kaminsw 22.11.2005 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 Witam wszystkich W tym roku zabrałem się za rozbudowę domu. Poddasze + kotłownia z boku. Nie robię samowolki. Załatwiłem wszystkio jak neleży. Projekt, powolenie itd. Mam jednak pewien problem. Jedna ściana budynku jest oddalona od granicy działki o 3m. Według przepisów na tej ścianie nie powinno być żadnego okna. Kazali nawet usunąć te okna które były w starej części budynku. "Cały dom przy przebudowie powinien być dostosowany do istnijących przepisów" tak brzmiał argument pani urzędnczki. Jednak to nie wszystko. Oczywiście na poddaszu też okna są zabronione. Mam jednak pomieszczenia których nie mogą inaczej doświetlić jak oknem w ww. ścianie. Czy jest jakaś możliwość obejścia tego przepisu? Oczywiście mogę wstawić luksfery, ale nie jest to chyba idealne rozwiązanie. Włodek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redd 22.11.2005 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 "Cały dom przy przebudowie powinien być dostosowany do istnijących przepisów" Jest to stwierdzenie bardzo ogólne i czy zgodne z prawdą, to zależy od konkretnego obiektu i zakresu dokonywanej przebudowy. Dokonując np. gruntownej przebudowy obiektu, który stoi w granicy działki nie ma oczywiście możliwości „dopasowania” się do obowiązujących przepisów. Jeśli jednak zamierzasz podwyższyć dom, czyli dodać nowe elementy tj. ściany z oknami, to te muszą być w zgodzie z aktualnymi przepisami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaminsw 25.11.2005 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2005 Co do nowych okien to wydaje mi się oczywiste. Ale pani w urzedzie kazała mi usunąć okna które już były w starej części domu. Czy przepisy budowlane nie mówią o sytuacjach wyjątkowych. Np. że można wystąpić do urzędu o pozwolenie na wstawienie okna w ścianie, która jest 3 m od granicy działki z powodu braku inne możliwości doświetlenia pomieszczeń? Włodek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redd 25.11.2005 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2005 pani w urzedzie kazała mi usunąć okna które już były w starej części domu. Jeśli stara część domu nie jest objęta bezpośrednio projektem przebudowy, to polecenie usunięcia okien nie ma uzasadnienia. Czy przepisy budowlane nie mówią o sytuacjach wyjątkowych. Generalnie nie mówią, pewnie z takiej przyczyny, że przepis taki byłby bardzo różnie interpretowany. Jedynie odstępstwo od warunków technicznych może wydać minister właściwy dla danego rozporządzenia. Jednak najlepiej po prostu znaleźć kompromis pomiędzy rozwiązaniem funkcji (i właściwym doświetleniem) a obowiązującymi przepisami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts