HenoK 25.07.2011 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 wy swoimi obliczeniami udowodniliście mi że nie działa... Kiedyś naukowcom udało się udowodnić, że trzmiel ma za małą powierzchnię skrzydeł w stosunku do masy, aby mógł latać. Tylko on biedak o ich badaniach nic nie wiedział i ... latał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.07.2011 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Dachówka jest cementowa. Blacha niewiele by tu zmieniła. Pisałem już o tym wcześniej : TUTAJ . Są tam też wyniki z pomiarów temperatur. blacha zmienia bardzo dużo bo rozgrzewa sie bardzo szybko, a wraz z nią powietrze pod nią,poza tym zaczyna promieniować na to co znajduje sie pod nią (łaty, membrana itp.) przez to znacznie łatwiej grzeje powietrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 25.07.2011 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 blacha zmienia bardzo dużo bo rozgrzewa sie bardzo szybko, a wraz z nią powietrze pod nią,poza tym zaczyna promieniować na to co znajduje sie pod nią (łaty, membrana itp.) przez to znacznie łatwiej grzeje powietrze...Z ciekawości włożyłem dzisiaj czujnik temperatury pomiędzy membranę i dachówkę. W tej chwili temperatura dochodzi tam do 48 st. C. W tym samym czasie na kolektorach słonecznych jest 63 st. C, a temperatura w podgrzewaczu CWU 54 st. C. W tej chwili jest lekkie zachmurzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 25.07.2011 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 63*C są w kolektorach, które są na bieżąco "wychładzane" przez wodę z podgrzewacza o temperaturze 54*C.Pod dachówką jest 48*C bez żadnego odbioru ciepła. Gdybyś załączył wentylator pod membraną to temperatura by jeszcze spadła. I tu jeszcze ciekawostka - klimakonwektorem próbuje się podgrzać 140L wody a tu realnie grzeje się zbiorniki 300L. No ale dobra każdy ma tam swoje przekonania. Użytkownicy solarów mogą bez problemu przedstawić dane na temat uzysków ciepła a tu jest problem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.07.2011 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Z ciekawości włożyłem dzisiaj czujnik temperatury pomiędzy membranę i dachówkę. W tej chwili temperatura dochodzi tam do 48 st. C. W tym samym czasie na kolektorach słonecznych jest 63 st. C, a temperatura w podgrzewaczu CWU 54 st. C. W tej chwili jest lekkie zachmurzenie. przy takich parametrach jak podałeś uzyskał byś ok. 45-46* w zbiorniku układem w moim wykonaniu, wiadomo że" kosmiczna technologia" zrobi to trochę lepiej... ale jak widać różnica nie jest powalająca, przy zastosowaniu kolektora powietrznego jako część dachu lub ściany została by zniwelowana. odnośnie spadku temperatury po włączeniu wentylatora... nie spada nawet o jeden stopień (odnoszę się do dachu blaszanego ) jeszcze taka ciekawostka... jeżeli zbiornik jest napełniony zimną wodą wieczorem (bo np. rodzinka wychlapała całą ciepłą) to jeżeli jest ciepło to podgrzeje ją wstępnie do temp. o ok. 2* mniejszą niż temperatura powietrza, tak więc grzejemy także nocą jak są sprzyjające warunki ( na tej zasadzie działa ten mój układ wstępnego podgrzania wody zimnej w instalacji mojego domu, wykorzystuje ciepło wydmuchiwane przez WM ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.07.2011 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 63*C są w kolektorach, które są na bieżąco "wychładzane" przez wodę z podgrzewacza o temperaturze 54*C. Pod dachówką jest 48*C bez żadnego odbioru ciepła. Gdybyś załączył wentylator pod membraną to temperatura by jeszcze spadła. I tu jeszcze ciekawostka - klimakonwektorem próbuje się podgrzać 140L wody a tu realnie grzeje się zbiorniki 300L. No ale dobra każdy ma tam swoje przekonania. Użytkownicy solarów mogą bez problemu przedstawić dane na temat uzysków ciepła a tu jest problem... ciekawostką jest że ja nie próbuje zagrzać... tylko grzeję wodę. jak bym potrzebował na dobę więcej ciepłej wody to bym zainstalował większy zbiornik i dwa takie klimakonwektory... dlaczego akurat takie? - bo nic tańszego nie znajdziesz razem z dmuchawą i obudową. masz jakiś problem z tymi danymi?...zawsze możesz to zbudować (dałem już wystarczająco dużo wskazówek ) i przedstawić wyniki. uważasz że wiesz lepiej..., czytając twoje wypowiedzi odnosi się wrażenie że raczej nie bardzo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.07.2011 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Widzisz to nie tak jak sądzisz. Uważam że Twój układ jest wstanie dokonać tego co dzisiaj podałeś, czyli podgrzać 140l wody o 9K. Tym bardziej w czasie 3-4 godzin (rano - godzina podania danych). 350m3 powietrza przetłaczane przez godzinę niesie ze sobą ładunek ciepła na poziomie 1kWh według Twoich danych. Do podgrzania tych 140l wody potrzeba o 9K potrzeba niecałych 1,5kWh ciepła. Problemem jest pewna niedoskonałość w zbieraniu tego ciepła spod połaci, co będzie się bezpośrednio przekładało na sprawność układu. Druga sprawa to sprawność samego wymiennika w przekazywaniu ciepła z powietrza do wody, o czym wspominali koledzy. Ale jeśli wymiennik wykonał dzisiaj taką pracę jaką opisałeś, to przy założeniu że układ zużywa 104W/h... dzisiejszy COP Twojego układu będzie się zamykał w przedziale 4,5 - 3,6. To mało względem COP-u osiąganego prze instalacje solarne, ale Twój zysk jest wymierny w stosunku do pobranego prądu względem ilości ciepła dostarczonego do zasobnika. Niepotrzebnie się więc unosisz, a im więcej szczegółów podasz, tym łatwiej będzie wspólnie wyłapać niedoskonałości Twojego układu celem ich ewentualnej poprawy w przyszłości. Bo że działa to jedno, ale do doskonałości to mu trochę jeszcze brakuje. zamiast gdybać i liczyć zbuduj taki układ i wtedy przedstaw wyniki bo jak na razie to twoje liczenie odstaje od rzeczywistości... każde udoskonalanie tego rozwiązania będzie prowadziło do zwiększenia kosztów, a to wymija się z celem. dlaczego wszyscy próbujecie na siłę wycisnąć max z 1cm2, przecież można taniej i prościej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 25.07.2011 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Czego nie zrozumiałeś w tym co napisałem?Zaczynam odnosić wrażenie że jesteś tak dalece przekonany o doskonałości swojej pracy, że nic do Ciebie nie dociera.Masz pretensje do każdego kto nie jest zafascynowany Twoim rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 26.07.2011 04:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 zamiast gdybać i liczyć zbuduj taki układ i wtedy przedstaw wyniki bo jak na razie to twoje liczenie odstaje od rzeczywistości... każde udoskonalanie tego rozwiązania będzie prowadziło do zwiększenia kosztów, a to wymija się z celem. dlaczego wszyscy próbujecie na siłę wycisnąć max z 1cm2, przecież można taniej i prościej... Nie każdy ma warunki do tego, żeby przeprowadzać podobne eksperymenty, a także potrzebę stosowania takiej instalacji. Ja np. po pierwszych nieudanych próbach z kolektorem dachowym zainstalowałem pompę ciepła, która zapewnia mi tanie ogrzewanie i przygotowanie ciepłej wody. Dodatkowo skorzystałem z dotacji z gminy i zainstalowałem 2 płaskie kolektory słoneczne. Nie mam potrzeby przeprowadzać podobnych eksperymentów. Być może wykorzystam takie rozwiązanie w projektowanych domach, ale tam, żeby przekonać inwestora do takiego rozwiązania, muszę poprzeć to obliczeniami. Dlatego ważne jest nie tylko doświadczenie takich osób jak Twoje, ale także obliczenia takie jak Jani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.07.2011 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Czego nie zrozumiałeś w tym co napisałem? Zaczynam odnosić wrażenie że jesteś tak dalece przekonany o doskonałości swojej pracy, że nic do Ciebie nie dociera. Masz pretensje do każdego kto nie jest zafascynowany Twoim rozwiązaniem. przepraszam że może nieco sie uniosłem, ale poczytaj to co niektórzy o mnie sądzą... odnosnie spierania sie o wyliczenia, piszesz że ten układ potrzebuje 3-4h na zagrzanie wody o 9* przy danych które podałem a w rzeczywistości poniżej 2h. piszesz o niedoskonałości zbierania powietrza..., a co można jeszcze zrobić lepiej z tym dachem skoro po włączeniu wentylatora temp. powietrza nie spada nawet o jeden stopień, ba zdarzają się wyjątki że podnosi się o 1* po włączeniu dmuchawy (nie wiem dlaczego tak sie dzieje, ale zaobserwowałem takie zjawisko ) wiadomo że można śrubować wyniki montując kolektor, zakładając sprawniejszy wymiennik i wentylator, ale niestety będzie się to wiązało ze wzrostem kosztów:( a to niestety mija sie z celem. wszystkim nam zależy na jak najbardziej wiarygodnych informacjach, jak potrzebujesz jakiś parametr do liczenia to służę informacją wystarczy zapytać. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.07.2011 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Nie każdy ma warunki do tego, żeby przeprowadzać podobne eksperymenty, a także potrzebę stosowania takiej instalacji. Ja np. po pierwszych nieudanych próbach z kolektorem dachowym zainstalowałem pompę ciepła, która zapewnia mi tanie ogrzewanie i przygotowanie ciepłej wody. Dodatkowo skorzystałem z dotacji z gminy i zainstalowałem 2 płaskie kolektory słoneczne. Nie mam potrzeby przeprowadzać podobnych eksperymentów. Być może wykorzystam takie rozwiązanie w projektowanych domach, ale tam, żeby przekonać inwestora do takiego rozwiązania, muszę poprzeć to obliczeniami. Dlatego ważne jest nie tylko doświadczenie takich osób jak Twoje, ale także obliczenia takie jak Jani. ja jestem "dłubaczem " konstruktorem swoje konstrukcje buduje na podstawie obserwacji a nie wyliczeń, wasza pomoc okazuje się niezbędna przy zrozumieniu jakiegoś zjawiska czy zagadnienia (ja wiem jak to działa, a wy dlaczego tak sie dzieje ) doskonale sie z tobą współpracuje..., szkoda że na tym forum jest tak mało osób które mają takie podejście bo można by naprawde dużo zdzziałać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.07.2011 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 (edytowane) witam; chciałbym dodać małe sprostowanie odnośnie powierzchni dachu z jakiej ten wymiennik pobiera powietrze, szacunkowo podałem ok.30m2.dzisiaj przeliczyłem powierzchnię licząc moduły blachy ( imitacja dachówki o wymiarach 40/20cm ) i wyszło mi 17m2 ?? więc znacznie mniej niż podawałem:bash:dodam jeszcze takie spostrzeżenie;pogoda dzisiaj była nie ciekawa, ale zmusiłem wymiennik do pracy w niskich temperaturach oto wyniki;temp. zewn.18* (niebo zachmurzone i trochę pokapywało )temp. w zbiorniku 21*temp. pod dachem 24*(chwilę po włączeniu skoczyło na 25* i jakiś czas się utrzymywało, potem spadło z powrotem na 24* )włączyłem wymiennik przy tak niewielkiej różnicy temperatury, po upływie 34 minut zbiornik osiągnął 23*i sterownik wyłączył całą maszynerię bo histereza była nastawiona na 1*.dla przypomnienia; zbiornik 140l, pobór mocy na went. i pompkę 105wh Edytowane 27 Lipca 2011 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 28.07.2011 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 No widzisz jednak się dało przedstawić konkretne dane.Z tego co podałeś dla 140L wody podgrzanej o 2 stopnie uzyskałeś ok 0.325 kWh przy zużyciu 0.060 kWh prądu co daje COP 5.41Teraz trzeba poczekać na słoneczny dzień i zrobić podobną próbę i będzie można obiektywnie odnieść się do całego układu.Trzeba było tak od razu... Jak będę miał chwilę po delegacji to podam jakie temperatury panują w naszych kolektorach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.07.2011 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 No widzisz jednak się dało przedstawić konkretne dane. Z tego co podałeś dla 140L wody podgrzanej o 2 stopnie uzyskałeś ok 0.325 kWh przy zużyciu 0.060 kWh prądu co daje COP 5.41 Teraz trzeba poczekać na słoneczny dzień i zrobić podobną próbę i będzie można obiektywnie odnieść się do całego układu. Trzeba było tak od razu... Jak będę miał chwilę po delegacji to podam jakie temperatury panują w naszych kolektorach. mamy dzisiaj trochę słoneczka, co prawda trochę zamglone i czasami za chmurką ale świeci:yes: maszynka dzisiaj wystartowała ok. godz 9,00 z temp. wody 17* o godz. 12,50 temp. na zewnątrz 22,7*, temp. pod dachem 54*, temp. wody 44*( w całej objętości zbiornika ) ps. kolega yaiba83 jakoś tak ludzkim głosem zaczął rozmawiać i od razu tak jakoś miło się zrobiło (trzeba było tak od razu:yes:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 28.07.2011 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Dziś rano w firmowej instalacji kolektory płaskie Viessmann 200F pokazywały 27,8*C. Temperatura zewnętrzna wg pieca Vitodens 200W 19*C. Trudno mi określić jak by się utrzymywała temperatura gdyby był przepływ glikolu przez kolektory. Temperatura w zasobniku to ok 46*C, więc kolektory nie pracowały. Brak słońca na niebie. Wyniki odczytane ok godziny 11:00. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.07.2011 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 mam pytanko do jakiejś" tęgiej głowy"...od samego początku obserwuje takie zjawisko, często w słoneczny dzień pod dachem są temp. ponad 60* ale maszynka ni chu chu nie przekroczy 55* chociaż bedzie mieliła powietrze o takiej temperaturze z godzinę..., dlaczego tak się dzieje ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 29.07.2011 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 mam pytanko do jakiejś" tęgiej głowy"... od samego początku obserwuje takie zjawisko, często w słoneczny dzień pod dachem są temp. ponad 60* ale maszynka ni chu chu nie przekroczy 55* chociaż bedzie mieliła powietrze o takiej temperaturze z godzinę..., dlaczego tak się dzieje ??Mogą to być straty na izolacji przewodów i zbiornika z ciepłą wodą lub błąd pomiaru temperatury. Kalibrowałeś czujniki temperatury w całym zakresie pomiarowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.07.2011 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Mogą to być straty na izolacji przewodów i zbiornika z ciepłą wodą lub błąd pomiaru temperatury. Kalibrowałeś czujniki temperatury w całym zakresie pomiarowym? izolacja raczej odpada, bardziej bym obstawiał coś z tymi czujnikami...,czy promieniowanie z gorącej blachy może powodować przekłamanie czujnika? to zjawisko jest bardziej widoczne czym wyższa jest temp. pod dachem, w niższych temp. układ hula bez problemu. ostatnio nawet się zastanawiałem czy nie zamontować jakiegoś dodatkowego sterownika który by to wyłączał po uzyskaniu 50*w zbiorniku nawet jak pod dachem jest znacznie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 29.07.2011 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 W którym miejscu masz zainstalowany czujnik temperatury?Jeśli styka się z pokryciem dachu to może następować przekłamanie związane z emisyjnością.Przy pokryciach malowanych znacznie ona wzrasta i współczynnik selektywności spada.Realne temperatury do pozyskania mogą być niższe... absorber, w tym przypadku blachodachówka będzie wypromieniowała tyle samo ciepło co pochłaniała.Górna granica temperaturowa, kiedy absorber malowany przestaje być wydajny to właśnie około 55-60oC.Jeśli czujnik jest w kanale dolotowym, to tak jak pisał HenoK... byc może jest potrzebna jego kalibracja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.07.2011 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 W którym miejscu masz zainstalowany czujnik temperatury? Jeśli styka się z pokryciem dachu to może następować przekłamanie związane z emisyjnością. Przy pokryciach malowanych znacznie ona wzrasta i współczynnik selektywności spada. Realne temperatury do pozyskania mogą być niższe... absorber, w tym przypadku blachodachówka będzie wypromieniowała tyle samo ciepło co pochłaniała. Górna granica temperaturowa, kiedy absorber malowany przestaje być wydajny to właśnie około 55-60oC. Jeśli czujnik jest w kanale dolotowym, to tak jak pisał HenoK... byc może jest potrzebna jego kalibracja. czujnik jest na krawędzi wlotu do kanału w odległości ok. 6cm od blachy, spróbuję mu zrobić jakiś ekran od tej blachy i zobaczymy czy coś się zmieni:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts