ZMARTWIONY 21.11.2005 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Mam problem i proszę o pomoc. Moje fundamenty z bloczków sa wysokie ( 1,4 m nad poziom gruntu) jest to spowodowane tym ze musze nawieść w koło domu dużoo ziemi. Do wnętrza fundamentów wsypano 15 wanien piasku i nie zagęszczano go zgodnie z zasadami co 30 cm, Zrobiłem badanie zageszczenia i okazało sie ze piasek jest zageszczony na Ip=0,30. Podobo prawidłowe zageszczenie to Ip=0,95 ??? Nie zgodziłem sie na zalewanie podłogi gdyż boję sie ze w późnieszym czasie piasek siądzie i zaczną mi pękać ściany działowe i podłoga. Czy moje obawy są słuszne? Co zrobić aby zagęścic piasek bez wyciągania go i ponownego zagęszczania? ( boje sie ze moze to nadwyrężyc konstrukcje fundamentów) czy zagęsczanie wodą cos da? Zaznaczam ze teren jest dosc podmokły i wody gruntowe za dos płytko. MAM DUŻY ZAWRÓT GŁOWY. POMOCY ;-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 21.11.2005 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 U mnie też piasek nie był zagęszczany, a fundament mam podobny - ok. 1,6 m. Nie wylewałem chudziaka, tylko murowałem ściany (tzn. murarz murował ). Chodził po tym piasku, rzucał bloczki, co jakiś czas padał deszcz, ale porządnej ulewy nie było. Piasek osiadł o jakieś 20-30 cm. Na wiosnę będę wylewał chudziak. Przedtem zaleję piasek obficie wodą. Poza tym zazbroję chudziaka siatką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 21.11.2005 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Mam problem i proszę o pomoc. Moje fundamenty z bloczków sa wysokie ( 1,4 m nad poziom gruntu) jest to spowodowane tym ze musze nawieść w koło domu dużoo ziemi. Do wnętrza fundamentów wsypano 15 wanien piasku i nie zagęszczano go zgodnie z zasadami co 30 cm, Zrobiłem badanie zageszczenia i okazało sie ze piasek jest zageszczony na Ip=0,30. Podobo prawidłowe zageszczenie to Ip=0,95 ??? Raczej Id ale to szczegół Nie zgodziłem sie na zalewanie podłogi gdyż boję sie ze w późnieszym czasie piasek siądzie i zaczną mi pękać ściany działowe i podłoga. Czy moje obawy są słuszne? Co zrobić aby zagęścic piasek bez wyciągania go i ponownego zagęszczania? ( boje sie ze moze to nadwyrężyc konstrukcje fundamentów) czy zagęsczanie wodą cos da? Zaznaczam ze teren jest dosc podmokły i wody gruntowe za dos płytko. MAM DUŻY ZAWRÓT GŁOWY. POMOCY ;-( Mozesz spróbować wodą ,możesz zagęszczarką teraz i na wiosnę - powinno osiąść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 21.11.2005 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 ja miałem 1 m ściany , zasypali mi wszystko odrazu, zagęszczałem lejąc w to wodę , aż zrobiło się małe bagienko, potem zostało to zagęszczone 2 razy zagęszczarką 200 kg , wylałem chudziaka i już 4 miesiące stoi, dom w stanie surowym, nic nie pękło narazie i wygląda że będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ula i Sławek 21.11.2005 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Może wynajmij skoczka? Ok. 60-100zł za dzień. To takie urządzenie na ropę, który podskakując ubija ziemię. W jeden dzień całość zagęścisz choć, na dole będzie niestety nieubite, bo skoczek ubija max. do metra głębokości. Potem podlej całość wodą, wiosną też i powinno być już dobrze zagęszczone. Nasz kierownik radził dodawać do zagęszczanego piasku cementu (1:100) i zamieszanie (motyką/grabiami?). Ale to zrób dopiero wiosną, przed wylaniem chudziaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 21.11.2005 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Może wynajmij skoczka? Ok. 60-100zł za dzień. To takie urządzenie na ropę, który podskakując ubija ziemię. W jeden dzień całość zagęścisz choć, na dole będzie niestety nieubite, bo skoczek ubija max. do metra głębokości. Potem podlej całość wodą, wiosną też i powinno być już dobrze zagęszczone. Nasz kierownik radził dodawać do zagęszczanego piasku cementu (1:100) i zamieszanie (motyką/grabiami?). Ale to zrób dopiero wiosną, przed wylaniem chudziaka. Do metra to raczej nie - z tego co pamietam to do około 40 cm te większe - 1 metr to juz chyba tylko ciężkie płyty wibracyjne - ważące około 1 tony - zagęściłyby piasek razem ze ścianami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ula i Sławek 21.11.2005 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Z naszych doświadczeń i rozmów z budowlańcami wynika, że zdecydowanie lepiej zagęszcza skoczek, ponieważ ma mniejszą powierzchnię stopy ubijającej przez co lepiej ubija. Płyta nawet najcięższa zrobi to przede wszystkim dużo wolniej od skoczka i praktycznie dużo bliżej powierzchni. Więcej wyrówna niż zagęści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 21.11.2005 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Może wynajmij skoczka? Ok. 60-100zł za dzień. To takie urządzenie na ropę, który podskakując ubija ziemię. . sprostowanie - to nie jest urządzenie na ropę lecz na etylinę. Praktykowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ula i Sławek 21.11.2005 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Akurat jeden z naszych modeli był o dziwo na ropę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 21.11.2005 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Z naszych doświadczeń i rozmów z budowlańcami wynika, że zdecydowanie lepiej zagęszcza skoczek, ponieważ ma mniejszą powierzchnię stopy ubijającej przez co lepiej ubija. Płyta nawet najcięższa zrobi to przede wszystkim dużo wolniej od skoczka i praktycznie dużo bliżej powierzchni. Więcej wyrówna niż zagęści. Zależy jakiego soczka z jaką płytówką porównywać - niemniej jednak zagęszczenie 1 m skoczkiem jest niemożliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 22.11.2005 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 Może wynajmij skoczka? Ok. 60-100zł za dzień. To takie urządzenie na ropę, który podskakując ubija ziemię. . sprostowanie - to nie jest urządzenie na ropę lecz na etylinę. Praktykowałem. są i na ropę i na benzynę ( bo etyliny to juz nie ma ładnych parę lat w sprzedaży , etylina to była dawna żółta , czyli ołowiowa, a teraz zamiast etyliny jest euro super bezołowiowa..... ) to tak skoro spieramy się o drobiazgi:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 22.11.2005 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 Ja tez bym zalecal skoczka - napewno bedzie to duzo, duzo skuteczniejsze od samego polewania. Proponuje: woda, skoczek - potem zostawic to na zime i wiosną znow woda i skoczek . Wylanie chudziaka to pare godzin roboty, wiec lepiej odloz to na wiosne. Niech piach sobie teraz osiada. Plyta wibracyjna z prostego powodu nie za bardzo sie nadaje: jak to cholerstwo wciagnac ponad bloczkami? Poza tym uwazam tez, ze skoczek ubije skuteczniej. Wynajecie skoczka to nie jest duzy wydatek (ja placilem cos ok. 100zl/dzien z paliwem), wiec mysle ze warto. Ubijesz w pare godzin i jeszcze tego samego dnia oddasz. Potem na wiosne powtorka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ula i Sławek 22.11.2005 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 Mieliśmy dwa skoczki i jedną płytę, taką ręczną o stopie ok. 50x60cm. Skoczki z pozoru były do siebie podobne, ale pracowały różnie. Jeden skakał i ubijał tak dobrze, że śmiemy twierdzić, że utwardzenie max. na głębokości 1m jest możliwe. Gdybyśmy mieli tylko tego słabszego, tego stwierdzenia nie napisalibyśmy na FM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 22.11.2005 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 Mieliśmy dwa skoczki i jedną płytę, taką ręczną o stopie ok. 50x60cm. Skoczki z pozoru były do siebie podobne, ale pracowały różnie. Jeden skakał i ubijał tak dobrze, że śmiemy twierdzić, że utwardzenie max. na głębokości 1m jest możliwe. Gdybyśmy mieli tylko tego słabszego, tego stwierdzenia nie napisalibyśmy na FM. Niestety nie jest możliwe - 1 metr piasku można by zagęścić podnoiszać 5 ton na wys. 5m i zrzucając - wtedy może tak -nie che mi się liczyć Skoczki gdzies max chyb zagęszczają do około 40 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ula i Sławek 22.11.2005 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 Na 40 cm to stopa skoczka wejdzie w zimię jeśli nie jest ona ubita. U nas koparka wsypywała ziemię, a robotnik chodził ze skoczkiem i ją ubijał. Tak więc jeśli ziemia jest rozpulchniona to da się ją ubić do metra głębokości. Co dla Ciebie Geno znaczy 1m głębokości? Bo dla nas zagęszczenie odcinka, który przed ubiciem miał głębokość 1m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 22.11.2005 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 Na 40 cm to stopa skoczka wejdzie w zimię jeśli nie jest ona ubita. U nas koparka wsypywała ziemię, a robotnik chodził ze skoczkiem i ją ubijał. Tak więc jeśli ziemia jest rozpulchniona to da się ją ubić do metra głębokości. Co dla Ciebie Geno znaczy 1m głębokości? Bo dla nas zagęszczenie odcinka, który przed ubiciem miał głębokość 1m. Dla mnie znaczy to,że na 1m głębokości będzie Id piasku = 0,95 a nie na 40 cm Id=0,95 na 70 Id=0,70 a na 1 metrze Id=0,45 tak dla przykładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezak 22.11.2005 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 Jeśli stopień zgęszczenia gruntu Id=0,3 jeśli jest równomierny na całości budynku jest akceptowalny wg mnie. Jeśli człowiek nie pozostawia wyraźnych śladów po sobie na piasku jest OK. Dla pewności 3-4 godz. zagęszczarki, powierzchniowo zagęści 20-30cm warstwę wierzchnią piasku. W czasie zagęszczania piasek powininen byc wilgotny. + 10 cm chudziaka i wystarczy. Ważna uwaga: piasek musi być różnoziarnisty np polny, widoczne różne grubości ziaren tzn zagęsczalny, piasku rzecznego lub frakcjowanego się nie zagęści. Jeśli jest rzeczny to inny sposób postępowania.itd.. // Id=0,4 -0,45 to stopień zagęszczenia dla 90% guntów ziarnistych rodzimych w stanie nienaruszonym, zagęszczonych naturalnie.Is=0,95 to wskaźnik zagęszczenia gruntu i dopowiada Id= ok. 0,6 i stosowany jest dla posadowienia fundamentów lub konstrukcji obc. dynamicznie. // Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ula i Sławek 22.11.2005 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 Hehe! No widzisz, podjąłeś dyskusję z laikiem budowlanym. Inaczej rozumiemy "zagęszczenie 1m". Powiedz, czy mimo naszej dyskusji umiesz wskazać lepszy sposób na zagęszczenie zimi bez jej wykopytania? Dla nas jest to woda i skocznek, może jeszcze dodanie odrobiny cementu. Nic lepszego nie przychodzi do głowy. Może jeszcze doradzilibyśmy mając tylko na uwadze zagęszczenie, aby nie kryć dachu bo wówczas opady deszczu i śniegu też przyczyniłyby się do zwiększenia gęstości. Ale z drugiej strony byłoby to niewskazane dla ścian (szczególnie jeśli są z betonu komórkowego) i dla konstrukcji drwenianej dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 22.11.2005 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 Jeśli stopień zgęszczenia gruntu Id=0,3 jeśli jest równomierny na całości budynku jest akceptowalny wg mnie. Jeśli człowiek nie pozostawia wyraźnych śladów po sobie na piasku jest OK. Dla pewności 3-4 godz. zagęszczarki, powierzchniowo zagęści 20-30cm warstwę wierzchnią piasku. W czasie zagęszczania piasek powininen byc wilgotny. + 10 cm chudziaka i wystarczy. Ważna uwaga: piasek musi być różnoziarnisty np polny, widoczne różne grubości ziaren tzn zagęsczalny, piasku rzecznego lub frakcjowanego się nie zagęści. Jeśli jest rzeczny to inny sposób postępowania.itd.. // Id=0,4 -0,45 to stopień zagęszczenia dla 90% guntów ziarnistych rodzimych w stanie nienaruszonym, zagęszczonych naturalnie. Is=0,95 to wskaźnik zagęszczenia gruntu i dopowiada Id= ok. 0,6 i stosowany jest dla posadowienia fundamentów lub konstrukcji obc. dynamicznie. // Pozdrawiam, Jasne ale ja nie o tym - zgodzisz się ze mną ,że ubijaki stopowe nie zagęszcają na 1m O tym,że można nim zagęścić wystarczająco do swoich potrzeb pisałem wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 22.11.2005 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 Hehe! No widzisz, podjąłeś dyskusję z laikiem budowlanym. Inaczej rozumiemy "zagęszczenie 1m". Powiedz, czy mimo naszej dyskusji umiesz wskazać lepszy sposób na zagęszczenie zimi bez jej wykopytania? Dla nas jest to woda i skocznek, może jeszcze dodanie odrobiny cementu. Nic lepszego nie przychodzi do głowy. Może jeszcze doradzilibyśmy mając tylko na uwadze zagęszczenie, aby nie kryć dachu bo wówczas opady deszczu i śniegu też przyczyniłyby się do zwiększenia gęstości. Ale z drugiej strony byłoby to niewskazane dla ścian (szczególnie jeśli są z betonu komórkowego) i dla konstrukcji drwenianej dachu. Dlatego ja nie pisałem,że ubijak stopowy czyli skoczek nie da pożądanych cech - pisałęm tylko o ty,że na 1 niemożliwe jest zagęszczenie równomierne - drobny szczegół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts