Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zgłoszenie o zakończeniu budowy

impuls

Recommended Posts

a ja mam pytanie troszku z innej beczki co muszę mieć w domu zrobione aby zgłosić zakończenie budowy, rozumiem że np wszystkie instalacje, pewnie tynki wylewki ale np muszę mieć pomalowane ściany ułożone parkiety, i wyposażone łazienki??? dążę do tego że chciałabym najpierw odebrać dom i nie wprowadzać się do niego bo chcę zrobić przeróbki których mi nie naniósł projektant np chcę dobudować wiatę nad którą mam zamiar zrobić taras, a w przyszłości chcę obudować tą wiatę aby zrobić z niej garaż dobudowany do domu. (w trakcie budowy mam zamiar z stropu wypuścić druty aby po odbiorze domu zrobić strop nad wiatą)

Jestem na podobnym etapie.

Poszedłem do PINB (Państwowa Inspekcja Nadzoru Budowlanego) i dostałem tam druki na których są wymienione potrzebne dokumenty.

Ode mnie wymagali protokoły odbioru wszystkich przyłączy do domu, czyli woda prąd gaz, natomiast nie były konieczne protokoły na wewnętrzne instalacje. Najlepiej zrobicie jak udacie się do PINBudu i porozmawiacie co jest konieczne.

Aktualnie czekam do 1 grudnia :roll:

Ważne do zgłoszenia są również barierki na balkonach i schodach (np. moje schody wewnętrzne mają barierki prowizoryczne, niedocelowe).

Polecam ten wątek a zwłaszcza wypowiedź roztoki

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=33666&highlight=oddanie+domu

wlasnie wczoraj odebralem dokumenty z PINB...wszystko mam ok, a potrzebne bylo: dziennik budowy z wszystkimi wpisami , atest szamba, pomiary powykonawcze wszystkich mediow (gaz, woda, szambo, prąd) i budynku, protokol badania instalacji elektrycznej (musial robic czlowiek z uprawnieniami D), zaswiadczenie z wodaciagow, zaswiadczenie z rejonu energetycznego, protokoly szczelnosci instalacji gazowej na dzialce i w budynku, oswiadczenie kierownika budowy od robot gazowych ze jest wszystko zrobione zgodnie ze sztuka budowlana, moje oswiadczenie ze wody opadowe rozprowadzam na teren nieutwardzony dzialki,protokol sprawozdawczo opiniodawczy kominiarza......czekam na pisemko ze jest wszystko ok i pedze sie zameldowac...moze zdaaze w tym roku to chapsne jakas ulge albo cos podobnego..... :p

• 2 weeks później...

Dzisiaj odwiedziła mnie kontrola z PINB-u, dwóch panów weszło na posesję rzucili okiem zmierzyli coś zgrubsza laserkiem i z życzliwością powiedział jeden z nich;

wprowadzać się i mieszkać

Do domu nawet nie weszli :( a

Kontrolę miałem z powodu nieistotnych zmian w projekcie tzn dodatkowe drzwi do piwnicy bo w ryginale jedyne wejście do piwnicy było po schodach z wewnątrz domu.

Krótko po wizycie pojechałem do nich i wydębiłem jeszcze dzisiaj potwierdzenie przyjęcia obiektu budowlanego do użytkowania

Wnioskuję, że Święty Mikołaj jest niezawodny nawet przyszedł o dzień wcześniej :wink: