vooyo 22.11.2005 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 Witam , moi drodzy sprawa wyglada następująco:Jest działka wielkości 1600m2.Ma ona dwóch współwłascicieli w częściach równych, chcemy ja podzielic geodezyjnie dalej notarialnie na dwie po 800m2 i zbudować każdy z osobna dom wolnostojący na swojej połówce, Probelm w tym ze bedąc w Urzedzie mista i gminy i przegladajac plany przestrzennego zagospodarowania terenu (chyba to były plan miejscowego zagospodarowania właściwy dla tamtego terenu) znalazłem zapis ze jest dopuszczona w tamtym rejonie zabudowa wolnostojąca i bliźniacza oraz to (ważniejsze) ze wtórny podział działki jest mozliwy ale najmniejsza dopuszczalna powierzchnia po podziale wtórnym to 1000m2 a w naszym przypadku to za mało o te 200m2 na każdego:(((, prosze poradzcie:1. Czy istnieje mozliwosc odwołania sie od tego zapisu w planie miejscowego zagospodarowania.Chciałbym zbudowac ( nawet mam taki plan na wąską działkę)dom wolnostojący ze spełniałbym wymogi odnoszące sie do tych 4m od granic działki po jednej i drugiej stronie, a jeżeli istnieje taka możliwośc to do kogo pisać takie odwołanie i jakie są szanse ze sie uda2. Czy pozostało mi tylko budować dom o zabudowej bliźniaczej na tej działce wraz drugim współwłaścicielem, tu dochodzi problem ze on chce sie budowac dopiero za jakis czas a ja w nastepnym roku,czy istnieje mozliwosc budowy tylko jednej czesci bliźniaka Dziękii za wszelka pomoc!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jajcek 22.11.2005 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 Jest jeszce mozliwosc wyjscia ze wspolwlasnosci jezeli na jednej dzialce stoja dwa budynki zgodne z projektem.Tylko czy uzyskacie pozwolenia na budowe dwuch budynkow mieszkalnych na tej jednej dzialce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vooyo 22.11.2005 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 Jest jeszce mozliwosc wyjscia ze wspolwlasnosci jezeli na jednej dzialce stoja dwa budynki zgodne z projektem. Tylko czy uzyskacie pozwolenia na budowe dwuch budynkow mieszkalnych na tej jednej dzialce ? no własnie zniesieni współwłasnosci nie jest problemem bo jedna jak i druga strona wyraza na to zgode ale co potym jak i tak niemozna postawic na dwóch działkach po podziale zgodnie z planem miejscowym one po podziale musza miec conajmniej 1000 a maja 800 czy mozna sie od tego odwołac i do kogo moze wiesz? Byłbym naprawde wdzięczny za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jajcek 22.11.2005 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 No wlasnie pisze najpierw postawic budynki a potem zniesc wspolwlasnosc jest taka mozliwosc wtedy nawet jak masz troszke zamale dzialki. Czyli wystepujecie o pozwolenie na budowe kazdy dla siebie: Ty sie budujesz teraz a wspolwlasciciel za rok np i dopiero wtedy wychodzicie ze wspolwlasnosci. w ten sposob mozna nawet podzielic dzialki przy braku planu zagospodarowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts