druid 02.02.2006 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 Czy to jest jedyne źródło ogrzewania, czy dodatkowe ? Jak dodatkowe a ktoś np. grzeje mieszkanie piecem węglowym – automat z eko groszkiem, ma spaliny które są dosyć ciepłe i ulatują w kosmos , może te spaliny użyć do stopienia lodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.02.2006 16:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 Pomysł bardzo niebezpieczny! Spalin z pieca przechlodzić nie wolno! Ta woda głębinowa. Jak gdzie. średnio od 7 do 10. Podobno w Tychach to i 16 bywa. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 03.02.2006 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Mam na działce zakopany stalowy zbiornik na deszczówkę. Jego pojemność to około 12 m3. Dzisiaj rano zmierzyłem temperaturę wody około 0.5 m pod powierzchnią lustra (zbiornik prawie pełny). Wynik pomiaru: +3 st C. Obecnie termometr "pławi" się w szambie. Właściwie, to leży na jego dnie. Po południu odczytam temperaturę. Szambo, to taki sam zbiornik jak na deszczówkę. Zawiera obecnie około 7 m3 ohydnej breji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.02.2006 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Jestem bardzo ciekawy wyniku. Obstawiam około 9-10stC.Ten zbiornik na deszczówkę to tuż pod gruntem, jak widzę z pomiaru.Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 03.02.2006 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Tuż pod gruntem, bo glina w wykopie osiadła (zbiornik zakopany w listopadzie). Z zewnątrz powstały zagłębienia, w których zebrała się woda, obecnie zamarznięta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 03.02.2006 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Witam i wracam do bazowego wątku. też jestem zapaleńcem tego tematu. Moje przemyślenia idą dwutorowo i jeszcze nie podjołem decyzji które zrealizuję a mam zamiar uruchomić to już w maju: 1 Projekt bardzo podobny do tego jaki proponuje Adam tylko z taką różnicą, że zamiast aluminiowych skrzydełek zastosuje miedziane przylutowane bezpośrednio do rurki. Rozważam połączenie całej przestrzeni miedzy rurkami lub tak jak proponuje Adam tyklo małe skrzydełka. To jest wariant prostrzy i dość szybki. 2 Kolektor z lustrami parabolicznymi tak jak zrobili tu:http://darmowa-energia.eko.org.pl/ Tyle, że same lustra chcę zrobić w konstrukcji szkieletowej i "obić" blachą, o wiele prostrze i mniej pracochłonne niż to co "oni"zrobili. Jednakże hamuje nie prosta sprawa, nie mogę określić zależności mniędzy średnicą rurki, odległością od lustra itp. Może ktoś z Was dopomoże Pozdro. Piotrek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
druid 03.02.2006 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 piotrulTylko jest jedno ale, jak dasz listki lub całą powierzchnię przykryjesz to:po pierwsze na kij ci lustra paraboliczne przy których trzeba się na męczyć aby zrobić odpowiednią krzywiznę, jak zasłonisz całą powierzchnię pod spodem ?Po drugie poruszałem ten temat parę postów wcześniej w solarach musisz użyć lutu twardego więc musisz rozgrzać odpowiednio rurki w trakcie lutowania, jak wyjaśnił adam jest duże utrudnienie, więc pomysł adama według mnie jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 03.02.2006 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 @druid Nie zrozumiałeś planuje albo opcje 1 albo 2 a Ty je połączyłeś Przyznam że przegapiłem wątek z trawdym lutem czyli co zwykły roztopi się? Lutowanie ma tę przewagę nad połączeniem na ścisk, że daje 100% przepływu ciepła, a ta druga metoda niestety tego nie gwarantuje (wykonanie musi być perfekcyjne) czy chcesz czy nie tworzą się mostki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
druid 03.02.2006 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 piotrul W solarze występują temperatury w dobrze nasłonecznionym dniu około + 200 st C Przypuszczam że lut się nie roztopi ale może nie wytrzymać naprężeń jakie będą powstawały pomiędzy dniem a nocą i cały solar się rozszczelni. Ja na dniach (w przyszłym tygodniu) będę jechać do hurtowni alu żeby się zorientować w cenach profili aluminiowych na listki i na obudowę. Również muszę przekalkulować koszt budowy wymiennika ciepła jak również bojlera (zasobnika na wodę) około 1m3 wody . Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 04.02.2006 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 Tak jak obiecałem, wczoraj około godziny 17, odczytałem temperaturę na dnie szamba tj. około 3.5 m pod poziomem gruntu. Objętość zawartości (fuj) około 8 m3, a jej temperatura +8 st C. Ciekawe, jakie jest przełożenie temperatury w szambie, na temperaturę ścieków w kanalizie, zakopanej pod drogą? PS. Muszę teraz jakoś odkazić termometr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.02.2006 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 Wygląda na to, że niewiele tam się dzieje, skoro temperatura tylko o 1stC wyższa niż średnia gruntu. Czyżby wody gruntowe tak skutecznie ją obniżały? Co z termometrem? Wygotować? A potem do kosza! Nie są znane mi jakiekolwiek badania sezonowości życia biologicznego w takich miejscach jak szambo. Może, tak jak w ogrodach i sadach, tam też jest zima? Ciekawe. Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 04.02.2006 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 Szambo posadowione jest w glinie. Wody gruntowe, jeżeli są, to bardzo głęboko. Jedyna woda, jaka może tam być, to z opadów. Grunt w wykopie już osiadł. Szambo instalowałem wcześniej niż zbiornik na deszczówkę (jesień 2004). Termometr jest cały ze szkła. Coś wykombinuję. W ostateczności przechowam go do czasów, kiedy zrobią u nas kanalizę. Ciekawe, ile lat tego przechowywania mnie czeka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARIO345 06.02.2006 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 czy warto budować solar jeżeli jeden panel około 2 m2 kosztuje 819 złhttp://www.allegro.pl/show_item.php?item=85551655proszę o wypowiedzi specjalistów , czy ten kolektor się do czegoś nadaje , czy to tylko atrapa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 07.02.2006 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 Ale widzę że pierwsze koty za płoty jak europejscy producenci poczują oddech konkurencji dalekowschodniej to może tez trochę odpuszczą z cenami, bo troszke przeginają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
druid 07.02.2006 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 czy warto budować solar jeżeli jeden panel około 2 m2 kosztuje 819 zł Pewnie że warto - wiesz jaka satysfakcja jak zbudujesz taki solar i całą instalacje solarową (wymiennik ciepła, bojler wody na około 500 - 1000 litrów) i jak ci się coś popsuje to sam naprawisz bo jesteś PRODUCENTEM tych urządzeń . Jak komuś pokażesz co zrobiłeś to znajomi na pewno będą tak wyglądali Pozdrawiam i życzę wytrwałości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 07.02.2006 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 czy warto budować solar jeżeli jeden panel około 2 m2 kosztuje 819 zł http://www.allegro.pl/show_item.php?item=85551655 proszę o wypowiedzi specjalistów , czy ten kolektor się do czegoś nadaje , czy to tylko atrapa? przecież to najtańszy Hewalex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARIO345 07.02.2006 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 1950to znaczy że dobry ten panel czy nie ,ta cena skąś sie wzięła może on jest mało sprawny..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 07.02.2006 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 klienci nie narzekają,spełnia swoją rolę, grzeje wodę latem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebapark 12.02.2006 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Witam wszystkich, gdy bedziemy pobierać ciepło z lodu to znaczy że zejdziemy na "parowniku" (nasze zrodło ciepła) z temperaturą grubo poniżej zera (ok -10 ... -15stC). Powoduje to że różnica miedzy temperaturą parownika (zródło ciepła) a skraplaczem (np ogrzewanie podłogowe) wzrasta, a więc i sprawność obiegu maleje. Uważam, że to rozwiązanie to coś między pompą ciepła woda-woda a PC powietrze - powietrze. Nie tak drogie jak to pierwsze ale droższe od tego drugiego. Ja popieram raczej dwie studnie i przepuszczanie wody niestety w sporych ilościach. PozdrawiamSebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.02.2006 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Ile pomp ciepła postawiłeś?O przegrzewaczu pary wiesz?Temperatura przy dyszy rozprężnej wewnątrz parownika wynosi średnio od -40 do -70 (w zależności od czynnika chłodniczego). W domowej lodówce też tyle samo.Nad obiegiem oleju bym się pokiwał.Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts