Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Solar "tymi ręcami" robiony.

adam_mk

Recommended Posts

W dobrym przekonaniu żyłeś! :lol:

Co by nie gadał, to solar jest małym miejscem cudów.

Zjawisko zamiany promieniowania elektromagnetycznego z zakresu widma od 200 do 4000nm. na ciepło.

Problem lustra/pochłaniacza dla tego zakresu.

Bilans cieplny woda/rura.

Bilans cieplny rura absorber.

Stała aparaturowa wynikająca z geometrii rozwiązania.

Bilans cieplny absorber/powietrze otaczające

Promieniowanie termiczne materii

Promieniowanie ciała doskonale czarnego.

Pochłanianie części widma w pokryciu, selektywne...

Odbicie, załamanie pochłanianie i rozproszenie przez pokrycie...

Wystarczy tylko dobrze to zoptymalizować - i jest solar jak się patrzy!!! :lol: :lol: :lol:

Adam M.

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam

co powiecie na takie bojlery do solara ?

to to jest dedykowane wlaśnie do układów solarnych ,zrobione z nierdzewki ale niestety ma 1 wężownice

za to o dużej wydajności

wiadomo -nierdzewka czyli wieczne

o ile dobrze pamiętam to cena ok 2500 zł brutto -chyba niewiele jak się zobaczy ceny na allegro

pojemnośc to koło 500 L

jest tego do sprzedania jeszcze ok 10 szt

aby uprzedzić zarzuty -nie jestem handlarzem !

budoję swój własny solar i po długich poszukiwaniach znalazłem to -wyprzedaż magazynu :)

jak mi powiedział gość to w zasadzie cena złomu +2 zł/kg

ja kupiłem i jestem zadowolony zarówno z ceny jak i jakości :)

tylko bedę musiał dołożyć jeszcze wężownice którą mam nadzieję jeszcze dokupić -gość ma poszukać w magazynie czy jeszcze są -bo wiele pojechało na złom ... jak będzie to obiecał że dołoży za "flaszkę" :)

http://images41.fotosik.pl/52/cccdede6780f3c92m.jpg

• 2 weeks później...

Posiadam boiler z płaszczem 150l i instalacje CO otwarta na kocioł na paliwo stałe. chciałbym zrobic solar ktory miałby dziłac tylko od wiosny do jesieni jak nie pale w piecu.

Czy do takiego układu mogę podłaczyc solar ktory zrobie samodzielnie i bedzie w nim płyneła ta sama woda CO w układzie co a nie jakis glikol?

czy lepiej jest zamontowac solar na dachu (strona zach,lekko na południe) i napedzac to pompka obiegowa do CO czy moze lepiej dac na ziemi(mozliwosc obrotu do słonca i niech sobie działa grawitacyjnie?

Dla aluminium:

Piaskowanie szkłem (grubym).

Potem trawienie w ciepłej zasadzie potasowej z odpowiednimi dodatkami (czy nie chlorek sodu?).

Odtłuszcza i niewyobrażalnie rozwija powierzchnię.

Kąpiel w roztworze kwachu (azotowy chyba)

Utlenia powierzchnię

Kąpiel w roztworze czarnego barwnika aluszwarc611.

Kąpiel we wrzątku zamykająca pory tej warstwy utlenionej i nasączonej pigmentem.

Suszenie.

i - jest!

Adam M.

polecam link http://anodowanie.of.pl/ - jest tam wszystko dość łopatologicznie opisane.... trochę to niebezpieczne :o

Są takie technologie.

Tworzy się meander pomiędzy dwoma płatami łączonego materiału i rozdmuchuje go pod ciśnieniem.

W domu raczej mało realne.

Zastanówmy się przez chwilę! O czym my tu dyskutujemy?

Zastanawiamy się - jak skutecznie domowymi metodami symulować zaawansowane technologie!

Solar robiony "tymi ręcami" w domowym warsztacie będzie działał, bo działa nawet zwykła butelka zostawiona w nasłonecznionym samochodzie.

Trzeba będzie jakie takie wydajności okupić zwiększeniem jego powierzchni a nie wprowadzeniem kosmicznych technologii!

Solary się nie opłacają - to zdanie większości.

Solary działają - to też zdanie większości.

Jak może się nie opłacać coś , co działa sprawnie?

Jeżeli chcemy je mieć - to trzeba je sobie kupić lub zrobić.

Te robione będą nieco większe a efekt wcale nie gorszy!

Adam M.

Odnośnie umieszczania miedzianej rurki w alu, to znalazłem dzisiaj całkiem przypadkiem taki oto profilek:

http://img13.imageshack.us/img13/8676/20090207003xi1.th.jpg

To taki profil do układania kafelków, zakończony ładnym, wyprofilowanym zaokrągleniem - dostępne chyba w różnych rozmiarach. Może takie coś by się nadało, wygląda że dość łatwo byłoby wpasować tam rureczkę z Cu. Koszt ok 20 zł za 3 m w Briko.

Adamie co o tym sądzisz, nada się??

Dla mnie TEN profil jest zbyt ażurowy i stanowczo zbyt drogi.

Są lepsze.

Pisałem. Będę pokrywał całą ścianę domu (10 x 15m) solarami. Powietrznymi w większości ale też i cieczowymi. To struga ciepła w szczycie rzędu 150kW.

Nawet jak skubnę ledwo połowę tej mocy (a da się lepiej) to i tak będę mocno wygrany.

W tej sytuacji muszę mieć kolosalny i "szybki" zbiornik na tę sporadycznie pojawiającą się moc. Jedna większa chmurka moduluje ten strumień o 50-70%.

Jeżeli po uśrednieniu ma mi jej wystarczyć, to projektowany system musi być bardzo elastyczny w swym działaniu.

Wyszukałem profil, który jak mi się wydaje, lepiej by się sprawdzał.

Poszukam fotki lub zrobię nową i wrzucę.

Adam M.

Witam!

Bardzo ciekawy temat. Wykonując ogrzewanie podłogowe w suchym jastrych użyłem następujących "profili" wykonanych z aluminium 0.5 mm domowa prasą:

http://img150.imageshack.us/img150/7394/profilpodlogazb9.jpg

Idea nie moja, wzięta z :http://www.builditsolar.com/Experimental/RadFloor/PressPlates.htm Także tam jest i kolektor wykonany z podobnego profila. Może warto takie toto użyć w domowym wodnym kolektorze ? I czy można dla "low tech" wariantu, działającego tylko latem, cyrkulować wodę z bojlera, bez dodatkowego wymiennika ? Kolektor planuję z rurki miedzianej, ciśnienie wytrzyma bez problemu.

Stanisław

Witam.

A czy coś takiego nie rozwiązuje wielu problemów? Można to wykonać na takiej maszynce jak zaprezentował kolega Stasek, cyna jest czysta więc wytrzymuje ok.280 stopni, ciśnienie ok. 8 atm.

http://img9.imageshack.us/img9/4631/blaszka1ii9.th.jpg

http://img291.imageshack.us/img291/5751/blaszka2nm9.th.jpg

pozdrawiam

A cena miedzi ? Na dwu-trzy metrowy kolektor może i nie drogo będzie, ale jeżeli ciut większy to koszty wzrosną. Ja to rozważałem użycie zwykłej pasty ciepło przewodzącej. U nas tak z ~1kg pasty to koszt ~100 złotych. Musiało by starczyć na dużo kolektorów. Choć tu już pisaliście o pastach zrobionych we własnym zakresie. W mojej praktyce taka pasta wytrzymuje 100 stopni bez problemu.

Odnośnie lutowania, to prościej dolutować dodatkową płytkę do zakrycia wgłębienia. Ale, to będzie bardziej złożone w porównaniu z gotową trąbką + obowiązkowe użycie miedzi

Witam.

A cena miedzi ? Na dwu-trzy metrowy kolektor może i nie drogo będzie, ale jeżeli ciut większy to koszty wzrosną

Jeden prezentowany pasek ma wymiary: 170 cm długość i 13,8 cm szerokość.

Waga polutowanego to 400g Cena miedzi to ok.25-30zł netto.

Znam gościa, który ma na zbyciu 350szt, miały być użyte do kolektorów próżniowych.

pozdrawiam

Witam

No to mamy kwadrat za 24/0.22 = 113 zł. I to jak pan mówi cena okazyjna. Aluminium 0.5 mm to do 25-30 zł. + 5-7 metrów rurki po 8-9 zł. 40-63zł. Więc cena ogółem 65-93 zł. U mnie wychodzi taniej. Jeżeli rurka Pex, to cena ogółem dodatkowo na 20-30 zł mniejsza, ale i wydajność spadnie. Więc dla małego kolektora to różnica nie znaczna, dla dużego znaczna...

Stanisław