ACCel 17.02.2018 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 No właśnie, te cieczowe mają ekstra sprawność. Na elektrodzie jest wątek na 400 stron;)Może zaryzykuję. Moja rodzina zużywa dużo ciepłej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kac-Per 18.02.2018 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 (edytowane) Witam mam na sprzedaż mój kolektor cieczowy. Absorber 8m2 wykonany z rur 12mm miedzianych w kształcie harfy obłożony blaszkami z aluminium offsetowego malowanego farbą kominkową na czarno. kolektor ogrzewał zbiornik 300l do ponad 70*C.Zostałem zmuszony do rozbiórki kolektora ze względu na rozbiórkę garażu. Aktualnie kolektor gotowy do sprzedażny w postaci 18 szt 2metrowych pakietów dodatkowo rury łączące. Wystarczy palnik lut oraz topnik i około godziny pracy jesteście w posiadaniu 8m2 kolektora słonecznego. Cena zestawu to 990zł Myśle nie jest wygórowana nie pokrywa nawet moich kosztu zakupu miedzi nie licząc godzin pracy jaką włożyłem w ten wynalazek. Zapraszam do kupna Kontakt 661073271 lub przez OLX. Nie pokrywam kosztów wysyłki, mogę jednak przygotować paczkę jeśli ty zamówisz kuriera wymiar przesyłki około 215x50x40 Zapraszam https://www.olx.pl/oferta/kolektor-sloneczny-solary-oszczedzaj-ciepla-woda-CID628-IDxaLH4.html Edytowane 22 Kwietnia 2019 przez Kac-Per Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rychu29 07.02.2021 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Witam Jestem nowym na tym portalu i przeczytałem Wasze posty do 64 strony, jestem pełen podziwu dla Waszej wiedzy w tym temacie, ale w czy mój problem.Jestem zainteresowany zrobieniem solara wodnego do podgrzewania wody w basenie o pojemności ok. 5 m3, oczywiście domowym sposobem i oczywiście jak najtaniej. Posiadam okna pojedyncze , które chciałbym wykorzystać, mam również poliwęglan komorowy dymiony o wym.3m x 1m( pozostałość po budowanym własnoręcznie tarasie, ale z tego co przeczytałem nie jest zbyt dobrym materiałem)Panele grzejnikowe odpadają do wykorzystania ponieważ pewnie są zardzewiałe i będą brudzić wodę, musiałbym stosować jakieś filtry.Jestem laikiem w tych sprawach, nie znam się na elektryce czy automatyce jak tym sterować , ale jestem w stanie zamontować do obiegu np. pompkę od CO, a może wykorzystać pompkę od filtra od basenu ?Wydaje mi się ,że jestem w stanie polutować miedź palnik posiadam, skrzynię na solar wykonam bez problemu, drewno to moja pasja.Wszelkie uwagi mile widziane i proszę o wyrozumiałość ponieważ jestem zielony w tych sprawach.Z góry dziękuję. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kac-Per 09.02.2021 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 Mam gotowe panele z mojego harfowego kolektora chętnie od sprzedam. Odezwij się do mnie na mail wyślę zdjęcia. Kacperwalkowski małpa Interia.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rychu29 15.02.2021 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 WitamChciałbym zrobić kolektor słoneczny do podgrzewania basenu wolno stojącego o pojemności ok.5 m3.Posiadam okno o wymiarach 150cm x 140 cm które chciałbym wykorzystać do tego celu i teraz moje pytania.- w jakiej odległości od siebie powinny być rurki pionowe miedziane i jakiej średnicy ?- jakiej średnicy powinny być rurki poziome ?Tak radzi mistrz AdamCelowałem w wysoką skuteczność. Chodziło o wysokie temperatury wyjściowe.Także o wysokie uzyski dzienne. (kWh) Jeżeli zrobimy panel z elementów długich ustawionych pionowo...Jeżeli połączymy je w układ "harfy", czyli góra razem i dół razem...Jeżeli zasilanie i odpływ będą po przekątnej...Jeżeli te zbiorcze rurki będą miały przekrój o 1/3 mniejszy jak SUMA przekrojów tych cieńszych... To opory przepływu będą małe, pojemność wodna każdej rurki w porównaniu z powierzchnią, która ją ogrzewa też mała wtedy uzyskiwane temperatury będą wysokie.Wszelkie rady mile widzianePozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 19.02.2021 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Witam Chciałbym zrobić kolektor słoneczny do podgrzewania basenu wolno stojącego o pojemności ok.5 m3. Posiadam okno o wymiarach 150cm x 140 cm które chciałbym wykorzystać do tego celu i teraz moje pytania. - w jakiej odległości od siebie powinny być rurki pionowe miedziane i jakiej średnicy ? - jakiej średnicy powinny być rurki poziome ? Tak radzi mistrz Adam Celowałem w wysoką skuteczność. Chodziło o wysokie temperatury wyjściowe. Także o wysokie uzyski dzienne. (kWh) Jeżeli zrobimy panel z elementów długich ustawionych pionowo... Jeżeli połączymy je w układ "harfy", czyli góra razem i dół razem... Jeżeli zasilanie i odpływ będą po przekątnej... Jeżeli te zbiorcze rurki będą miały przekrój o 1/3 mniejszy jak SUMA przekrojów tych cieńszych... To opory przepływu będą małe, pojemność wodna każdej rurki w porównaniu z powierzchnią, która ją ogrzewa też mała wtedy uzyskiwane temperatury będą wysokie. Wszelkie rady mile widziane Pozdrawiam. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2594299.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rychu29 20.02.2021 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Dzięki Kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts