Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problemy z kanalizacją - POMOCY

holmar

Recommended Posts

Przez środek mojej działki i 9 sąsiednich działek przechodzi główny rurociąg kanalizacyjny do którego będziemy mogli się podłączyć pod warunkiem, że każdy z nas wykupi sobie odcinek na swojej działce, koszt wykupu ok. 3000zł dla każdego z nas i w ten sposób stane się przymusowym właścicielem 28m odcinka kanalizacji. Obecny właściciel z tych pieniędzy sfinansuje sobie nowy odcinek, który wybuduje sobie tuż za naszą granicą działek (nowy odcinek musi wybudować aby miał do niego dostęp przez 24h). Jeśli bym nie wykupili kanalizacji na naszej działce to i tak do nowego odcinka nie będziemy mogli się podłączyć, ponieważ idzie on za blisko rurociągu gazu wysokiego ciśnienia.

Co mam zrobić?

Kupować ten odcinek, czy powinni oni mnie mimo wszystko podłączyć bez kupywania tego odcinka.

Co mówi na to nowe prawo budowlane?

Po pierwsze:

Kto jest właścicielem kanału ( czy może zbiorczego przykanalika )

i dokąd odprowadzane są ścieki ?

Po drugie :

Czy w Twojej KW jest wpis dotyczący przebiegu kanalizacji przez działkę?

Po trzecie :

PB nie mówi nic na temat finansowych rozliczeń.

Więcej danych :roll:

pozdro

J

Skoro właścicielem jest miejska spółka to ona wyda warunki na jakich możesz podłączyć się do istniejącej kanalizacji, a nie sąsiad !

Być może spółka w piśmie postawi warunek uzyskania zgody od ww, ale skoro jest właścicielem to wątpie, by zależało to w jakimkolwiek stopniu od sąsiada.

Inna sprawa to przebieg "miejskiej rury" po prywatnym terenie, bez Twojej wiedzy i zgody!

Napisałeś, że "idzie" po środku działki, czy zatem możesz wybudować dom ? Wybudownie domu na rurze nie wchodzi w rachubę!

Wizyta w GWDA i warunki na piśmie powinny rostrzygnąć Twoje wątpliwości.

Pozdro

J

Z sąsiadami to ja nie mam problemów tylko my jako właściciele działek mamy problem z tą kanalizacją.

Działki, które znajdują się dalej i przez które ta kanalizacja nie przebiega podłączają się za darmo, płaci się tylko za otrzymanie warunków 50zł+VAT. Zresztą ja też za to muszę zapłacić.

Dom już mam postawiony, zmieścił się na działce bo działka jest doś spora.

Nasz problem polega na tym iż ta kanalizacja przebiega przez nasz teren a GWDA z wiadomych przyczyn musi go przenieś poza granice działek i oni twierdzą, że ten odcinek nie będzie już im potrzebny i mamy sobie go kupić a oni go włączą w nowo budowany odcinek do którego również nie będziemy się mogli podłączyć bo przebiega zbyt blisko rurociągu gazu.

Wogóle jak powstawała ta kanalizacja to właścicielem tej kanalizacji była gmina, która później odsprzedała tą kanalizacje GWDZIE, pierwotnie jak powiedział pan z Gwdy to nie miało być tam działek, póżniej jednak gmina podzieliła ten teren na działki budowlane, bez konsultacji z Gwdą.

Jak już pisałem w KW nie ma żadnej wzmiany o tej kanalizacji.

A GWDA wyda warunki przyłącza pod warunkiem, że zapłacimy za ten odcinek.

Trzeba zebrać się i zbiorowo pomaszerować na rozmowy do UM, bo to wszystko wygląda na urzędnicze widzimisię.

Niezależnie poszukałbym dobrego projektanta ( i nawet zapłacił za konsultacje ) i zapytał czy widzi techniczne możliwości podłączenia do nowego kanału ( mimo bliskości gazu ) nie na studnię ale np. na trójnik ?

Działać trzeba w różnych kierunkach, może gdzieś znajdzie się rozsądne

rozwiązanie ?

Pozdro

J