adam_mk 11.01.2009 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Położyłeś to na sztywno na jakimś podkładzie.Oświetlasz tylko "z góry" a emitujesz "po wsjech".Powieś to nad jakim odbłyśnikiem (matą lamelową, wełna kryta aluminium) w układzie przestrzennym, to oświetlisz i wprost i odbitym i rozproszonym...Z każdej strony "zaatakujesz" zamiast wyłącznie z jednej.Odbłyśnik w pudle solara zwiększy ciśnienie promieniowania na te elementy.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samir 12.01.2009 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 No właśniedylemat, mieć jak największą powierzchnię absorbera (prom. bezpośrednie)z drugiej strony by kolektor nie osiągał monstrualnych wymiarów.Trzeba zadziałać w 3D.Jestem ciekawy czy ktoś pokusił się nad porównaniem powierzchni tych samych wymiarów próbek z czego jedna gładka jak szkło (to łatwo wyliczyć) a druga trochę "zdewastowana" np. piaskowaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.01.2009 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 "Jestem ciekawy czy ktoś pokusił się nad porównaniem powierzchni tych samych wymiarów próbek" TAK!!! DLA WĘGLA!!! Obejrzyj sobie jaki diament! Oszacuj jego powierzchnię! Powierzchnia płatka sadzy ma często ponad 2 ary! Jajogłowi dawno to policzyli! W tablicach jest! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samir 12.01.2009 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Adamie W myślach mi czytasz tylko nie o nano skalę mi chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.01.2009 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Dla aluminium:Piaskowanie szkłem (grubym).Potem trawienie w ciepłej zasadzie potasowej z odpowiednimi dodatkami (czy nie chlorek sodu?).Odtłuszcza i niewyobrażalnie rozwija powierzchnię.Kąpiel w roztworze kwachu (azotowy chyba)Utlenia powierzchnięKąpiel w roztworze czarnego barwnika aluszwarc611.Kąpiel we wrzątku zamykająca pory tej warstwy utlenionej i nasączonej pigmentem.Suszenie. i - jest! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samir 13.01.2009 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 SuperDzięki, zacznę od metod mechanicznych. Trawienie spróbuję w fizycznym wydaniu (trawienie jonowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.01.2009 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Założysz TINOX ???! Masz komorę próżniowo jonową? Czy ty żyjesz z regeneracji /wytwarzania reflektorów i luster?! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samir 13.01.2009 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Są prostsze powłoki niż TiNOx i równie dobre. Dostęp do komory próżniowej mam ale to nie wszystko. Jej wyposażenie to dopiero wyzwanie. A lusterka bardzo prosto powstają, wystarczy w próżni odparować porcję Al poczekać chwilę i gotowe. Warstwy absorpcyjne wymagają innej bardziej dokładnej metody (ale też w próżni). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.01.2009 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Wiem! Znam ten proces nie tylko z teorii. Toteż się dziwię, bo nie każdy "TO" ma w warsztaciku przydomowym! Ja nie mam, a mam sporo! No, no! Możesz sobie pofantazjować! Myślałeś o powłokach tytanowych? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samir 13.01.2009 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 W swoim warsztaciku trochę wszelakiego złomu posiadam ale do Ciebie to myślę jeszcze mi trochę brakuje Tej machiny piekielnej u siebie też nie mam (chociaż się staram). W małej skali próbowałem tytanu, molibdenu, stali nierdzewki i paru innych. Raz lepiej raz gorzej ale maszynka przemysłowa to całkiem inna bajka. Wyłażą problemy jakich na próbkach nie było. Małymi kroczkami ale do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.01.2009 15:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Niejednorodność pola elektrycznego przy naprawdę sporym jego gradiencie skutkuje niejednorodnością pokrycia? Problem wyładowania "na ostrzu"? Wiatr jonowy niejednorodny? Geometria tego procesu potrafi ostro dawać w kość! Prawie jak zgrzewarki! Mnie zawsze przypominało palenie ogniska! Dym zawsze leci nie tam , gdzie powinien! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samir 13.01.2009 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Do tego jeszcze dodaj gradienty ciśnieniowe w dużej komorze, niejednorodność atmosfery reaktywnej i masz mniej więcej obraz placu boju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.01.2009 23:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Nie ma jak to drobne elementy...A taki solarek na raz - to kawał złomu... odparowanie łukiem?Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samir 14.01.2009 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 odparowanie łukiem? Adam M. Bombardowanie powierzchni zjonizowanym gazem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.01.2009 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Tak. O tym wiem. Mnie chodziło o generowanie jonów i odparowanie metalu w tej próżni. Zdaje się, że wchodzimy już w takie szczegóły, których ogół nie wykorzysta. Rozumiem, że poradzisz sobie z pokryciem selektywnym. W efekcie możesz sobie zrobić panel mniejszy o przyzwoitych wydajnościach. Ja za to mam miejsce. Łatwiej mi będzie zrobić całą ścianę solarną niż niewielką komorę próżniową. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samir 14.01.2009 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Tak. O tym wiem. Mnie chodziło o generowanie jonów i odparowanie metalu w tej próżni. To mniej więcej działa tak. Gaz roboczy przy niskim ciśnieniu łatwo zjonizować (plazma) Utrzymywana w polu magnetycznym blisko materiału który chcemy "rozpylić" wybija z jego powierzchni pojedyńcze atomy metalu tworząc tzw. chmurę która mając energię większą niż gaz roboczy opuszcza ten obszar osiadając np. na elementach które tym materiałem pokrywamy. Jak słusznie zauważyłeś im głębiej w ten temat tym więcej specjalistycznych zagadnień. Ale miło było pogadać pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stalker Greg 14.01.2009 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Panowie! Miało być "temi recyma"Jak tanio zrobić 60-80 m2 kolektora? Rurki aluminiowe i absorber aluminiowy lutowane razem lub rurka miedziana (meander) pobielona cyna i lutowany do tego absorber aluminiowy. Da rade?Chociaz przy tak duzej powierzchni (cala połać dachu) i cenie firmowych kolektorow ok 1000 zł/2m2 odliczajac koszt pokrycia dachowego (beda nim solary) samodzielna ich budowa raczej traci sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.01.2009 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Wybacz, ale trochę uprawiasz wymyślactwo.JA WIEM, że da się polutować miedź i aluminium.JA bym się tego nie podjął w wymiarze, jaki tu by był potrzebny!!!Czemu?Bo jest to wyzwanie technologiczne tak potężne, że nie dał bym rady.Odrobina materiałoznawstwa - i wiadomo czemu. "Jak tanio zrobić 60-80 m2 kolektora? "Proste!Trzeba usiąść i pomyśleć!Mnie zajęło to ze cztery lata. (z przerwami!).Teraz - tylko wykonać!JA MAM już receptę na to jak u mnie i posiadanymi narzędziami za dysponowane kwoty to zrobić.I nie będzie to dach (co byłoby dużym błędem) tylko ściana!Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stalker Greg 15.01.2009 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Ok rozumiem, zapomnijmy o aluminium. Nie na dachu? Ale tak dużej powierzchni nie uzyskamy na ścianie. Interesuje mnie 100% dom solarny (no może 90-80% ) http://www.sonnenhaus-institut.de/solar-haeuser.php5 http://www.sonnenhaus-institut.de/solar-haeuser/pdf/helma-sonnenhaus-in-lehrte-31275.pdf http://www.jenni.ch/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 15.01.2009 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Nie na dachu? Ale tak dużej powierzchni nie uzyskamy na ścianie. To zamontuj sobie kolektory pod oknem na południowej elewacji. Coś takiego, jak to tutaj: http://www.builditsolar.com/Projects/SpaceHeating/mssungrabber.htm . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts