraulicznego i kosztami. Mam na razie zakończone rozmowy z 2 hydrualikami. Każdy liczy że np zimna, ciepła woda i kanalizacja to 3 pkt. Tylko że jeden powiedział np 40zł za pkt ale każe sobie liczyć ekstra za np przejscia przez strop, rozdzielacze itp. Drugi powiedział 80zł za pkt i to wszystko - już za kompletną usługę nie licząc montażu pieca. Czyli za mój projekt który ma 30 pkt:http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-lukrecji-2/m4937b5b82e8feW pierwszym przypadku zapłace 1200+dodatki, w drugim przypadku 2400. Doradzcie mi czy te 2400 to dużo za taki dom czy też nie?Za kaloryfer liczy 240 razem z montażem. Czyli u mnie by to było też jakieś 2400zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts