Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Solar "tymi ręcami" robiony.

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

mam na sprzedaż mój kolektor cieczowy.

Absorber 8m2 wykonany z rur 12mm miedzianych w kształcie harfy obłożony blaszkami z aluminium offsetowego malowanego farbą kominkową na czarno. kolektor ogrzewał zbiornik 300l do ponad 70*C.

Zostałem zmuszony do rozbiórki kolektora ze względu na rozbiórkę garażu.

Aktualnie kolektor gotowy do sprzedażny w postaci 18 szt 2metrowych pakietów dodatkowo rury łączące. Wystarczy palnik lut oraz topnik i około godziny pracy jesteście w posiadaniu 8m2 kolektora słonecznego. Cena zestawu to 990zł Myśle nie jest wygórowana nie pokrywa nawet moich kosztu zakupu miedzi nie licząc godzin pracy jaką włożyłem w ten wynalazek. Zapraszam do kupna Kontakt 661073271 lub przez OLX. Nie pokrywam kosztów wysyłki, mogę jednak przygotować paczkę jeśli ty zamówisz kuriera wymiar przesyłki około 215x50x40 Zapraszam

https://www.olx.pl/oferta/kolektor-sloneczny-solary-oszczedzaj-ciepla-woda-CID628-IDxaLH4.html

Edytowane przez Kac-Per

• 2 years później...

Witam

Jestem nowym na tym portalu i przeczytałem Wasze posty do 64 strony, jestem pełen podziwu dla Waszej wiedzy w tym temacie, ale w czy mój problem.

Jestem zainteresowany zrobieniem solara wodnego do podgrzewania wody w basenie o pojemności ok. 5 m3, oczywiście domowym sposobem i oczywiście jak najtaniej. Posiadam okna pojedyncze , które chciałbym wykorzystać, mam również poliwęglan komorowy dymiony o wym.3m x 1m( pozostałość po budowanym własnoręcznie tarasie, ale z tego co przeczytałem nie jest zbyt dobrym materiałem)

Panele grzejnikowe odpadają do wykorzystania ponieważ pewnie są zardzewiałe i będą brudzić wodę, musiałbym stosować jakieś filtry.

Jestem laikiem w tych sprawach, nie znam się na elektryce czy automatyce jak tym sterować , ale jestem w stanie zamontować do obiegu np. pompkę od CO, a może wykorzystać pompkę od filtra od basenu ?

Wydaje mi się ,że jestem w stanie polutować miedź palnik posiadam, skrzynię na solar wykonam bez problemu, drewno to moja pasja.

Wszelkie uwagi mile widziane i proszę o wyrozumiałość ponieważ jestem zielony w tych sprawach.

Z góry dziękuję. Pozdrawiam

Witam

Chciałbym zrobić kolektor słoneczny do podgrzewania basenu wolno stojącego o pojemności ok.5 m3.

Posiadam okno o wymiarach 150cm x 140 cm które chciałbym wykorzystać do tego celu i teraz moje pytania.

- w jakiej odległości od siebie powinny być rurki pionowe miedziane i jakiej średnicy ?

- jakiej średnicy powinny być rurki poziome ?

Tak radzi mistrz Adam

Celowałem w wysoką skuteczność. Chodziło o wysokie temperatury wyjściowe.

Także o wysokie uzyski dzienne. (kWh)

Jeżeli zrobimy panel z elementów długich ustawionych pionowo...

Jeżeli połączymy je w układ "harfy", czyli góra razem i dół razem...

Jeżeli zasilanie i odpływ będą po przekątnej...

Jeżeli te zbiorcze rurki będą miały przekrój o 1/3 mniejszy jak SUMA przekrojów tych cieńszych...

To opory przepływu będą małe, pojemność wodna każdej rurki w porównaniu z powierzchnią, która ją ogrzewa też mała wtedy uzyskiwane temperatury będą wysokie.

Wszelkie rady mile widziane

Pozdrawiam.

Rychu29 napisał:
Witam

Chciałbym zrobić kolektor słoneczny do podgrzewania basenu wolno stojącego o pojemności ok.5 m3.

Posiadam okno o wymiarach 150cm x 140 cm które chciałbym wykorzystać do tego celu i teraz moje pytania.

- w jakiej odległości od siebie powinny być rurki pionowe miedziane i jakiej średnicy ?

- jakiej średnicy powinny być rurki poziome ?

Tak radzi mistrz Adam

Celowałem w wysoką skuteczność. Chodziło o wysokie temperatury wyjściowe.

Także o wysokie uzyski dzienne. (kWh)

Jeżeli zrobimy panel z elementów długich ustawionych pionowo...

Jeżeli połączymy je w układ "harfy", czyli góra razem i dół razem...

Jeżeli zasilanie i odpływ będą po przekątnej...

Jeżeli te zbiorcze rurki będą miały przekrój o 1/3 mniejszy jak SUMA przekrojów tych cieńszych...

To opory przepływu będą małe, pojemność wodna każdej rurki w porównaniu z powierzchnią, która ją ogrzewa też mała wtedy uzyskiwane temperatury będą wysokie.

Wszelkie rady mile widziane

Pozdrawiam.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2594299.html

• 3 years później...
  • 2 weeks później...