Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Solar "tymi ręcami" robiony.

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Może to wydać się głupie, ale za nic w świecie tej farby znaleźć nie mogę.

Mój "drabinkowy" solar odpalony i działa (jako tako). Widzę pare mankamentów do poprawki, niestety pogoda ciągle nie pozwala mi dokładnie sprawdzić jak dobrze działa.

Najlepszy wynik do tej pory to woda podgrzana do 38 stopni (bojler 80l), ale w ciągu dnia było zmywane, więc nie wiem ile stopni "straciłem". teraz mam okzaję dostać kilka kratek od lodówki, może z nimi coś pokombinuje.

Myślicie, że te kratki lepiej rozłożyć na kilka metrów, czy wsadzić np, 3 do jednej skrzyni 150/ 60 cm?

• 2 weeks później...

Witam wszystkich i od razu proszę o pomoc.

Zrobiłem sobie dwie podstawy pod solar wymiary 130cm x 83cm będzie to dla rodzinki 3 osobowej.

Zrobiłem tak: blacha, stelaż drewniany, 5cm styro blacha i rama okienna z szybą (zastanawiam się czy dać podwójną czy pojedyńczą)?

Następnie mam 50 metrów węża ogrodowego czarnego więc będzie po 25m w jednym solarku myślę że styknie?

Kolejnym moim kłopotem jest podłączenie go do bojlera, gdyż czy muszę mieć jakiś wymiennik chociaż 200l beka w nią włożyć pompkę 5w od oczka wodnego czy mogę to bezpośrednio podłączyć do bojlera?

Przepraszam, że na początku tyle pytań ale muszę to jutro ogarnąć

Edytowane przez palacz66

Powinna być wełna mineralna, a nie styropian, bo on już koło 80st.C traci pewność siebie. Ale wątpię, czy tyle wyciągniesz. Szyba wystarczy pojedyncza. Pompka 5W może zakręci wodą w obiegu, jeśli bojler jest na tym samym piętrze co solary. Puszczanie wody z bojlera na kolektory nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem na dłuższą metę. Obieg solarny powinien grzać baniak przez jakąś wężownicę.

Dzięki Juzef za szybką odpowiedz.

Wełna będzie oczywiście zmienię na pewno.

Zasobnik mam taki http://www.bojler.co/pl/p/BOJLER-ELEKTROMET-120-L-Z-PODWOJNA-WEZOWNICA-120L-Z-GRZALKA/200 i chciałem do niego wpiąć się trójnikiem z zaworami żeby nie szło na kocioł tak na jakieś kilka tygodni jak nie kupię jakiejś beczki 200l która by mi posłużyła jako zasobnik. Kurcze ale jak mówisz, że to bezpośrednio nie da rady to moje plany legły w gruzach :mad: a już myślałem że będę miał ciepłą wodę za darmo.

Przecież w nim jest wężownica to nie rozumiem czemu by to było złe rozwiązanie tylko w okresie letnim na podgrzanie wody?

Edytowane przez palacz66

Obieg solarny powinien grzać baniak przez jakąś wężownicę.

a niby dlaczego ...?

jeżeli będziemy użytkowali tego solara tylko przez okres letni to jak najbardziej przepływ bezpośredni, zakładamy sterownik różnicowy i pompka zawsze przepompuje cały "urobek" do zbiornika a układ będzie pracował z dość dużą skutecznością bo na wejściu do kolektora zawsze będzie dość chłodna woda ...

ps. palacz66 przy tych wężach może być problem ze szczelnością bo będą na okrągło pod ciśnieniem wody z wodociągu ...

To nie ma byc podlaczone do wodociągu tylko do instalacji CO dokladnie chce dac dwa trojniki do wejscia i wyjscia z bojlera i zaworki do zamykania to chyba cisnienia takiego duzego nie bedzie?.Nie wiem czy dobrze kombinuje. Jasiek71 czy moglbys na PW wyslac email mi bym przysłał zdjecie co chce zrobic i bys rzucil fachowym okiem czy tak to moglo by byc? Edytowane przez palacz66

To nie ma byc podlaczone do wodociągu tylko do instalacji CO dokladnie chce dac dwa trojniki do wejscia i wyjscia z bojlera

ma być wężownica z trójnikami...?

ja wpiął bym się w wejście zimnej i wyjście ciepłej bezpośrednio, dał jeden czujnik na górę zasobnika CWU a drugi na wyjściu solara, przy takim układzie do zasobnika przepompowywana była by tylko woda o wyższej temp. niż ta na górze zbiornika a kolektor zasilany by był tą najchłodniejszą z samego dołu ...:yes:

Teraz ja nic nie kapuje. Trudno bede musial odpuscic sobie te kolektory bo widze ze nie dam rady tego zrobic. Myslslem ze wepne sie tylko w wezownice boljera zakrecajac zawory bylem przekonany ze tak bedzie jednak to smigac i bedzie git a tu dupa no nic trudno

Może i tak lepiej - krzywdy sobie nie zrobisz :)

Nie pękaj - walcz, twardym trza być nie miętkim - fajne rzeczy w bólach się rodzą