HenoK 15.01.2010 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 A nie przyszło Wam do głowy, że kolektorze wykorzystuje się efekt szklarniowy?Jakoś na to nie wpadliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 15.01.2010 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Witam. HenioK napisał: kolektor1 napisał: A nie przyszło Wam do głowy, że kolektorze wykorzystuje się efekt szklarniowy? Jakoś na to nie wpadliśmy. A to tak dla podtrzymania tematu czy inna głębsza myśl? pozdrawiam. Witold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 15.01.2010 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 A to tak dla podtrzymania tematu czy inna głębsza myśl? Głębsza myśl byłaby wtedy, gdybyś rozwinął ten temat "efektu szklarniowego" w kolektorach słonecznych. Może masz na ten temat jakieś głębsze przemyślenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 15.01.2010 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 A to tak dla podtrzymania tematu czy inna głębsza myśl? Głębsza myśl byłaby wtedy, gdybyś rozwinął ten temat "efektu szklarniowego" w kolektorach słonecznych. Może masz na ten temat jakieś głębsze przemyślenia? Na przykład intensyfikacja tego efektu w kolektorach solarnych dedykowanych do pracy w okresie zimowym, szczególnie w instalacjach rozbudowanych, które mogą wspomagać ogrzewanie niskotemperaturowe (płaszczyznowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 23.01.2010 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Ma ktoś może pomysł jak wykorzystać blaszany dach dwuspadowy z jedną połacią od południowego zachodu? 100m2 blachy (z jednej strony) nagrzewać się pewnie będzie bardzo. Jakieś rurki z glikolem do tego? Jak to przymocować? Spawać? Z czego to ewentualnie? I do czego? CWU? CO? Nie jestem zwolennikiem wydawania pieniędzy na ekologię tylko dlatego że to modne. Chciałbym mieć z tego jakiś zysk teraz czy w przyszłości. Warto się wogóle w to bawić? Jakieś linki jeżeli temat był też mile widziane, bo coś znaleść nie mogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 23.01.2010 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Przeczytaj ten na początek wątek http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=3941627#3941627 Poszukaj sobie Googlarką materiałów o rozwiązaniach ISOMAX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 23.01.2010 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Przeczytaj ten na początek wątek http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=3941627#3941627 Poszukaj sobie Googlarką materiałów o rozwiązaniach ISOMAX O właśnie, tak myślałem ze ktoś tu już pewnie o tym pisał ale cos tu znaleść... Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akagi66 13.07.2010 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 mnie zastanawia prostsza idea a gdyby tak wykorzystać po prostu chłodnicę samochodową ? Powierzchnia pochłaniania ciepła jest bardzo duża, chłodnice są z aluminium - chyba same zalety?I jeszcze jedno na moim stryszku jest nawet wiosną 50 C - może by tam wstawić kilka takich chłodnic plus rurki plus pompkę a całość wpiąć do bojlera ? Mój kolega w Zakopanym grzeje dom wiosną i jesienią przy pomocy wentylatora w kominie wentylacyjnym - koniec komina na stryszku... Tam też jest mnóstwo ciepła - w sumie prawie gotowy solar... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 13.07.2010 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Chętnie podpytam jak Ci się udało to podłączenie.Masz 50 stC na stryszku i chcesz aby te chłodnice zagrzały wodę w bojlerze.Płyn -glikol w solarach próżniowo rurowych osiąga temp. rzędu 100stC i więcej.Woda w ZCWU nagrzewa się do np.60 stC, a ty z 50 stC chcesz zrobić .....ile????????. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 13.07.2010 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 mnie zastanawia prostsza idea a gdyby tak wykorzystać po prostu chłodnicę samochodową ? Powierzchnia pochłaniania ciepła jest bardzo duża, chłodnice są z aluminium - chyba same zalety? I jeszcze jedno na moim stryszku jest nawet wiosną 50 C - może by tam wstawić kilka takich chłodnic plus rurki plus pompkę a całość wpiąć do bojlera ? To się nie może udać. Chłodnica jest dedykowana do zupełnie innych warunków pracy (temperatury mediów, przepływy mediów). Jak w to zaangażujesz dużo czasu i pomyślunku to uda Ci się stworzyć (ale jakim kosztem?) układ który "podbije" o kilka stopni temperaturę wody, ale bojlera tym nie zagrzejesz. Niestety na tym kończą się zalety Twojego pomysłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akagi66 13.07.2010 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 a napisałem że będzie tam glikol ? a gdyby tamtędy po prostu przepuścić wodę ? W końcu normalny przepływ w takiej instalacji może być mały a ciepełka pod dachem aż szkoda ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 13.07.2010 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 akagi66 czy Ty rozumiesz o czym piszesz??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akagi66 13.07.2010 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 czyli pozostaje przepompować ciepłe powietrze ze stryszku na podgrzewanie domku ... Szkoda. Mam 150 m2 dachu , z wywiewów leci od wiosny gorące powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akagi66 13.07.2010 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 akagi66 czy Ty rozumiesz o czym piszesz??? nie unoś się - po prostu się zastanawiam się - w końcu takie poddasza są nieźle nagrzane przez sporą część roku. I to ciepło po prostu się marnuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 13.07.2010 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Sie uparłeś....Zbierz to powietrze w okresie lata do kupy a potem wykorzystaj w okresie zimowym...ech...bo o taką idee chyba Ci idzie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 13.07.2010 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Ja dla przykłady takie powietrze wypompowuje kominkami by na poddaszu w pokojach było chłodno...ot i wsio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akagi66 13.07.2010 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 a pisałem coś o okresie zimowym ? U kolegi widziałem taki nawiew w zeszłym roku - wiosną i jesienią daje mu całkiem sporo ciepła za cenę prądu z wentylatora. Co do podgrzewania wody to nie upieram się. Jak bym miał pomysł jak tro zrobić to bym zrobił a nie zastanawiał się na forumie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 13.07.2010 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Napisałem Ci wyżej ...chętnie podpytam jak Ci to wyszło.Chcesz sie podgrzewać w jakim okresie....???Nima słońca nima ciepełka.Co ty na to?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 14.07.2010 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 akagi66 -- masz wentylację mechaniczną? Jeśli nie, to zaprzęgnij do pracy ten nagrzewający się strych i zrób sobie darmowe "chłodzenie" z GWC. Nazywa się to "strych słoneczny", działa to podobnie do komina słonecznego, który opisałem tutaj:http://www.drewnozamiastbenzyny.pl/komin-sloneczny/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akagi66 14.07.2010 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 hm - trochę mało informacji szczególnie w części dotyczącej pobierania powietrza - ale coś takiego ma mój kolega - skrzynię z nierdzewki zakopaną 4m pod ziemią , od niej rura do pobierania powietrza i druga do budynku. Z tym , że u niego ruch powietrza wymusza wentylator... Skrzynia jest wypełniona jakimiś kamieniami. Ciekawe jakie rozmiary by musiała mieć taka skrzynia , żeby schłodzić budynek 150m . Zimą przy wymuszonym obiegu powietrza można z tego mieć powietrze wstępnie ogrzane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts