Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka na powrotach z grzejników???

joan

Recommended Posts

Nie ma to jak polskie prowizorki ...

A wystarczy jak sie kociołek węglowy kiedyś za mocno nagrzeje...bo rodzinka (jak będzie im za ciepło) pozakręca grzejniki...a potem się okaże że na podłogę w temp. 70 stc ciężko wejść na boso (np),albo kafeli sie "podniosą"...

Na dom to stać ,a na zaworek za jakieś 100 zł to już nie???

W sensie - domek byleby piękny był na zewnątrz (dla sąsiadów) ,a w środku...eb...ł to pies. Aha no i jeszcze dobra fura na podjeździe.

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dżołzi- pogratulowac że wszystko działa choc nie powinno.

Czemu tak na mnie mowisz ?

Srry JoShi, Jakoś tak mi sie strasznie kojarzy twój nick z pewna postacia z serialu "Miasteczko Twin Peaks"

A wracając do podłogówki to Mały jest fachowcem i wie co pisze.

Z drugiej strony podłoga nie powinna miec wiecej niz 26-27 C. We wszystkich instrukcjach instalacyjnych o tym pisza. Tylko w łazience dopuszcza się wyzsza temp-o ile pamietam do 33C. Nie wiem jaki masz w swojej instalacji wpływ na temperaturę podłogi i zasilania podłogówki bo nic o tym nie piszesz poza tym ze działa.

Z wyjatkiem kondensatów żaden inny, nie zabezpieczony kocioł na takim parametrze nie pożyje długo.

Mam podłogówki z powrotów grzejników i...

1. Działąją bardzo ładnie

2. Podłoga się nie podnosi, ale mam na wyjściach z grzejników RTL'ki. Z tłumaczeń hudraulika przyjąłem do wiadomości, że właśnie one mają zapobiegać sytuacji jaką opisuje Mały.

3. Co do temperatury. W kuchni i łazience jest tak ustawiona, że podłoga jest cieła nie neutralna i żona mnie przestrzega, żebym się nie ważył to zmieniać. Tak jest dobrze i koniec :wink: . Inna sprawa, że w kuchni się dużo nie stoi, przy blatach się końcy więc tam tak ciepło nie jest, ale żona lubi ciepło i nie mam zamiaru jej tego odbierać :wink: . Obserwuję kota który to też sobie chwali. W łązience to ciepła podłoga to już sam luxus :D . Co do podłogóki w salonie, tam gako główne ogrzewanie są grzejniki, a podłogówka która tam jest jest zasilana z grzejnika z wykuszu i tu mam tak ustawione, że podłoga jest neutralna (ani ciepła, ani zimna).

Tak mamy i jesteśmy z tego zadowoleni. Na dzień dzisiejszy jedyne co byśmy zmienili do dołożyli podłogówkę w holu, ale może kiedyś przy większym remoncie... :roll:

Pozdrawiam

Nie ma to jak polskie prowizorki ...

A wystarczy jak sie kociołek węglowy kiedyś za mocno nagrzeje...bo rodzinka (jak będzie im za ciepło) pozakręca grzejniki...a potem się okaże że na podłogę w temp. 70 stc ciężko wejść na boso (np),albo kafeli sie "podniosą"...

Sie nie nagrzeje bo sie ma na gaz z pozadnym sterowaniem ;)

Temperaturę

1.To ze podloga ma 25 stobni nie oznacza, ze na powrocie jest 25 stopni. Woda oddaje czesc ciepla ale na pewno nie wychaldza sie az do stanu rownowagi termicznej z podloga.

2. Pseudopodlogowke mam tylko na niektorych powrotach. Spotykaja sie one w rozdzielaczu z innymi, gdzie temperatura powrotu jest wyzsza i do kotla wraca wcale nie taka wychlodzona woda.

Naprawde to nie wiem o co Ci chodzi...

POza tym pytanie było o sytuacje gdy podłogówka jest zasilana z powrotu grzejnika, a u Ciebie jest inaczej.

Skad to wywnioskowales. U mnie wlasnie jest zasilana z grzejnika tylko bez specjalnego zaworu...

Ty wogole czytasz co jest napisane czy tak sobie odpowiadasz co Ci slina na jezyk przyniesie ?

JoShi,

Masz najwyraźniej farta i super wysterowany piecyk-najprawdopodobniej z regulacja pogodową. Ciekawe czy twoi fachowcy z takim samym polotem podeszli do kwesti dylatacji.:-)

Owszem dylaracje sa tak jak przy normalnej podlogowce... I popatrze, ze nawet spelnia swoje zadanie, bo ju trzecia zima a tu panie nic nie trzaska ;)... A piecyk mam z regulacja pogodowa..

Ja sie skłaniam do podłączenia podłogówki z wyjscia grzejników ale z RTL-ami.

Jak woda przekroczy np:50 stopni to RTL zamknie i woda wróci normalnie rurką powrotną.

Jak będzie poniżej 50 stopni to popłynie w podłoge i wróci do pieca.

I tu właśnie nie wiem jak w takim przypadku dobrać moc grzejników i podłogi.

Witam.

a nie wystarczy odpowiedznio zkryzować zaworu na grzejniku aby się zabezpieczyć przez przegrzaniem podłogi.

Osobiście sma coś takiego załozyłem w łazienkach i wiatrołapie. Sterowanie CO mam z pogodówki. Na razie jest ok, akiedy wtdaje mi się że podłoga jest zaciepła przykręcam zawór na kalafiorze.

Witam.

a nie wystarczy odpowiedznio zkryzować zaworu na grzejniku aby się zabezpieczyć przez przegrzaniem podłogi.

...

...Na razie jest ok, akiedy wtdaje mi się że podłoga jest zaciepła przykręcam zawór na kalafiorze.

Ja chce zrobićtak aby to było w pełni automatyczne bez ręcznego kręcenia.

A do tego "kryzowanie" czyli zwiększanie oporów przepływu nie wchodzi w grę.

Instalację tak ustawie coby jak RTL się zamyka to przepływ był inną drogą