Liwko 27.09.2011 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 A jakie temperatury masz jasiek o 6-7 rano? Wieczorem rozumiem to latem daje radę, ale jak to wygląda rano? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.09.2011 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 A jakie temperatury masz jasiek o 6-7 rano? Wieczorem rozumiem to latem daje radę, ale jak to wygląda rano? weź to rozwiń bo jakoś nie mogę ciebie zrozumieć pod dachem ??, w zbiornikach ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.09.2011 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 W kranie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.09.2011 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 to są dwa zbiorniki po 140l każdyzbiornik CWU dogrzewany jest grzałką (jeżeli jest taka potrzeba), tak że ciepłej wody nie brakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.09.2011 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 Fajne rozwiązanie i zdecydowanie, moim zdaniem, lepsze od drogich solarów. W moim przypadku, różnica między twoim rozwiązaniem a solarami wyniosła by rocznie około 170-180zł. Zakładając, że solary wyszły by 6000 drożej, to kompletnie nie mają uzasadnienia. Pokaż to tym w wątkach o solarach, ciekawe co oni na to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.09.2011 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 Fajne rozwiązanie i zdecydowanie, moim zdaniem, lepsze od drogich solarów. W moim przypadku, różnica między twoim rozwiązaniem a solarami wyniosła by rocznie około 170-180zł. Zakładając, że solary wyszły by 6000 drożej, to kompletnie nie mają uzasadnienia. Pokaż to tym w wątkach o solarach, ciekawe co oni na to. że to rozwiązanie jest spoko to ja wiem;) z solarowcami to nie ma co dyskutować, oni są zapatrzeni w swoje wysokie temperatury jakie wyciskają... a wiadomo czym bardziej chcesz zagrzać tym więcej strat robisz i kółeczko się zamyka, podliczysz bilans całego roku i jakoś nie bardzo widać te super osiągi... nie wspomnę o problemach z przegrzaniem przy braku odbioru ciepła itp., u mnie nie trzeba nic zabezpieczać pod dachem jest max 60-65* więc sie nic nie uszkodzi;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 28.09.2011 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 że to rozwiązanie jest spoko to ja wiem;) z solarowcami to nie ma co dyskutować, oni są zapatrzeni w swoje wysokie temperatury jakie wyciskają... a wiadomo czym bardziej chcesz zagrzać tym więcej strat robisz i kółeczko się zamyka, podliczysz bilans całego roku i jakoś nie bardzo widać te super osiągi... nie wspomnę o problemach z przegrzaniem przy braku odbioru ciepła itp., u mnie nie trzeba nic zabezpieczać pod dachem jest max 60-65* więc sie nic nie uszkodzi;) Dość dawno doszedłem do wniosku, że instalowanie solarów w moim przypadku jest nieopłacalne, nawet przy "dotacji" z gminy. Na ciepłą wodę ogrzewaną gazem wydaję w lecie ok60zł. Przy koszcie solara np. 10000 : 60 = 166 m-cy. Jeśli solar da mi cwu przez 6m-cy na rok- 166 : 6= 27,7 lat. Nawet jeśli cwu kosztowałaby mnie 100/m-c to i tak wychodzi 16 lat.;/ Nie liczę serwisów itp. Natomiast takie coś można zrobić praktycznie w każdej chwili, jeśli się ma odpowiednią połać dachu. Mój garaż świetnie się do tego nadaje- pow. ok 20m2, kąt 30stopni, południowo-zachodnia strona. Od razu nie będę tego robił, ale jest możliwość na przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 28.09.2011 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Ja jestem ciekaw jak ten "jaskowy" wynalazek sprawuje się zimą czy da się coś z niego wycisnąć. Powiem szczerze że myślałem o budowie powietrznego solara długo temu na ścianie mojego domu. Domek stoi tyłem do południa więc słonko fajnie świeci na całą ścianę - a tynku jeszcze nie ma więc kto wie ) Powietrzny solar do tego nieduża powietrzna pompa ciepła co by grzała cwu i wspomagała co. chociaż do 0 stopni? co myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.09.2011 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 (edytowane) obserwuj wątek a wszystkiego się dowiesz, łącznie z tym kolektorem na ścianie;)w moim domu będzie miał 25m2 i dogrzewał chatę przez układ wentylacji zrobisz po mojemu to PC nie bardzo będzie potrzebna... Edytowane 29 Września 2011 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 29.09.2011 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 obserwuj wątek a wszystkiego się dowiesz, łącznie z tym kolektorem na ścianie;) w moim domu będzie miał 25m2 i dogrzewał chatę przez układ wentylacji zrobisz po mojemu to PC nie bardzo będzie potrzebna... Obserwuję Cię obserwuję. Wspomniałeś gdzieś że może chciałbyś użyć filcu (czarny mam nadzieję) jako materiał pochłaniający ciepło. Myślę że mógłby to być niezły pomysł - mała szczelina i na to jaka płyta poliwęglanowa (nawet poliwęglan komorowy). "I już mamy pięknego solarka" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.09.2011 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Obserwuję Cię obserwuję. Wspomniałeś gdzieś że może chciałbyś użyć filcu (czarny mam nadzieję) jako materiał pochłaniający ciepło. Myślę że mógłby to być niezły pomysł - mała szczelina i na to jaka płyta poliwęglanowa (nawet poliwęglan komorowy). "I już mamy pięknego solarka" oczywiście że czarny;) tylko ciekawi mnie co z niego zostanie po kilku sezonach... zrobiłem taki pudło do eksperymentów, rozkręciło się do 87* w lecie mam zamontowany czujnik w ścianie od południa ,na dzisiaj temp. zewn 16*, temp. ściany 59* niebo lekko zamglone... w środku lata ściana miała max 47* ja takie obserwacje prowadzę już od kilku lat, ten "solar" do CWU jest wynikiem tych obserwacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 29.09.2011 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Wyniki obiecujące. W sumie masz rację że nie wiadomo co się stanie z takim filcem po paru latach - na przemian słońce i mróz może czasem szybko załatwić. Może by tak zamiast filcu czarny granit? Ale to znowu koszty się zrobią niebotyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.09.2011 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Wyniki obiecujące. W sumie masz rację że nie wiadomo co się stanie z takim filcem po paru latach - na przemian słońce i mróz może czasem szybko załatwić. Może by tak zamiast filcu czarny granit? Ale to znowu koszty się zrobią niebotyczne zwróć uwagę że w miarę jak słońce coraz niżej to rośnie temp. ściany... absorber musi być mało akumulacyjny, on musi reagować błyskawicznie. zastanawiam sie nad blachą taką jak do podbitki, zamocować to 2cm od ściany (na izolacji, ważne!!) i z pod niej zasysać powietrze, nie bawic sie w żadne szyby tylko żywcem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 29.09.2011 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 (edytowane) Twoje rozwiązanie daje do myślenia. Panele z blachy estetycznie wykonane mogą również upiększyć elewację. Łatwy montaż nie będzie na wykonanej ścianie już oklejonej styropianem i klejem - (żeby nie narobic mostków termicznych za dużo. Trzeba by coś "ala" stelaż sklecić z jakich cienkich profili bądź wykonać sprytne zaczepy i do nich montować bezpośrednio blaszane pokrycie. Maaamm!! Pionowe listwy podobne do tych co się używa przy tynkowaniu. Powklejać je w klej i do nich montować Edytowane 29 Września 2011 przez Mr_Mabram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.09.2011 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Twoje rozwiązanie daje do myślenia. Panele z blachy estetycznie wykonane mogą również upiększyć elewację. Łatwy montaż nie będzie na wykonanej ścianie już oklejonej styropianem i klejem - (żeby nie narobic mostków termicznych za dużo. Trzeba by coś "ala" stelaż sklecić z jakich cienkich profili bądź wykonać sprytne zaczepy i do nich montować bezpośrednio blaszane pokrycie. nie przesadzajmy z tymi mostkami:D ja właśnie myślę żeby jakieś szpilki zakotwiczyć w ścianie i dać tulejki dystansowe przez styropian, na to przykręcić panele rozwiązania proste są najbardziej skuteczne:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 29.09.2011 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 "Jasiek" a jakiej blachy byś użył? Warto może jakaś aluminiowa i malowana proszkowo czy wystarczył by ocynk również proszkowo malowany?Pewnie matowa była by lepsza niż połysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.09.2011 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 "Jasiek" a jakiej blachy byś użył? Warto może jakaś aluminiowa i malowana proszkowo czy wystarczył by ocynk również proszkowo malowany? Pewnie matowa była by lepsza niż połysk. normalny ocynk czarny matt ,można to zamówić w konkretnej długości w pierwszym lepszym punkcie z "dachami", 25m2 coś koło 600zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 29.09.2011 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 "Jasiek" a jakiej blachy byś użył? Warto może jakaś aluminiowa i malowana proszkowo czy wystarczył by ocynk również proszkowo malowany? Pewnie matowa była by lepsza niż połysk. A ja bym wziął blachę trapezową ale taką o przetłoczeniu ok.6mm- w kolorze pasującym do dachu, np. brąz i mocowane na szpilkach zakotwionych w murze. Nie wytrzyma profil wklejony w siatkę na styropianie- blacha swoje waży. Linki do przemyśleń: http://www.ruukki.pl/Produkty-i-rozwiazania/Rozwiazania-dla-budownictwa/Okladziny-elewacyjne/Kasetony-elewacyjne-Liberta/Liberta-CorTen-600 http://www.bratex.pl/produkty/pokrycia-dachowe/blacha-trapezowa/blacha-trapezowa-t8/ http://www.pruszynski.com.pl/blachy_trapezowe.php?produkt=23 Podczas pobytu na budowie wymyśliłem takie coś: jakbym w dachu nad tarasem zamontował instalację ciągnącą ciepło, oczywiście po jej "zamknięciu" z boku i od spodu. Wytworzyłby się powietrzny zbiornik o sporej kubaturze. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 29.09.2011 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 I jeszcze jedno- nieopłacalne jest kupowanie zwykłej blachy i jej malowanie- lepiej kupić od razu w kolorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.09.2011 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 A ja bym wziął blachę trapezową ale taką o przetłoczeniu ok.6mm- w kolorze pasującym do dachu, np. brąz i mocowane na szpilkach zakotwionych w murze. Nie wytrzyma profil wklejony w siatkę na styropianie- blacha swoje waży. http://www.bratex.pl/produkty/pokrycia-dachowe/blacha-trapezowa/blacha-trapezowa-t8/ Podczas pobytu na budowie wymyśliłem takie coś: jakbym w dachu nad tarasem zamontował instalację ciągnącą ciepło, oczywiście po jej "zamknięciu" z boku i od spodu. Wytworzyłby się powietrzny zbiornik o sporej kubaturze. Co o tym myślicie? właśnie o taką blachę mi chodzi..., kupić na wymiar w odpowiednim kolorze ta kubatura nic nie da, powietrze musi się ślizgać po tej blasze żeby sie od niej grzało a od spodu musi byc izolacja bo inaczej całe ciepło "rozlezie się po kościach" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts