vooyo 22.11.2005 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 Witam , moi drodzy sprawa wygada następująco:Jest działka wielkości 1600m2.Ma ona dwóch współwłaścicieli w częściach równych, chcemy ja podzielić geodezyjnie dalej notarialnie na dwie po 800m2 i zbudować każdy z osobna dom wolnostojący na swojej połówce, Problem w tym ze będąc w Urzędzie miast i gminy i przeglądając plany przestrzennego zagospodarowania terenu (chyba to były plan miejscowego zagospodarowania właściwy dla tamtego terenu) znalazłem zapis ze jest dopuszczona w tamtym rejonie zabudowa wolnostojąca i bliźniacza oraz to (ważniejsze) ze wtórny podział działki jest możliwy ale najmniejsza dopuszczalna powierzchnia po podziale wtórnym to 1000m2 a w naszym przypadku to za mało o te 200m2 na każdego:(((, prószę poradźcie:1. Czy istnieje możliwość odwołania się od tego zapisu w planie miejscowego zagospodarowania. chciałbym zbudować ( nawet mam taki plan na wąską działkę)dom wolnostojący ze spełniałbym wymogi odnoszące się do tych 4m od granic działki po jednej i drugiej stronie, a jeżeli istnieje taka możliwość to do kogo pisać takie odwołanie i jakie są szanse ze się uda2. Czy pozostało mi tylko budować dom o zabudowuj bliźniaczej na tej działce wraz drugim współwłaścicielem, tu dochodzi problem ze on chce się budować dopiero za jakiś czas a ja w następnym rok czy istnieje możliwość budowy tylko jednej części bliźniaka Dzięki za wszelka pomoc!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 23.11.2005 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2005 1. Teraz już nie ma możliwości odwołania się od zapisu tego planu.2. Sprawdź to "chyba". Inaczej cała dyskusja nie ma sensu.3. Możecie podzielić działkę niezależnie od postanowień planu ale pod warunkiem, że będzie ona zabudowana co najmniej dwoma budynkami. Czyli - najpierw budowa potem podział.Trudne ale nie niemożliwe.Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vooyo 23.11.2005 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2005 to chyba to napewno to był plan miejscowego zagospodarowania, no to chyba pozostało mi tylko budowac bliźniaka?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 23.11.2005 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2005 Nie musi być bliźniak. Mogą to być dwa wolnostojące obok siebie. Przepisy nie regulują odległości między budynkami na jednej działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts