sceptyk 21.11.2005 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 chodzi o taką rzecz: następuje kupno towarów, których faktury wykorzystuje się do ulgi remontowej (na adres "X" gdzie jest zameldowanie) towarów tych jednak nie montuje się pod tym adresem, a w powstającym domu (pod adresem "Y"). Pytania : - czy jest to dozwolone - czy takie rzeczy są w praktyce kontrolowane i sprawdzane przez US (jeżeli nie są dozwolone) - jakie są represje za wykrycie takiej sytuacji (jeżeli nie jest dozwolona) Z góry dziękuję za podzielenie się doświadczeniami i wiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-iva- 21.11.2005 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Przecież to naturalne , że gdzieś trzeba mieszkać , żeby gdzie indziej budować, lub remontować Jedyna "konieczność" to posiadanie tytułu prawnego do lokalu. Np. akt własności domu, działki, mieszkania etc ... A , że to sytuacja normalna ( czyli dozwolona) - to punkty dwa i trzy są "nieaktualne" - życzę powodzenia w remontach-budowie )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yogi66 22.11.2005 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 chodzi o taką rzecz: następuje kupno towarów, których faktury wykorzystuje się do ulgi remontowej (na adres "X" gdzie jest zameldowanie) towarów tych jednak nie montuje się pod tym adresem, a w powstającym domu (pod adresem "Y"). Pytania : - czy jest to dozwolone - czy takie rzeczy są w praktyce kontrolowane i sprawdzane przez US (jeżeli nie są dozwolone) (Mogą być kontrolowane, w praktyce jest to - jakie są represje za wykrycie takiej sytuacji (jeżeli nie jest dozwolona) Z góry dziękuję za podzielenie się doświadczeniami i wiedzą 1) Jest to działanie niezgodne z ustawą 2) Może być to przedmiotem kontroli aczkolwiek taka ewnetualność jest mało prawdopodobna. 3) Zwrot nienależnej (wyłudzonej) ulgi wraz z odsetkami + obligatoryjna grzywna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sceptyk 22.11.2005 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 fajnie, dwie odpowiedzi i.... całkowicie sprzeczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-iva- 22.11.2005 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 bo jak sądzę każdy z odpowiadających inaczej zrozumiał pytanie Ja uznałam, że te towary - to artykuły do remontu domu który jest własnością pytającego i tym samym wykorzystuje je zgodnie z przeznaczeniem . Natomiast jeżeli ktoś chce kupić nie tyle "towary" ile faktury - i rzeczywiście nic nie remontuje, ani nie buduje - tylko odlicza - to jest to jasne , że niezgodne z prawem . Do ulgi remontowej wykorzystuje się zakupione i zamontowane artykuły - reszta kombinacji to juz przestępstwo . O ile jednak ktos remontuje sobie kupiony dom i odlicza ten remont w uldze - nie widzę problemu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 23.11.2005 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2005 Myślę jednak, że przy okazji zwrotu VAT sporo rzeczy może powychodzić. Cegieł czy 100 m płyty g-k nie wrzucimy przecież w remont mieszkania, a pewnie duzo osób będzie występowało o zwrot VAT. I jesli urzędnik będzie dociekliwy, to byc może dojrzy, że dwie inwestycje pt. remont mieszkania i budowa domu dziwnie się przenikają... Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sceptyk 23.11.2005 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2005 właśnie chodzi o zamontowanie (zabudowanie) tych przedmiotów w domu który powstaje (np. spłuczki, wanna, jakieś okno etc), ale faktura na adres innego lokalu (mieszkania), bo przecież w powstającym domu adresu zameldowania się nie ma. To mieszkanie oczywiście jest również własnością właściciela powstającego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yogi66 23.11.2005 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2005 właśnie chodzi o zamontowanie (zabudowanie) tych przedmiotów w domu który powstaje (np. spłuczki, wanna, jakieś okno etc), ale faktura na adres innego lokalu (mieszkania), bo przecież w powstającym domu adresu zameldowania się nie ma. To mieszkanie oczywiście jest również własnością właściciela powstającego domu. To nie adres odbiorcy faktury jest istotny. Istotne jest miejsce zużycia (montażu) danego towaru lub usługi. W rocznym oświadczeniu podatkowym PIT oswiadczasz pod groźbą odpowiedzialności karnej, że dane materiały czy też usługi wykorzystane w celu dokonania remontu lokalu do którego posiadasz tytuł prawny. I z tego jesteś przez US rozliczany przez najbliższe 5 lat (a w praktyce to nawet 6 ... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 24.11.2005 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2005 sceptyk: ale jeżeli ubiegałbyś się o zwrot VAT za cegły, to musisz o ile pamiętam wykazać się pozwoleniem na budowe - a tam juz jest nowa lokalizacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sceptyk 24.11.2005 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2005 yogi 66, czyli rozumię, że taka sytuacja jak przedstawiłem jest dozwolona, montaż przecież następuje w powstającym domu, do którego oczywiście posiada się tytuł prawny (prawo własności), tylko czy nie ma kruczka w sensie wykładni językowej :ulga remontowa, a tutaj nie ma remontu, tylko jest budowa po porstu nie czytałem tych przepisów i może moje pytania są trochę infantylne aha, wyjaśniam, że w tym wątku nie chodzi o zwroty różnicy VAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 24.11.2005 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2005 Sceptyk: wiem, że nie chodzi Ci o zwrot Vat. Ale mi chodzi o to, że jeśli ktoś zarówno korzysta z ulgi remontowej, odliczając to, co de facto zużył na budowę domu, a zarazem korzystac będzie ze zwrotu VAT, to teoretycznie znacznie łatiwej urzednik może dojść, że tak na prawdę wydatki nie zostały poniesione na remont mieszkania.Czy oni robią jakies wizje lokalne, żeby zobaczyć, czy w mieszkaniu np. rzeczywiście mamy brodzik - sama chciałabym wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sceptyk 24.11.2005 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2005 oki abromba, ja zakładam, że z faktury do zwrotu vat nie będą wykorzystywane do ulgi i vice versa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 25.11.2005 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2005 A w ogóle to dyskusja na anlogiczny temat rozwija się w wymianie doświadczeń. Niestety zrobienie linka przekracza moje zdolności intelektualne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts