Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak przyczepić termometr zewnętrzny do okien plastikowych?

abromba

Recommended Posts

Abromb nie chce się dotykać do Forum, więc kazał mi się spytać, jak ma przyczepić termometr - plastikowy kupiony w Leroy Merlin do okien PCV:

a) przybić

b) przykręcić

c) przykleić

d) kazać Abrombie trzymać :lol: (ale wesołek z niego)

by rzecz jasna nie uszkodzić okien.

No to widzicie, jakiego mam Faceta.

.......kleik nie zostawia śladów, bo po paru latach sam odpada i trzeba nowy termometrzyk kupić.

.....a ewentualnie można za 30 - 100 zeta kupić sobie termometr elektroniczny z sondą....

....są nawet takie z radiową sondą ale kosztują 300 i więcej :(

ale to już prawdziwa stacja pogodowa gdzie masz:

temp., ciśnienie, siła wiatru, tendencje pogodowe, wilgotność i np. radio z budzikiem...

J

.....a ewentualnie można za 30 - 100 zeta kupić sobie termometr elektroniczny z sondą....

....są nawet takie z radiową sondą ale kosztują 300 i więcej :(

ale to już prawdziwa stacja pogodowa gdzie masz:

temp., ciśnienie, siła wiatru, tendencje pogodowe, wilgotność i np. radio z budzikiem...

A ja kupiłem jakiś chiński z sondą radiową za chyba 80 zł w Leroy. Mierzy temperaturę.

zwykły termometr za 6 zeta z gabą samoprzylepną

sladów nie pozostawia a jak odpadnie po 6 latach to nie szkoda kasy na nowy termometr

z drugiej strony możesz to przykrecic do styropianu ocieplającego mur. jest na tyle twardy z całą oprawą-siatka klej- że zwykły kołek rozporowy - 6mm utrzyma go

ja osobiscie przykreciłem lampę i sie trzyma - oczywiscie trzeba wziąć pod uwagę nawietrzenie sciany co do lampy zeby nie zerwało- ale w przypadku tyermometru nie bedzie to miało znaczenia

Whisper

...ja takie chińskie cudo ogladałem, ale okazało się, że rozbieżność we wskazywanej temperaturze ( baza i sonda obok siebie ) po 20 min. obserwacji była ok. 1,5 stopnia ( sonda zawyżała :o :o :o )....

a pan przyznał szczerze, że dobry to niestety kosztuje więcej..

...inna sprawa czy 1 stopień +/- ma znaczenie ?

Pozdro

J

Abromb za okno [bez termometru] jak bedzie dygotal to idzie zima jak oblewal potem to znaczy sie goraco jest i srodek lata.

Można przykleić do szyby, co z klejeniem do ramy [czy zostana slady - nie wiem], ewentualnie przykrecic na dwie male srubki, otworki zawsze potem mozna zakleic bialym klejem epoksydowym, osmiorniczka, itp.

Sorry za naiwność moich pytań, ale czy np po jakimś czasie w miejscu przyklejenia nie zrobi się jakieś odbarwienie tych okien (są białe) - i wtedy będziemy skazani do końca życia tych okien przyklejać tam termometr?

Zależy jaka taśma, jakie podłoże i interreacje klej - tworzywo.

Wynik nie do przewidzenia, z dużym prawdopodobieństwem będzie widoczne, chociażby dlatego, że miejsce będzie chonione przed UV i okno będzie się w tym miejscu nieco wolniej starzało.