Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Solar "tymi ręcami" robiony.

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam na działce zakopany stalowy zbiornik na deszczówkę. Jego pojemność to około 12 m3. Dzisiaj rano zmierzyłem temperaturę wody około 0.5 m pod powierzchnią lustra (zbiornik prawie pełny). Wynik pomiaru: +3 st C.

Obecnie termometr "pławi" się w szambie. :wink: Właściwie, to leży na jego dnie. Po południu odczytam temperaturę. Szambo, to taki sam zbiornik jak na deszczówkę. Zawiera obecnie około 7 m3 ohydnej breji.

Witam i wracam do bazowego wątku.

też jestem zapaleńcem tego tematu. Moje przemyślenia idą dwutorowo i jeszcze nie podjołem decyzji które zrealizuję a mam zamiar uruchomić to już w maju:

1 Projekt bardzo podobny do tego jaki proponuje Adam tylko z taką różnicą, że zamiast aluminiowych skrzydełek zastosuje miedziane przylutowane bezpośrednio do rurki. Rozważam połączenie całej przestrzeni miedzy rurkami lub tak jak proponuje Adam tyklo małe skrzydełka. To jest wariant prostrzy i dość szybki.

2 Kolektor z lustrami parabolicznymi tak jak zrobili tu:http://darmowa-energia.eko.org.pl/

Tyle, że same lustra chcę zrobić w konstrukcji szkieletowej i "obić" blachą, o wiele prostrze i mniej pracochłonne niż to co "oni"zrobili. Jednakże hamuje nie prosta sprawa, nie mogę określić zależności mniędzy średnicą rurki, odległością od lustra itp.

Może ktoś z Was dopomoże :D

Pozdro.

Piotrek.

piotrul

Tylko jest jedno ale, jak dasz listki lub całą powierzchnię przykryjesz to:

po pierwsze na kij ci lustra paraboliczne przy których trzeba się na męczyć aby zrobić odpowiednią krzywiznę, jak zasłonisz całą powierzchnię pod spodem ?

Po drugie poruszałem ten temat parę postów wcześniej w solarach musisz użyć lutu twardego więc musisz rozgrzać odpowiednio rurki w trakcie lutowania, jak wyjaśnił adam jest duże utrudnienie, więc pomysł adama według mnie jest OK.

@druid

Nie zrozumiałeś planuje albo opcje 1 albo 2 a Ty je połączyłeś :wink:

Przyznam że przegapiłem wątek z trawdym lutem :oops: czyli co zwykły roztopi się?

Lutowanie ma tę przewagę nad połączeniem na ścisk, że daje 100% przepływu ciepła, a ta druga metoda niestety tego nie gwarantuje (wykonanie musi być perfekcyjne) czy chcesz czy nie tworzą się mostki.

piotrul

W solarze występują temperatury w dobrze nasłonecznionym dniu około + 200 st C

Przypuszczam że lut się nie roztopi ale może nie wytrzymać naprężeń jakie będą powstawały pomiędzy dniem a nocą i cały solar się rozszczelni.

Ja na dniach (w przyszłym tygodniu) będę jechać do hurtowni alu żeby się zorientować w cenach profili aluminiowych na listki i na obudowę.

Również muszę przekalkulować koszt budowy wymiennika ciepła jak również bojlera (zasobnika na wodę) około 1m3 wody :roll: .

Pozdrawiam Andrzej

Tak jak obiecałem, wczoraj około godziny 17, odczytałem temperaturę na dnie szamba tj. około 3.5 m pod poziomem gruntu. Objętość zawartości (fuj) około 8 m3, a jej temperatura +8 st C.

Ciekawe, jakie jest przełożenie temperatury w szambie, na temperaturę ścieków w kanalizie, zakopanej pod drogą? :roll:

PS. Muszę teraz jakoś odkazić termometr. :-? :roll:

Wygląda na to, że niewiele tam się dzieje, skoro temperatura tylko o 1stC wyższa niż średnia gruntu. Czyżby wody gruntowe tak skutecznie ją obniżały?

Co z termometrem? Wygotować? :o :o :o :lol:

A potem do kosza! :roll:

Nie są znane mi jakiekolwiek badania sezonowości życia biologicznego w takich miejscach jak szambo. Może, tak jak w ogrodach i sadach, tam też jest zima? Ciekawe.

Pozdrawiam Adam M.

Szambo posadowione jest w glinie. Wody gruntowe, jeżeli są, to bardzo głęboko. Jedyna woda, jaka może tam być, to z opadów. Grunt w wykopie już osiadł. Szambo instalowałem wcześniej niż zbiornik na deszczówkę (jesień 2004).

Termometr jest cały ze szkła. Coś wykombinuję. 8)

W ostateczności przechowam go do czasów, kiedy zrobią u nas kanalizę. :wink:

Ciekawe, ile lat tego przechowywania mnie czeka? :roll:

czy warto budować solar jeżeli jeden panel około 2 m2 kosztuje 819 zł

Pewnie że warto - wiesz jaka satysfakcja jak zbudujesz taki solar i całą instalacje solarową (wymiennik ciepła, bojler wody na około 500 - 1000 litrów) i jak ci się coś popsuje to sam naprawisz bo jesteś PRODUCENTEM tych urządzeń :D .

Jak komuś pokażesz co zrobiłeś to znajomi na pewno będą tak wyglądali :o

Pozdrawiam i życzę wytrwałości.

Witam wszystkich,

gdy bedziemy pobierać ciepło z lodu to znaczy że zejdziemy na "parowniku" (nasze zrodło ciepła) z temperaturą grubo poniżej zera (ok -10 ... -15stC).

Powoduje to że różnica miedzy temperaturą parownika (zródło ciepła) a skraplaczem (np ogrzewanie podłogowe) wzrasta, a więc i sprawność obiegu maleje.

Uważam, że to rozwiązanie to coś między pompą ciepła woda-woda a PC powietrze - powietrze. Nie tak drogie jak to pierwsze ale droższe od tego drugiego.

Ja popieram raczej dwie studnie i przepuszczanie wody niestety w sporych ilościach.

Pozdrawiam

Sebastian

Ile pomp ciepła postawiłeś?

O przegrzewaczu pary wiesz?

Temperatura przy dyszy rozprężnej wewnątrz parownika wynosi średnio od -40 do -70 (w zależności od czynnika chłodniczego). W domowej lodówce też tyle samo.

Nad obiegiem oleju bym się pokiwał.

Pozdrawiam Adam M.