Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pozwolenie na budowę - nowy dokument???

Elżbieta Bułatowicz

Recommended Posts

Niedawno składałam wniosek o pozwolenie na budowę i pani w urzędzie poinformowała mnie, że brakuje mi opinii dot. lokalizacji zjazdu z drogi gminnej (wydawana przez Referat Gospodarki Komunalnej i Inwestycji w urzędzie). Pani stwierdziła, że jest to wymóg wprowadzony we wrześniu 2005 i bez tego dokumentu moja dokumentacja jest niepełna.

Czy jest to rzeczywiście nowy przepis? Czy spotkaliście się z tym?

Z góry dziękuję za wszelkie uwagi.

pozdr.

Temat mnie na tyle zainteresował, że przegrzebałam całego Lexa w poszukiwaniu jakiegoś rozporządzenia lub ustawy, która weszłaby w życie we wrześniu i miała cokolwiek wspólnego z lokalizacją zjazdu, opinią czy czymkolwiek innym.

Nie znalazłam. Ale w ciągu miesiąca ukazuje się tyle nowych przepisów, że mogłam przegapić. Poza tym odpowiedź tej Pani też mogła być nierzetelna.

Najlepiej żeby jakiś praktyk z drugiej strony lady się wypowiedział.

Niedawno składałam wniosek o pozwolenie na budowę i pani w urzędzie poinformowała mnie, że brakuje mi opinii dot. lokalizacji zjazdu z drogi gminnej pozdr.

Być może twoja działka ma dostęp do drogi publicznej, ale nie ma zrobionego (a więc widocznego na mapie) zjazdu i bramy. Decyzja o lokalizacji zjazdu jest wówczas niezbędna do pozwolenia na budowę.

Dzięki za info.

Tak, mam zaplanowany zjazd na drogę gminną. Ale na mojej mapie do celów projektowych zostały przez architekta naniesione: zjazd i brama. Rozumiem, że chodzi o to, że jeśli na mapie robionej przez geodetę nie ma zjadu i bramy urząd może tego wymagać. Ale z drugiej strony :) chyba nikt kto zaczyna budowę (ubiega się o pozwolenie) zjadu ani bramy nie ma.

W każdym bądź razie napisałam w urzędzie wniosek (druk urzędu) o wydanie opinii, poczekałam około 2 tygodnie (dzwoniąc kilka razy, żeby o mnie nie zapomnieli) i dostałam opinię :D.

pozdr.

Cześć

Nie wiem czy to o to chodzi, ale ja mam w swojej dokumentacji opinię techniczną o treści: "Wydział komunikacji i transportu Starostwa powiatowego zawiadamia, że po zapoznaniu się z przedstawioną dokumentacją opiniuje pozytywnie projekt zjazdu z drogi lokalnej na teren działki o numerze... położonej w miejscowości..." opinia ta ważna jest z rysunkiem.

Pozdrawiam,

Iwona

Rzeczywiscie zgodnie z nowelizacja prawa budowlanego weszlo zarzadzenie ze trzeba miec projekt zjazdu z posesji na droge gminna ma sie to tak architekt na mapie zagospodarowania dzialki nanosi luki wyjazdu oraz metraz bramy wyjazdowej i to wsio idzie sie do wydzialu inwestycyjno technicznego oni to opiniuja i wysylaja do gospodarki komunalnej u mnie to trwalo jakies 2 dni + 1 dzien rysowania przez architekta w sumie sam bym to narysowal nic skomplikowanego. Ale niedogodnosc jest szczegolnie jak komus sie spieszy i dostaje taka informacje na ostatnia chwile.

Pozdrawiam

CMyK

Rzeczywiscie zgodnie z nowelizacja prawa budowlanego weszlo zarzadzenie ze trzeba miec projekt zjazdu z posesji na droge gminna ma sie to tak architekt na mapie zagospodarowania dzialki nanosi luki wyjazdu oraz metraz bramy wyjazdowej i to wsio idzie sie do wydzialu inwestycyjno technicznego oni to opiniuja i wysylaja do gospodarki komunalnej u mnie to trwalo jakies 2 dni + 1 dzien rysowania przez architekta w sumie sam bym to narysowal nic skomplikowanego. Ale niedogodnosc jest szczegolnie jak komus sie spieszy i dostaje taka informacje na ostatnia chwile.

Pozdrawiam

CMyK

Cześć

Nie wiem czy to o to chodzi, ale ja mam w swojej dokumentacji opinię techniczną o treści: "Wydział komunikacji i transportu Starostwa powiatowego zawiadamia, że po zapoznaniu się z przedstawioną dokumentacją opiniuje pozytywnie projekt zjazdu z drogi lokalnej na teren działki o numerze... położonej w miejscowości..." opinia ta ważna jest z rysunkiem.

Pozdrawiam,

Iwona

Dokładnie tak, tyle że na początku pisma mam jeszcze napisane jakie warunki powinien spełniać zjazd: szerokość, "nawierznia co najmniej twarda", "przecięcie krawędzi nawierzchni zjazdu z drogi wyokrąglone łukiem kołowym..." itp.

Mówili, że jeśli bym miała zjazd na drogę prywatną nie musiłabym załączać tej opinii.

pozdr.

Pozdrawiam

CMyK

Mnie poprosili o xero mapki do celów projektowych (tę która była częścią projektu), na której miałam już wcześniej narysowane wszystkie szczegóły. Ale nie śpieszyli się bardzo, jak widać.

pozdr.

Ja tez musialem teraz dołaczyc opinię komunikacyjną wydana przez Powiatowego Inspektora Ruchu (gdzie jest mowa, ze zjazd moze byc w takiej lokalizacji, jak na planie zagospodarowania działki o okreslonych parametrach - to jest wlasciwie zgoda na zjazd) oraz "opinię" Zarządu Drog (nowosc!!), ze potwierdzaja, ze taki zjad mozna zrobic. Jest to specjalna opinia/zaswiadczenie/ pozwolenie (sami nie wiedzieli jeszcze niedawno co to ma byc) wprowadzone we wrzesniu na potrzeby uzyskania pozwolenia na budowe.

Nie musialem natomiast robic juz teraz projektu (technicznego) wykonawczego zajzdu (oszczednosc 500 zł), ktory trzeba bedzie zrobic, jak bede zjazd budował - ale to za 2 lata.

• 11 months później...
Sprawdziłem w przepisach, że połączenie drogi prywatnej z publiczną jest traktowane tak samo jak zjazd bezpośrednio z nieruchomości. Zatem jeśli wcześniej nie uzyskano zezwolenia/uzgodnienia od zarządcy drogi, trzeba je będzie uzyskać. Jeśli ta droga prywatna ma innego właściciela, zapytaj go czy dostał takiej uzgodnienie, albo zapytaj w zarządzie dróg, czy już wydawali.

No właśnie niestety chyab masz rację. Ale po kolei.

Działek skupionych wokół tej drogi jest 9, właścicieli 7.

W moich warunkach zabudowy w punkcie "Warunki obsługi w zakresie infr. tech. i komunikacji jest napisane:

"Bezpośredni wjazd na działkę z drogi wewnętrznej nie podlega uzgodnieniu z tut. Zarządem, natomiast włączenie drogi wewnętrznej do ul. XYZ wymaga umocnienia, co winno być, w porozumieniu z właścicielami działek obsługiwanych z tej drogi, wyprzedzająco uzgodnione z Zarządem Dróg Miejskich".

I tak:

1. Adaptator mówi, napisać pismo, że umocnienie odbędzie się w terminie pózniejszym po wybudowaniu domów, zebrać podpisy wszystkich współwłaścicieli i wysłać do Architektury i Zarządu Dróg. I czekać co oni na to.

2. Rozmawiałem z osobą z Zarządu Dróg, i oni widzą projekt zjazdu, który moga uzgodnić.

Natomiast nigdzie nie jest napisane wprost, że to uzgodnienie jest potrzebne do PnB.

Co robić?

Prawnie masz rację, do PnB potrzeba tylko "oświadczenie właściwego zarządcy drogi o możliwości połączenia działki z drogą publiczną zgodnie z przepisami o drogach publicznych". Ewidentnie jest to coś innego niż zezwolenie na lokalizację zjazdu. Spróbuj wydobyć z zarządu dróg pismo, że zjazd jest możliwy pod warunkiem uzgodnienia kwestii technicznych na etapie wydawania zezwolenia na zjazd. Nie wiem czy jest taka praktyka, jeśli nie, ciężko to będzie przewalczyć.

Teoretycznie jest potrzebne przed wybudowaniem takiego zjazdu, cokolwiek by to miało znaczyć. Z tego można twierdzić, że przed zgłoszeniem rozpoczęcia budowy, bo ciężko rozpocząć jak nie ma zjazdu. Tyle że po wydaniu PnB urząd nie bardzo ma możliwość dopilnowania, że ktoś uzyskał zezwolenie. Można się też upierać, że dopiero przed zgłoszeniem do użytkowania /pozwoleniem na użytkowanie, bo wcześniej nie ma regularnego korzystania z drogi. Nie zdziwił bym się, gbyby taki warunek znalazł się w pozwoleniu na budowę, jeśli nie będzie to załatwione przed wnioskiem o PnB.