Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wk?ad Jotula I 80 RH Panorama [12,0 kW]

Gość

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich grupowiczow

Mam pytanie do konkretnych uzytkownikow w/w wkladu.

Jakie powierzchie ogrzewacie tym wkładem prosze o konkrety?

Ile drewna i jakiego (sezonowane, mokre) trzeba spalic na dobe?

Co ile trzeba wyrzucac popiol?

Jakie temperatury mozna uzyskac w domu z rozprowadzeniem cieplego powietrza?

Jak to jest z doprowadzeniem zimnego powietrza do wkladu, bezposrednio pod wklad czy inaczej?

I ogolnie jak dlogo trzeba sie bylo "uczyc" palenia, regulacja powietrza itp.....?

Napiszcie swoje opinie na temat tego "cacka"

Pozdrawiam

Przyszly uzytkownik Jotula

On 2003-01-09 10:50, zibi wrote:

Po co 10 razy otwierać ten sam wątek - obok jest taki sam -

pszukaj . Tak się zaśmieca Forum . Zibi

Palancie jak cię nie interesuje to po prostu nie wchodź na ten wątek ,nie zbieraj śmieci i nie dryguj kimś.

Kominek o ktorym mowa , JEST wyjatkowy nawet porownujac go ze sparthermem nie mowie juz o jakichs lnnych tanich z kastoramy. Cala zeszla zime ogrzewalem wtedy jeszcze budowe sphartermem (nie obudowany). Zalezalo mi na tym by palio sie jak najdluzej i w porywach dochodzilem do 6 godzin (po zamontowaniu regulatora ciagu kominowego). Zmienila mi sie koncepcja samej obudowy i musialem kupic inny wklad, idealnie pasowal jotul panorama. Teraz uzytkuje go juz ponad miesiac, nie probowalem robic rekordu w dlugosci palenia ale 8 godzin juz sie palilo bez wysilku. Poniewaz nie mam drzewa sezonowanego to szybe trzeba czesto czyscic czesto. to akurat bez roznicy porownujac oba wklady. Szamot w sparthermie po jednym sezonie jest do wymiany, jotul jest zeliwniy. Nie zaluje ze musialem kupic drugi wklad bo wiem ze mam teraz najlepszy .

Szamot do wymiany tzn. dwie sposrod chyba 10 czesci sa po roku uzywania dobre , pozostale wszystkie popekane. Dowiadywalem sie juz u przedstawiciela maja to wymienic bezplatnie w ramach gwarancji. Ale, to mimo wszystko klopot.

Jest to regulator firmy polmar (http://www.polmar.bialystok.pl). montuje sie go na kominie.Wyduzyl czas spalania 20-30%, a co za tym idzie oszczednosci. W reklamie firmy sa te oszczednosci jak pamietam sa wieksze , ale ja ciagle nie mam suchego , sezonowanego drzewa i stad moze te rozbieznosci. Wylot kominowy i tak trzeba czyms zakonczyc a ze za jednym razem mialem takze oszczednisci to uwazam ze wartalo wydac chyba okolo 400 zl. Jedyny mankament to bardziej okopcony komin.