adam_mk 21.01.2009 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 W dobrym przekonaniu żyłeś! Co by nie gadał, to solar jest małym miejscem cudów. Zjawisko zamiany promieniowania elektromagnetycznego z zakresu widma od 200 do 4000nm. na ciepło. Problem lustra/pochłaniacza dla tego zakresu. Bilans cieplny woda/rura. Bilans cieplny rura absorber. Stała aparaturowa wynikająca z geometrii rozwiązania. Bilans cieplny absorber/powietrze otaczające Promieniowanie termiczne materii Promieniowanie ciała doskonale czarnego. Pochłanianie części widma w pokryciu, selektywne... Odbicie, załamanie pochłanianie i rozproszenie przez pokrycie... Wystarczy tylko dobrze to zoptymalizować - i jest solar jak się patrzy!!! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 21.01.2009 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Kenji Dlaczego tylko latem? Zalane glikolem działaja cały rok. Zobacz kolektory Hewalex 1100 zl/2m2. Te na zdjęciach nie mają szyb ani żadnych innych osłon. Wychłodzą się zanim zdążą cokolwiek oddać do rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stalker Greg 21.01.2009 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Kenji, oczywiście że są przykryte szybą. Na tej stronce gość oferuje jedynie absorbery do samodzielnej budowy kolektora. Jeśli bierzsz sie za budowe przeczytaj to: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic482463.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
numerek 23.01.2009 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 witam co powiecie na takie bojlery do solara ? to to jest dedykowane wlaśnie do układów solarnych ,zrobione z nierdzewki ale niestety ma 1 wężownice za to o dużej wydajności wiadomo -nierdzewka czyli wieczne o ile dobrze pamiętam to cena ok 2500 zł brutto -chyba niewiele jak się zobaczy ceny na allegro pojemnośc to koło 500 L jest tego do sprzedania jeszcze ok 10 szt aby uprzedzić zarzuty -nie jestem handlarzem ! budoję swój własny solar i po długich poszukiwaniach znalazłem to -wyprzedaż magazynu jak mi powiedział gość to w zasadzie cena złomu +2 zł/kg ja kupiłem i jestem zadowolony zarówno z ceny jak i jakości tylko bedę musiał dołożyć jeszcze wężownice którą mam nadzieję jeszcze dokupić -gość ma poszukać w magazynie czy jeszcze są -bo wiele pojechało na złom ... jak będzie to obiecał że dołoży za "flaszkę" http://images41.fotosik.pl/52/cccdede6780f3c92m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samir 23.01.2009 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Fajna sprawa ja za swój stalowy 750l zapłaciłem niewiele mniej i to bez wężownic wewnątrz. Szkoda że do Gdyni mam 650 km (no i ten transport) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 02.02.2009 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Posiadam boiler z płaszczem 150l i instalacje CO otwarta na kocioł na paliwo stałe. chciałbym zrobic solar ktory miałby dziłac tylko od wiosny do jesieni jak nie pale w piecu. Czy do takiego układu mogę podłaczyc solar ktory zrobie samodzielnie i bedzie w nim płyneła ta sama woda CO w układzie co a nie jakis glikol?czy lepiej jest zamontowac solar na dachu (strona zach,lekko na południe) i napedzac to pompka obiegowa do CO czy moze lepiej dac na ziemi(mozliwosc obrotu do słonca i niech sobie działa grawitacyjnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwbrzezinski 03.02.2009 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Dla aluminium: Piaskowanie szkłem (grubym). Potem trawienie w ciepłej zasadzie potasowej z odpowiednimi dodatkami (czy nie chlorek sodu?). Odtłuszcza i niewyobrażalnie rozwija powierzchnię. Kąpiel w roztworze kwachu (azotowy chyba) Utlenia powierzchnię Kąpiel w roztworze czarnego barwnika aluszwarc611. Kąpiel we wrzątku zamykająca pory tej warstwy utlenionej i nasączonej pigmentem. Suszenie. i - jest! Adam M. polecam link http://anodowanie.of.pl/ - jest tam wszystko dość łopatologicznie opisane.... trochę to niebezpieczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.02.2009 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Z marszu to się tego nie robi. Trzeba jakie takie pojęcie mieć, to niebezpieczeństwo nie jest duże.Ludzie to robią i żyją.Ale - fakt!Myśleć przy tym trzeba!!!Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 07.02.2009 01:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Witam.Zastanawiacie się jak przymocować rurkę do blaszki a nie prościej zrobić rurkę z tej samej blaszki i ją zszyć na calej dlugości? Bądzie rurka iblaszka z jednego kawałka. Jak naładuję bateryjki do aparatu podeślę fotkę.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.02.2009 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Są takie technologie.Tworzy się meander pomiędzy dwoma płatami łączonego materiału i rozdmuchuje go pod ciśnieniem.W domu raczej mało realne. Zastanówmy się przez chwilę! O czym my tu dyskutujemy?Zastanawiamy się - jak skutecznie domowymi metodami symulować zaawansowane technologie!Solar robiony "tymi ręcami" w domowym warsztacie będzie działał, bo działa nawet zwykła butelka zostawiona w nasłonecznionym samochodzie.Trzeba będzie jakie takie wydajności okupić zwiększeniem jego powierzchni a nie wprowadzeniem kosmicznych technologii! Solary się nie opłacają - to zdanie większości.Solary działają - to też zdanie większości. Jak może się nie opłacać coś , co działa sprawnie?Jeżeli chcemy je mieć - to trzeba je sobie kupić lub zrobić.Te robione będą nieco większe a efekt wcale nie gorszy! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwbrzezinski 07.02.2009 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Odnośnie umieszczania miedzianej rurki w alu, to znalazłem dzisiaj całkiem przypadkiem taki oto profilek: http://img13.imageshack.us/img13/8676/20090207003xi1.th.jpg To taki profil do układania kafelków, zakończony ładnym, wyprofilowanym zaokrągleniem - dostępne chyba w różnych rozmiarach. Może takie coś by się nadało, wygląda że dość łatwo byłoby wpasować tam rureczkę z Cu. Koszt ok 20 zł za 3 m w Briko. Adamie co o tym sądzisz, nada się?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 07.02.2009 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 No dobra, ale jak z tym profilem połączysz absorber? Rzeczywiście sprawę ułatwi, ale wcale nie aż tak bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.02.2009 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Dla mnie TEN profil jest zbyt ażurowy i stanowczo zbyt drogi.Są lepsze.Pisałem. Będę pokrywał całą ścianę domu (10 x 15m) solarami. Powietrznymi w większości ale też i cieczowymi. To struga ciepła w szczycie rzędu 150kW.Nawet jak skubnę ledwo połowę tej mocy (a da się lepiej) to i tak będę mocno wygrany. W tej sytuacji muszę mieć kolosalny i "szybki" zbiornik na tę sporadycznie pojawiającą się moc. Jedna większa chmurka moduluje ten strumień o 50-70%.Jeżeli po uśrednieniu ma mi jej wystarczyć, to projektowany system musi być bardzo elastyczny w swym działaniu. Wyszukałem profil, który jak mi się wydaje, lepiej by się sprawdzał.Poszukam fotki lub zrobię nową i wrzucę.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staska 07.02.2009 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Witam! Bardzo ciekawy temat. Wykonując ogrzewanie podłogowe w suchym jastrych użyłem następujących "profili" wykonanych z aluminium 0.5 mm domowa prasą: http://img150.imageshack.us/img150/7394/profilpodlogazb9.jpg Idea nie moja, wzięta z :http://www.builditsolar.com/Experimental/RadFloor/PressPlates.htm Także tam jest i kolektor wykonany z podobnego profila. Może warto takie toto użyć w domowym wodnym kolektorze ? I czy można dla "low tech" wariantu, działającego tylko latem, cyrkulować wodę z bojlera, bez dodatkowego wymiennika ? Kolektor planuję z rurki miedzianej, ciśnienie wytrzyma bez problemu. Stanisław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 07.02.2009 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Witam.A czy coś takiego nie rozwiązuje wielu problemów? Można to wykonać na takiej maszynce jak zaprezentował kolega Stasek, cyna jest czysta więc wytrzymuje ok.280 stopni, ciśnienie ok. 8 atm.http://img9.imageshack.us/img9/4631/blaszka1ii9.th.jpghttp://img291.imageshack.us/img291/5751/blaszka2nm9.th.jpgpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 07.02.2009 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Na pewno jest to lepsze rozwiązanie, niż umieszczenie w tym rowku rurki. Kłopot możesz mieć tylko z uszczelnieniem tego, ale też bez przesady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 07.02.2009 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Witam.Zaręczam, że nie ma klopotu.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staska 08.02.2009 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 A cena miedzi ? Na dwu-trzy metrowy kolektor może i nie drogo będzie, ale jeżeli ciut większy to koszty wzrosną. Ja to rozważałem użycie zwykłej pasty ciepło przewodzącej. U nas tak z ~1kg pasty to koszt ~100 złotych. Musiało by starczyć na dużo kolektorów. Choć tu już pisaliście o pastach zrobionych we własnym zakresie. W mojej praktyce taka pasta wytrzymuje 100 stopni bez problemu. Odnośnie lutowania, to prościej dolutować dodatkową płytkę do zakrycia wgłębienia. Ale, to będzie bardziej złożone w porównaniu z gotową trąbką + obowiązkowe użycie miedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 08.02.2009 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Witam. A cena miedzi ? Na dwu-trzy metrowy kolektor może i nie drogo będzie, ale jeżeli ciut większy to koszty wzrosną Jeden prezentowany pasek ma wymiary: 170 cm długość i 13,8 cm szerokość. Waga polutowanego to 400g Cena miedzi to ok.25-30zł netto. Znam gościa, który ma na zbyciu 350szt, miały być użyte do kolektorów próżniowych. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staska 08.02.2009 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Witam No to mamy kwadrat za 24/0.22 = 113 zł. I to jak pan mówi cena okazyjna. Aluminium 0.5 mm to do 25-30 zł. + 5-7 metrów rurki po 8-9 zł. 40-63zł. Więc cena ogółem 65-93 zł. U mnie wychodzi taniej. Jeżeli rurka Pex, to cena ogółem dodatkowo na 20-30 zł mniejsza, ale i wydajność spadnie. Więc dla małego kolektora to różnica nie znaczna, dla dużego znaczna... Stanisław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts