Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co z moją hipoteką?

gaja

Recommended Posts

Właśnie przeczytała w GW, że weszły w zycie znowelizowane przepisy ordynacji podatkowej a w nich takie cudo:małżonkowie nie mogą występować o wpis hipoteki na ich wspólnej nieruchomości, może tylko fiskus lub samorząd. Innymi słowy jeśli nie mam rozdzielności majątkowej lub nie jestem po rozwodzie nie mogę wystąpić o wpis hipoteki. Więc jakim sposobem mam przekształcić zaciągnięty kredyt budowlany w kredyt hipoteczny? Pomóżcie zrozumieć mi tą kwestię, bo zupełnie się pogubiłam!

My z mezem wlasnie mielismy zaczac starania o wpis. Kradyt byl przyznany w sierpniu. Rozmawialismy wczoraj w banku (BPH) i zlozylismy podanie o przedluzenie terminu wpisu. Musimy zaplacic ubezpieczenie kredytu na dodatkowe miesiace. Jesli nie zdaza poprawic przepisu bedziemy przdluzac ubezpieczenie dalej. Ale mysle, ze tak tego nie zostawia.

Odkad zdecydowalam sie kupic mieszaknie same klody pod nogi. Chyba zostane anarchistka. Czuje, ze troche by mi ulzylo, gdybym porzucala w panow poslow zgnilymi jajami.

Niedawno złożyłem w banku wszystkie (taką miałem nadzieję) papiery. Przed chwilą zadzwoniła pani z informacją, że " w zasadzie wszystko jest w porządku ale będzie kłopot z ustanowieniem hipoteki, bo wie pan co nam w prawie pozmieniali". Na moje pytanie, czy można w takim wypadku oprzeć się tymczasowo na ubezpieczeniu kredytu pani odpowiedziała, że " w zasadzie możnaby, ale ubezpieczenie jest traktowane jako zabezpieczenie przejściowe, a w chwili obecnej nie mamy podstaw, by twierdzić,że hipotekę bedzie można ustanowić". Taka jest interpretacja prawnika banku i jest ona podobno niepodważalna.

jesli coś spie.., przepraszam popsuję, to muszę za to zapłacić.

Jeśli źle wykonam pracę, to firma za to płaci.

A kto zapłaci za Wasze dodatkowe w czsie ubezpieczenia kredytu,

niezałatwione w terminie sprawy, przedłużającą się budowę.

To wszystko wymiernie kosztuje !

Może by jakiś, jakoś rachunek dla MF wystawić ???

Nie po raz pierwszy spotykam się z absurdami bubli prawnych

i też mnie to boli, chociaż nie dotyczy, ale dotyczyć będzie.

Karina