adam_mk 08.12.2008 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Tak.... A takie roślinki, na ten przykład.... Problem sobie rozwiązały już dawno... A my, jak te barany , moczymy te metale w kwasach, zasadach i solach licząc na to, że nam wzrośnie, czy że się podniesie.... Ale... coś być MUSI, do cholery, za zakrętem!.... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samir 08.12.2008 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Zimna fuzja na ten przykład Albo klimat śródziemnomorski (to już blisko tylko te trąby powietrzne). A z tym moczeniem może mógłbym pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stalker Greg 22.12.2008 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Co sądzicie o takim rozwiązaniu? http://www.builditsolar.com/Experimental/CopperAlumCollector/CopperAlumCol.htmAbsorber z blachy Al 0,6 mm owiniety na rurce miedzianej i uszczelniony silikonem dla lepszego przewodzenia ciepła.Według tego testu porownawczego: http://www.builditsolar.com/Experimental/PEXCollector/SmallPanelTests.htmrurka miedziana i absorber aluminiowy jest tylko minimalnie gorsza od absorbera z blachy miedzianej przylutowanej do rurki. Cenowo wyglada to tak: 2m2 blachy Cu 350-400 zl a Al ok 80zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.12.2008 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Ile procent mniej?Z te 10%, o które da się powiększyć taki "samorobiomy" panel? Tu widzę jakąś drogę do celu.Tanio, ciut gorsze, ale ciut większe. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 22.12.2008 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Co sądzicie o takim rozwiązaniu? http://www.builditsolar.com/Experimental/CopperAlumCollector/CopperAlumCol.htm Absorber z blachy Al 0,6 mm owiniety na rurce miedzianej i uszczelniony silikonem dla lepszego przewodzenia ciepła. Według tego testu porownawczego: http://www.builditsolar.com/Experimental/PEXCollector/SmallPanelTests.htm rurka miedziana i absorber aluminiowy jest tylko minimalnie gorsza od absorbera z blachy miedzianej przylutowanej do rurki. Cenowo wyglada to tak: 2m2 blachy Cu 350-400 zl a Al ok 80zl. Podoba mi sę to rozwiązanie : http://www.builditsolar.com/Experimental/PEXCollector/PEXCollector.htm Co prawda nieco gorsze pod względem parametrów od tego z rurkami miedzianymi, ale za to o wiele tańsze i prostsze w wykonaniu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stalker Greg 22.12.2008 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Ile procent mniej? Z te 10%, o które da się powiększyć taki "samorobiomy" panel? Tu widzę jakąś drogę do celu. Tanio, ciut gorsze, ale ciut większe. Adam M. W teście mierzono przyrost temperatury 41 funtów wody od godz 10 do 16. Na absorberze miedzianym uzyskano wzrost o 15,1 st. C, a na aluminiowym o 13,8 czyli aluminiowy ma 96% sprawnosci miedzianego. Przy 20 funtach wody, w godz 10-14:45, uzyskano przyrost temp dla Cu o 33,8 st. C i dla Al o 32 st.C Czyli sprawność absorbera Al 96,7 % Nieźle? ;> Jaki zastosować silikon? Wysokotemperaturowy do 200 st. C sie nada? A może domieszać do niego pyłu/opiłków aluminiowych w celu poprawienia przewodnictwa ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stalker Greg 22.12.2008 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Czy przy duzym buforze 1-2 (3?) m3 wody nie wystarczy rozwiazanie nawet na rurkach ALUPEX? W myśl zasady, że lepiej mieć wiecj (i taniej) chlodniejszej wody niż mało wrzatku? ALUPEX poniżej 2 zł za mb, ale fi 16 co znacznie zwieksza objetosc krazacego glikolu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.12.2008 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Dla uzyskania temperatury trzeba by mało glikolu w długiej rurce puścić... A blaszane dachy to ktoś już widział?Toż wystarczy tę rurę do tej blachy dachowej przyczepić.Kiepskie , ale zadziała. Taniej już chyba się nie da, bo bez żadnej rury, to ja nie wiem jak...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 22.12.2008 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Możesz puszczać zimną wodę na blachę dachu a zbierać ciepłą z rynien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.12.2008 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Fakt! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 22.12.2008 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Możesz puszczać zimną wodę na blachę dachu a zbierać ciepłą z rynien. Mimo prostoty nie najlepszy pomysł. Woda będzie mocno zanieczyszczona i będą duże straty ze względu na parowanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.12.2008 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Ale dużo "drogiej" rury nie trzeba! Coś za coś! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samir 22.12.2008 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Na różnych forach z tematem kolektor słoneczny historia się powtarza a mianowicie ludzie by chcieli jak Mc Gaywer przy pomocy sznurka i gumy do żucia zrobić instalację z dobrymi osiągami i jeszcze do tego żeby się kasa zwróciła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.12.2008 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 A co?! Nie wolno - chcieć?! To po co my tu tak natężamy umysły? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 22.12.2008 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 McGywer to mój idol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samir 22.12.2008 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 To po co my tu tak natężamy umysły? No bez urazy mistrzu. Przemyślane i celowe działanie to jedno a "partyzantka" na kolanie wyklepana to drugie. Niedawno uruchomiłem swój buforek (750l) wg Twojego przepisu dodając od siebie przeciwprądowy wymiennik na cwu i jestem z niego zadowolony. Lecz bez odpowiednich materiałów szkoda by było sobie głowę zawracać.By nie być gołosłownym linka zapodaje. http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=482463&postdays=0&postorder=asc&highlight=kolektor&start=1980 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.12.2008 23:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Oczywiście, że bez urazy! Łamanie głowy to zajęcie zupełnie nie naganne. Faktycznie jednak, do realizacji tego, co sobie kto wymyśli trzeba by mieć jakieś zaplecze, bo jak piszesz - może się nie udać! Śliczna zabaweczka Ci wyszła! Mógłbyś nam tu podać osiągi systemu na tym baniaczku opartym? Często palisz? Możesz sobie jakiś czas "opuścić" bez odczuwalnego pogorszenia zasilania domu? Jaki czas? I podaj, proszę , choć powierzchnię chałupki "po podłogach" którą "to" obsługuje. Moje gratulacje! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samir 23.12.2008 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Dzięki. Chałupka ma 270m2 do ogrzania, podłogówek jest mało bo tylko 30m2 (teraz żałuję) ale pow. grzejników była wyliczana dla temperatur 55/35 st.Układ jeszcze nie jest docelowy, brak solarów odpowiedniego żródła ciepła zamiast pieca (wymyśliłem sobie podgrzewacz przepływowy na wierzbę energetyczną w pełnej automatyce) niby to też piec ale z minimalną niezbędną pojemnością wodną.Buforek był robiony głównie dla wiekszego komfortu przy cwu (wydajność),do obsługi solarów oraz jako element sprzęgający piec z układem grzewczym. "Naładowany" cały baniaczek do 70st. zaopatruje 4os. rodzinę w ciepłą wodę przez 3 dni (to sprawdzałem w październiku kiedy c.o jeszcze nie pracowało).Dziś np. przy 0st. na zewnątrz i sporym wietrze piec pracując na standby włącza się co około 2godz. ale sterownik pieca kontroluje temp. w połowie bufora robię tak by pieca nie przegrzewać bo na podtrzymaniu temp. w nim też rośnie (retortowy "smok"). Jest to układ przejściowy bo zima za pasem. Sorry że temat odbiega od głównego wątku ale to dwa zdania jako dygresja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.12.2008 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Traktując solarek jako system, to jakaś beczułka na ciepło jest jego częścią, więc od tematu zbyt daleko nie odbiegamy. Fajnie wyszło! Parametry bardzo obiecujące. Ewidentnie widać z tego co opisujesz, że efekt stabilizacji osiągnąłeś w pełni. Efekt magazynowania - też. Czyli - da się! Każdy kumaty z prawymi rękami może, jak ma taką wolę! Zanim się za to zabrałeś "tymi ręcami" z całą pewnością oblazłeś co się dało w poszukiwaniu "gotowca". Z perspektywy czasu i dokonań... Opłacało się dłubać samemu? Pytam tu bardziej o praktyczną przydatność tego urządzenia i dopasowanie do założeń technicznych , jakie robiłeś niż o koszt wykonania. Długo dłubałeś? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samir 23.12.2008 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Taki bufor długo "chodził" mi po głowie, jego pierwowzór namierzyłem kiedyś będąc na szkoleniu w znanej firmie z Dąbrowy Górniczej. Cena gotowca z tej firmy raczej zaporowa (3000 euro). Zależało mi na przeciwprądowym wymienniku z cwu ale poza tą ofertą nic innego nie znalazłem. Po serii opisów "tymi ręcami" nabrałem pewności i zabrałem się do dzieła. Trochę to było rozciągnięte w czasie ale zbierając to do kupy to jakieś 2,5 tygodnia budowa mi zajęła (mając już materiały), a najdłużej wyszło zwijanie ślimaków z Cu. Cenowo kilkakrotnie mniej niż oryginał. Tu wkleiłem zdjęcie "fabrycznego" http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=482463&postdays=0&postorder=asc&highlight=kolektor&start=1800 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts