Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Solar "tymi ręcami" robiony.

adam_mk

Recommended Posts

zwłaszcza że gość celuje w dom energooszczędny a więc sowita izolacja.

Z tego co pisze karolek,to chce pchać ciepło pod dom ,a to gwarantuje max. wydajność.

jak ma robić jakieś protezy tarasowe to może niech lepiej od razu wsadzi baniak taki ze 2000L i 8-10 paneli słonecznych na południowej ścianie to przynajmniej efekt będzie widoczny ...

zepnie sobie to wszystko z wodną podłogówką, CWU zrobi przepływowe z tego bufora a nadmiar energii w lecie będzie rozpraszał tymi rurkami pod chałupą ...:)

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

masz czujnik zatopiony w betonowym tarasie ...?

swego czasu co nieco mierzyłem ale aby mieć jakieś uzyski to trzeba ciepłego słonecznego dnia, wystarczy że słoneczko jest w kratkę i temp. betonu jest praktycznie taka sama jak otoczenia ...

jak płyta ma 25* i zero słońca to do ilu rozgrzejesz wodę i ile ...?

Jak ma płytę 25oC i zero słońca, to zwykły kolektor komercyjny nic nie da ,ba fV też niewiele. Chodzi o to że kolektory są skuteczne jak świeci.

jak ma robić jakieś protezy tarasowe to może niech lepiej od razu wsadzi baniak taki ze 2000L i 8-10 paneli słonecznych na południowej ścianie to przynajmniej efekt będzie widoczny ...

zepnie sobie to wszystko z wodną podłogówką, CWU zrobi przepływowe z tego bufora a nadmiar energii w lecie będzie rozpraszał tymi rurkami pod chałupą ...:)

Uważam,że solar wodny należy wykorzystywać od późnej wiosny do jesieni .Reszta to pobożne życzenie.

Jak ma płytę 25oC i zero słońca, to zwykły kolektor komercyjny nic nie da ,ba fV też niewiele. Chodzi o to że kolektory są skuteczne jak świeci.

nie mieszaj układów komercyjnych do tego bo rozmawiamy o bloku betonu na gruncie...;)

sam widzisz że czas pracy i zakres temperatur "tarasu" jest bardzo ograniczony ...:yes:

no ale czego to się nie robi dla idei ...:cool:

taaa...

szczególnie jak się ma średnio 63 dni pełnego słońca w okresie grzewczym, duża powierzchnię kolektorów, pionowe ustawienie a słońce nisko ...:yes:

Powinniśmy zdefiniować okres grzewczy .U mnie skończył się na początku marca. 63dni to dwa miesiące??

Jestem też zwolennikiem takiego ustawienia kolektorów,tyle że w przypadku karolka,dublowanie systemów jest bez sensu.On chce na tarasie więc kasa na pionowe przy nasłonecznieniu zimowym jakby bez sensu.

Troszke wiecej danych:

Taras bedzie na garazu przyklejonym do domu. Wiec nie bedzie non stop wystawiony na slonce. Kat odchylenia domu na polnoc to ok 30-35 stopni nie pamietam dokladnie.

Wiec ponowie pytanie czy zrobic , a jesli tak to jak zrobic to DOBRZE.taras.jpg

Uważam,że solar wodny należy wykorzystywać od późnej wiosny do jesieni .Reszta to pobożne życzenie.

WODNY na pewno ;)

No kto bogatemu zabroni.

Edytowane przez karolek75

Wodny jak będzie ci się chciało pamiętać o przymrozkach a glikolowy jak jesteś zapominalski . Zimą z tego kolektora nic nie wyciągniesz bo poziomy kolektor to dla zimy najgorsze rozwiązanie.

,,Kat odchylenia domu na polnoc to ok 30-35 stopni nie pamietam dokladnie.,,

To w przypadku kolektora poziomego nie jest istotne .Istotne jest czy dach będzie zacieniał czy nie.

Wtrącę się z wrażeniami z użytkowania mojej instalacji solarnej na panelach grzejnikowych, o której wspominałem dawno temu. Ot 2m2 z płaskich blaszanych grzejników.

http://wstaw.org/m/2013/10/19/kolektory_jpg_750x750_q85.jpg

Działa to sensownie. Nawet w lutym, który był słoneczny w tym roku jak mało kiedy, dogrzewało wodę z 20 do 40st. Resztę grzało się z CO. Im bliżej lata tym było lepiej. Tylko jakieś 5-6 razy od końca sezonu grzewczego była konieczność rozpalenia kotła li tylko dla podgrzania CWU w dłuższe bezsłoneczne dni.

Teraz spokojnie grzeje 300l od temperatury wodociągowej do max. 55st. Ale widać niedoskonałość techniczną tego rozwiązania. Powyżej 50st. grzeje już ledwo ledwo. Kolektory widocznie nie są w stanie utrzymać więcej w pudle i dobić coś jeszcze. Pytanie czy można coś z tym zrobić jeszcze po taniości, czy to kwestia ogólnie chamskich materiałów, z których nic lepszego się nie uklei? Przypomnę, że pudło kolektora jest z drewna, izolacja to 5cm wełny, a szyba zwykła okienna.

Dla mnie w sumie jest wystarczająco dobrze, ale jakby uskubał jeszcze te kilka stopni, to zawsze się przyda.

Trzeba by dobrze obejrzeć cały układ, ale...

To wygląda tak, że w pewnym momencie tyle bierze co emituje ten panel.

Pokrycie selektywne byłoby tu dobre.

Poszukaj sensownej farby. Są selektywne.

Złapiesz te kilka stopni więcej.

Adam M.

Czym to pokryłeś?

Podobno czarna farba akrylowa jest w swojej selektywności najtańsza. Może wystarczy chlapnąć. Gdzieś w tym wątku jest link do pdfa gdzie jacyś miszczowie to zbadali. Ogólnie jeśli będziesz miał współczynnik emisyjności w okolicy 1 to powłoka taka rozgrzana do 70*C emituje dokładnie tyle ile słonko do nas wysyła, więc nie możesz już bardziej nagrzać. Dlatego też dachy kryte czarną smołą nie płoną, bo one nagrzewają się do 70st i koniec. Więcej się nie nagrzeją, bo promieniują tyle samo energii co odbierają.

Jeśli masz współczynnik emisyjności na poziomie 0,3 to ta temperatura jest wyżej (nie pamiętam, coś chyba z czwartą potęgą, na wiki znajdziesz wzory żeby sobie policzyć).

Teraz spokojnie grzeje 300l od temperatury wodociągowej do max. 55st. Ale widać niedoskonałość techniczną tego rozwiązania. Powyżej 50st. grzeje już ledwo ledwo. Kolektory widocznie nie są w stanie utrzymać więcej w pudle i dobić coś jeszcze. Pytanie czy można coś z tym zrobić jeszcze po taniości, czy to kwestia ogólnie chamskich materiałów, z których nic lepszego się nie uklei? Przypomnę, że pudło kolektora jest z drewna, izolacja to 5cm wełny, a szyba zwykła okienna.

Dla mnie w sumie jest wystarczająco dobrze, ale jakby uskubał jeszcze te kilka stopni, to zawsze się przyda.

lekarstwem jest zwiększenie powierzchni...

jak na moje oko to powinno być ponad 6m2 a na fotce to raczej poniżej 4m2 ...;)

Czym to pokryłeś?

Jakaś matowa farba wodorozpuszczalna do pokryć dachowych (jedyna matowa czarna jaka była w pobliskim markecie budowlanym). Spróbuję z tym akrylem.

lekarstwem jest zwiększenie powierzchni...

jak na moje oko to powinno być ponad 6m2 a na fotce to raczej poniżej 4m2 ...;)

To jest nawet 2m2. Było tak zrobione na pałę, ale wystarcza w miarę. Wiem, że na każdym panelu temperatura płynu rośnie o te parę stopni, więc dokładając kolejne sztuki miałbym gorętszy płyn na wyjściu, a więc większą moc instalacji. Ale problemem są straty, które powodują, że jak temp. płynu dojdzie do pewnej granicy, to wyżej nie podskoczy. Tu mnie chyba nie uratują dodatkowe metry, bo technologia będzie taka sama, to i straty zbliżone.

POCZYTAJ O POKRYCIACH

http://www.instsani.webd.pl/koleplas.htm

Kup farbę 3M BIAŁĄ, ZnO

:lol:

Kto powiedział, że najlepsze MUSI być czarne?

:lol:

Adam M.

Skoro jest biała to odbija (tak na mój chłopski rozum) więc czy aby ktoś o tym odbiciu nie zapomniał jak robił tę tabelkę? Może odbijać kilka długości, ok, ale masz jakieś szersze wyjaśnienie.

A Twój chłopski rozum ogarnie białe "ciało doskonale czarne"?

Nie! Skoro WIDZĘ, że jest białe to znaczy dla mnie że coś odbiło, a skoro ODBIŁO to doskonale czarne nie jest.

Wrrrrrrrrróćććć

Sugerujesz że ta biel którą widać powstała nie przez odbicie tylko promieniowanie? Ale to miałoby sens jakby się to ogrzało do potwornej temperatury.