Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Solar "tymi ręcami" robiony.

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W samoróbkach trzeba tak robić, aby było dobrze.

Adamie.

Przecież z tych książkowych mądrości bierze i Twoja mądrość. Tego chyba nie zaprzeczysz. Chyba, że Twoja mądrość bierze się tylko z Twojej praktyki, ale w o nie wierzę.

Skoro ktoś się już z problemem długo męczył, a nawet w tym przypadku za bardzo namęczył i dokładnie to opisał to dla czego tego nie wykorzystać? Skoro będzie to najlepsze rozwiązanie a nie kosztuje to nic to dla czego tego nie wykorzystać.?

Te książkowe mądrości dopasowane są do produkcji wielkoseryjnej.

Nie koniecznie. Akurat w tym przypadku przyjrzyj się, że te odległości nie zawsze są zachowane bo produkcja wielkoseryjna rządzi się swoimi prawami.

Czasem optymalnie jest mieć te 4-5cm, bo np. taki mamy materiał, skrzynkę!

Adam M.

To może w tym przypadku lepiej dać nie co więcej wełny aby cały układ podnieść tak aby odległość miedzy absorberem a szybą była prawidłowa.

Można pójść na skróty ale powielenie błędów nie doprowadzi nas do niczego tym bardziej w samoróbkach.

Nie tyle o praktykę tu chodzi co o wyczucie techniczne.

Najgorzej jest, jak bezkrytycznie wdraża się to, co ktoś opisał w bardzo mądrym opracowaniu..

Oczywiście, masz rację, że jak się da zrobić tak, jak opisują - to jest dobrze.

A jak nie ma się z czego, lub wychodzi wściekła pracochłonność?

Wtedy skazani jesteśmy na optymalizowanie tego, co się da.

Tak na to patrzę.

Adam M.

Witam.

Na początku chcialbym podziekowac za pomoc.

Moj wyglada tak: płyta, welna 6cm na to plyta na plyte dalem ekran grzejnikowy pozniej dystans 2cm grzejnik panelowy 155x65 i szyba 5cm od grzejnika. Jutro sprawdze jak to bedzie dzialac i czy wogole bedzie to w miare grzac. Jutro sspróbuje zrobic drugi. Jak macie jakies propozycje czy cos zmienic w tej konstrukcji to byl bym wdzieczny?

Pozdrawiam

Edytowane przez palacz66

Nic. Zwielokrotnić jedynie ten jeden grzejnik.

Ile razy? Zmierz ile wody o temp. 50oC da ci ten jeden i będziesz wiedział ile potrzebujesz.

Myślę że 3-4 takie zestawy dadzą radę.

Witam i dziekuje za info.

Narazie mam to podlaczone do bojlera z podwojna wezownice 120l i wlasnie do niej sie wpialem za pomoca trojnika i zaworow i tak pewnie musi zostac bo bojler

nowy2lata wiec nie bede go wyrzucal

Witam. Moj kolektorek spisal sie bardzo dobrze, gdyz dzis nagrzal mi baniak 120l do 45C bylem w szoku normalnie. Jutro montuje drugi. Mam maly problemik z parowaniem szyby od wewnatrz ale pewnie odparowywuje material- czy pomoze przewiercenie kilku dziur po skosie kolektorka? Jeszcze pytanko jak zamontowac sonde NTC na wyjsciu cieczy z kolektora? Wyjscie mam rurka 3/4z grzejnika wiec kupic trojnik do tego cos mosieznego do wlozenia tego czujnika wkrecanego w ten trojnik czy jakos inaczej to montuje sie?

Coś takiego mogło by być http://www.sprem.com.pl/tb63a.html?

Edytowane przez palacz66

czy jakos inaczej to montuje sie?

Najlepiej, zrobisz tak:

Jak już montujesz cały następny kolektor to czujnik pomaluj tak jak ten grzejnik i przymocuj do grzejnika, tak, żeby był był pod szybą a nie na zewnątrz instalacji. Natomiast otwory możesz zrobić po przekątnej lub na przeciw, jak Ci wygodnie.

Edytowane przez kolektor1

Najlepiej, zrobisz tak:

Jak już montujesz cały następny kolektor to czujnik pomaluj tak jak ten grzejnik i przymocuj do grzejnika, tak, żeby był był pod szybą a nie na zewnątrz instalacji. Natomiast otwory możesz zrobić po przekątnej lub na przeciw, jak Ci wygodnie.

Jutro wkladam nowy grzejnik do nowej skrzyni wiec prosze podpowiedz jaki wymiar powinien byc do grzejnika 155x60? Ile cm grzejnika od ekranu grzejnikowego i ile od grzejnika do szyby? Mi wychodzi, ze bedzie 2cm grzejnik od ekranu a od szyby do grzejnika ok 6.

PS Dzieki za odpowiedz na post z czujka. Pozdrawiam

• 1 month później...
ale tu przecież nikt nikomu nie broni ...:no:

a czy pobije to się przekonamy jak już zrobi i porówna ...;)

U mnie taki betonowiec już działa od kilku miesięcy jeśli jest od rana słońce to o 11 beton ma 50stopni i załącza się pompka bufor mam 600l wodę dogrzewa do max 40 stopni na górze zbiornika bo tylko tam mam czujnik na samym dole wężownica podpięta do 100mb alupexa sterownik zwykły do c.o. który będe zmieniał na taki który mierzy również temperature powrotu z możliwością ustawiania różnicy temperatur między powrotem a zasilaniem lub będe wpinał się z tym solarem bezposrednio w bufor zasilanie u góry powrót na dole i to by było najlepsze rozwiązanie moim zdaniem tylko co z zimą przedmuchiwac co rok instalacje ,a może dokupic jeszcze jedną pompke i puścic przez wymiennik

Witam. Moj kolektorek spisal sie bardzo dobrze, gdyz dzis nagrzal mi baniak 120l do 45C bylem w szoku normalnie. Jutro montuje drugi. Mam maly problemik z parowaniem szyby od wewnatrz ale pewnie odparowywuje material- czy pomoze przewiercenie kilku dziur po skosie kolektorka? Jeszcze pytanko jak zamontowac sonde NTC na wyjsciu cieczy z kolektora? Wyjscie mam rurka 3/4z grzejnika wiec kupic trojnik do tego cos mosieznego do wlozenia tego czujnika wkrecanego w ten trojnik czy jakos inaczej to montuje sie?

Coś takiego mogło by być http://www.sprem.com.pl/tb63a.html?

Ja bym na twoim miejscu szukał czegoś takiego:

http://www.lechar.com.pl/pl/products/view/356-przylacze_do_paneli_solarnych_wyposazenie:_odpowietrznik_sonda_dl123mm_na_czujnik_6mm_pmax_=_10_mpa_tmax_=_280c_przylacze:_gz_z_plaskim_czolem_x_zacisk_rury_miedzianej

Masz odpowietrznik ręczny i sondę pomiarową w jednym.

• 1 month później...
Kupiłem 2 klimakonwektory będąc pod wrażeniem jaśkowych instalacji. mogę zrobić fotki jak ktoś chce zobaczyć szc szególy budowy

Sam sprzęt wygląda solidnie. Waży ok 24kg. Uwaga - blacha na krawędziach jest osta więc łatwo się pokaleczć. Wyścia elektryczne mają dokładny opis. Podłączenie sterownika 3-biegowego nie powinno być problemem nawet dla takiego lajkonika jak ja.

odkopałem stary temat...

czy ktoś może ma takie klimakonwektory i leżą sobie bezużytecznie gdzieś w garażu...?

chętnie je odkupię...

o takie mi chodzi ...

http://www.serwer.agdex.com/opisy/aux_klimatyzatory/fancoil.pdf

Edytowane przez jasiek71

• 4 weeks później...
  • 2 months później...