paraffin_lamp 22.11.2005 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 Ostatnio wyszłam z tezą, że wypalarnie cegieł, cegielnie należą do przedsiębiorstw oligopolistycznych. Mój profesor ekonomii niestety przedsiębiorstwami budowlanymi się nie interesuje, więc mnie powierzył udowodnienie swoich słów. Jestem w kropce, bo pisząc te słowa w swoim eseju, nie znałam do końca prawdy. Czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć, czy takie przedsiębiorstwa mają jakieś bariery prawne lub inne by wejść na rynek? Będę wdzięczna za wszelką pomoc Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 23.11.2005 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2005 Przeslanką do istnienia monopolu (lub oligopolu) jest udzial w rynku (tu akurat lokalnym) i tu pewnie cegielnia może byc pod to podciągnieta, ale także brak alternatywnych produktów. I tu niestety teza o oligopolu sie wykłada jak długa, bo zamiast cegły możesz wziąć silkę, beton, czasami gazobeton. Więc raczej 1:0 dla profesorka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paraffin_lamp 24.11.2005 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2005 Dzieki Wiedziałam, że to nie bedzie ten złoty strzał i choc na budownictwie sie jako tako znam to z ekonomii jestem laikiem. I tu po raz kolejny potwierdza sie teza, że jak się człowiek nie zna, to niech się lepiej nie odzywa Dzieki jeszcze raz za pomoc, szkoda tylko, że odpowiedź wypadła na moją niekorzyść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts